8 avtrykk - en salgsutstilling som hedrer femininitet

5. mars åpner Utstillingen "8 Avtrykk" på Norway Designs i Oslo. Åtte grupper av utvalgte, kvinnelige formgivere har latt seg inspirere av femininitet.

– Vi har ønsket oss produkter inspirert av det feminine, uten at det feminine nødvendigvis må være knyttet til kjønn, kropp eller kvinner. Det er veldig spennende å se hva de åtte teamene hver for seg forbinder med dette, sier Runa Boman, eier og daglig leder av Norway Designs.

Den tradisjonsrike, norsk design-fremmende butikken i Oslo sentrum har bedt et utvalg kvinner innen norsk kunsthåndverk og design om å lage et produkt hver inspirert av det feminine, for å hedre og heie på kvinner, kvalitet og godt kunsthåndverk – og for å markere 8. mars.

Kvinnedagen 8. mars markeresmedsalgsutstillingen 8 avtrykk
© Kaja Dahl

Smykkene i serien Arv er laget av mor og datter, Anne-Karine Solgaard og Kaja Solgaard Dahl, og kan bli fine arveobjekter i familien.

Til kvinnene

Noen av de åtte designteamene har designet produkter som gjerne er typiske gaver til kvinner.

Anne-Karine Solgaard og Kaja Solgaard Dahls smykkekolleksjon Arv er et møte mellom en mor og en datters kunstneriske uttrykk og foretrukne materialer, og består av smykke-objekter i stein og metall der kontrastene har en stor betydning – kunstnerisk og visuelt.

Salgsutstillingen 8 avtrykk
© Hilde Mork

Den nydelige håndlagede trekammen av Mork & Abel skal gi en naturlig påminnelse om å ta vare på deg selv og dine.

En kam som symbol på omsorg

Ann Kristin Einarsen har designet en vase hun har kalt Venus, mens Mork & Abels bidrag er en håndlaget kam i eik, inspirert av en av kvinnens mest fremtredende egenskaper: omsorg.

Les også: Et delikat og feminint bad

Salgsutstillingen 8 avtrykk
© Aula

Designerduoen Aula opphøyer naturens frukter med en moderne tolkning av stettfatet, fremstilt av 3D-printet keramikk.

Det feminine handler også om natur

Moder Jord har dessuten vært til inspirasjon for en rekke av designerne – ikke overraskende, klimaproblematikken tatt i betraktning. For Aula er femininitet å ivareta hverandre og naturen. Duoen har derfor laget et 3D-printet keramikkfat på stett, for å opphøye naturens frukter.

Og Kristine Five Melvær og Heymats bidrag, matten Foliage, er en personifisering som sammenlikner naturens og kvinnens evne til å gi liv og næring.

© Inger Marie Grini

Fram Oslo og Vera og Kyte stiller ut en damaskduk med stilisert motiv fra norsk natur. Med det nye tilskuddet ønsker de også å gi en forsiktig oppfordring til å eksperimentere med alternative farger til den klassiske hvite duken.

On the line-kolleksjonen
© Norway Designs
Norway Designs i Oslo
© Norway Designs

Jakkene i kolleksjonen On the line er no-waste-jakker som bruker hele bredden på rullen, uten avkapp. Minikolleksjonen, av Kristine Five Melvær og Elisabeth Stray Pedersen i samarbeid med Røros Tweed, er inspirert av og tiltenkt sterke, smarte kvinner.

Hyller smarte, sterke kvinner

Kristine bidrar også med jakkene On the line sammen med Elisabeth Stray Pedersen, som står bak klesmerket ESP Oslo. Den fleksible minikolleksjonen er tiltenkt smarte, sterke kvinner.

Kvinnelige forgiveres salgsutstilling
© Norway Designs

Å lage en god form i glass på frihånd er en øvelse som krever sin kvinne, sier Kari Håkonsen, som står bak skålserien Z – oppkalt etter foregangskvinne og glasskunstner Benny Motzfeldt – og inspirert av suffragettene.

8 feminine produkter

Og apropos sterke kvinner: Glasskunstner Kari Håkonsen har latt seg inspirere av suffragettene i sin design.

Mye å glede seg til her, altså. 8 avtrykk på Norway Designs åpner torsdag 5. mars og står til 8. april.