– Det er en ekstremt krevende bransje

Designer Kristine Five Melvær har jobbet hardt i mange år, og høster nå virkelig lønn for strevet. Drømmen om å kunne jobbe kreativt resten av livet ser ut til å være innen rekkevidde.

Kristine Five Melvær
© Erik Five Gunnerud

– Det er jo ikke bare jobben min, men en kilde til mye glede, sier designeren.

Slik har det vært helt siden barndommen. Kreativitet var en del av hverdagen, og faren til Kristine Five Melvær hadde alltid nye prosjekter på gang som han involverte barna i.

– Jeg visste tidlig at jeg ville jobbe kreativt, men jeg visste nok ikke hva en designer var da jeg var liten.

Hun fant tidsnok ut hvordan hun kunne få utløp for evnene sine, og har etter hvert skaffet seg hele to mastergrader – én i industridesign fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og én i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i samme by.

År med hard jobbing gjør at hun i dag lever av lidenskapen sin.

– Dette er en ekstremt krevende bransje å etablere seg i, du må jobbe dag og natt i flere år for å bygge opp nok royalty til å få det til å gå rundt, sier Kristine.

– Selv om man har en sterk skapertrang er det tøft å jobbe på denne måten i en lang periode. Det var en stor milepæl for meg da det begynte å gå rundt økonomisk i mitt eget firma.

Produkter designet av Kristine Five Melvær
© When Objects Work

Kristine ble kåret til Årets nykommer i Bo Bedre designpris 2013, og siden den gang har det bare gått en vei for designeren. Arbeidene hennes er satt i produksjon av en rekke produsenter, og hun var den første skandinaviske designeren som samarbeidet med belgiske When Objects Work.

Bli kjent med flere flinke designere her.

Kristines signatur kjennetegnes av myke former, grafiske mønstre og uredd fargebruk, noe som gjenspeiles i seriene med vaser hun har utviklet for Magnor Glassverk.

2016 startet med utstillinger i Stockholm og New York, samt lansering av de grafiske pleddene Åsmund for Røros Tweed og den nydelige utemøbel-serien Pop for Vestre. For å nevne noe.

Designeren har en rik og allsidig portefølje, og er glad i å veksle mellom ulike materialer.

– Når jeg jobber med glass setter jeg pris på den store formfriheten, fargerikdommen og den spennende produksjonsprosessen. I arbeider med tekstil får jeg kombinere de to utdannelsene mine, og interessen for taktilitet, mønster og detaljering. Og når jeg jobber med treverk setter jeg pris på hvor levende og lunt materialet er.

Øverst fra venstre: Soft Bowls fra When Objects Work, karaffelen Liquid Light står på en trefjel med et telys. Soap Dish for When Objects Work vant prisen for årets tilbehør i Bo Bedres designpris 2016. De yndige Bloom-lampene var en del av Klubbens utstillings Tingenes Tilstand i 2012.

Vaser designet av Kristine Five Melvær
© When Objects Work og Magnor Glassverk

Hun forteller at hun har stor glede av hele designprosessen, fra det frie og kreative stadiet til det mer logiske og brukerfokuserte. Og det stopper ikke nødvendigvis der.

– Ofte fortsetter jeg prosessen ut over det en produktdesigner normalt gjør, og jobber med kommunikasjonen av produktet, gjennom art direction under fotograferingen og grafisk materiale som katalog og emballasje. Jeg synes det er spennende å få følge produktet helt frem til brukeren.

Abonnér på vårt nyhetsbrev, og få tilsendt nyheter og inspirasjon på epost hver uke.

Soft Vase (t.v.) har plass til én blomst, eller eventuelt en bukett når du snur den (for When Objects Work). Vasen Oui Oui tegnet Kristine sammen med designer Torbjørn Anderssen (for Magnor Glassverk) da de to giftet seg.

Pleddet Flette designet av Kristine Five Melvær for Røros Tweed.
© Røros Tweed

Inspirasjon til arbeidet sitt henter hun overalt, fra mennesker og musikk til klesdesign og natur – og gjerne fra steder som er et stykke unna egne fagfelt, det åpner for et større tolkningsrom.

– Målet mitt er å tegne produkter som beriker hverdagen til brukerne, og som de har lyst til å bruke livet ut.

Og det blir nok av anledninger for nye berikelser også fremover, i alle fall ut fra designerens timeplan å dømme. Kristine forteller at hun jobber på en rekke ulike prosjekter for flere europeiske produsenter, og hun utforsker stadig nye territorier.

– Det er fantastisk å oppleve at så mange spennende dører åpner seg. Jeg jobber bare med prosjekter jeg gleder meg til å gjøre.

Pleddet Flette er ett av fire i en serie for Røros Tweed.

Her finner du 20 sikre kjøp, signert norske designere.

Dørmatte designet av Kristine Five Melvær for Heymat
© Heymat

Kristine har utviklet fem dørmatter for den norske produsenten Heymat. Nesten for fin til å tørke av seg på beina på!