Slik finner du riktig belysning til hjemmet ditt

Å finne riktig belysning kan være vanskelig, men når du først får det til kan det utgjøre hele forskjellen i et rom. Vi gir deg noen enkle tips som gjør oppgaven litt lettere.

Bordlampe og pendel er fra Menu.

Variasjon er viktig

Et viktig stikkord når du skal lyssette et rom er variasjon. Et mindre rom bør vanligvis ha mellom fem til syv lyskilder. I større rom vil det noen ganger være nødvendig med opptil ti lyskilder. For mange høres det kanskje mye ut, men med riktig plassering, styrke og størrelse på lyskildene vil det bidra til å gi en behagelig stemning til rommet. Det er også viktig å huske på at man sjeldent har alle lampene tent samtidig. Jo flere lyskilder du har, jo større mulighet har du for å variere stemningen.

Gulvlampe fra Gubi.

Skap soner med lys

Med riktig plassering kan en lampe bidra til å fremheve sonene i et rom. Ved å plassere en gulvlampe i nærheten av en sittegruppe kan du for eksempel skape et hyggelig og innbydende lesehjørne. Det positive med lamper er at de som regel er enkle og flytte rundt - så ikke vær redd for å eksperimentere.

Over kjøkkenbenken er det ofte nødvendig med god arbeidsbelysning. Disse vegglampene fra Gubi er både fuksjonelle og flotte.

Tenk funksjon

Når vi snakker om belysning snakker vi ofte om tre forskjellige typer; funksjonell belysning, stemningsbelysning og generell belysning.

Funksjonelle lys er de du trenger for å utføre bestemte ting i rommet, for eksempel lampen på skrivebordet eller lyset over kjøkkebenken. Stemningsbelysning er for eksempel bordlampen som står i vinduet og gjerne først slås på om kvelden når resten av belysningen slås av.
Den generelle belysningen er den som utgjør selve minimumsbelysningen hvor hovedfunksjonen bare er å lyse opp rommet.

Ofte stopper vi å tilføre lyskilder når vi har oppfylt behovet for den generelle belysningen fordi vi ikke er klar over hvor viktig nettopp stemningsbelysningen og den funksjonelle belysningen er. Derfor kan det være lurt å lage en plan for hvilke lyskilder du har bruk for i et rom. Husk at det er nettopp stemningsbelysningen som skal hjelpe deg å senke skuldrene og slappe av.

Det er også viktig å tenke på temperatur og lysstyrke. Varmt lys skaper en hyggelig atmosfære, mens kjøligere lys fungerer godt steder du har bruk for godt arbeidslys. Plassering er også viktig å tenke på, fordi plasseringen kan bidra til å skape en forbindelse mellom rommene, som det er gjort her med en pendel fra &Tradition.

Velg riktig temperatur og styrke

Temperaturen avhenger både av selve lampen og hvilken lyspære du velger å bruke. Varmt lys er ofte det som egner seg best hjemme, men det kan være fint å ha en eller to lyskilder som har et kaldere lys – gjerne i soner hvor du har bruk for godt arbeidslys. Lamper med dimmere gjør at du har mulighet for å variere styrken. Nå finnes det også lyspærer som har samme funksjon.