Beanaisesaus
© Getty Images

Béarnaisesaus - Slik lager du enkelt sausen på 10 minutter

Bearnaisesaus er velegnet til både kjøtt og fisk. Her viser vi deg hvordan du enkelt kan lage sausen på under 10 minutter!

Béarnaisesaus

Béarnaisesaus er en høyt elsket saus som flittig blir brukt, gjerne når vi vil kose oss litt ekstra. Det er allikevel mange som kvier seg over den hjemmelagde versjonen, nettopp i frykt for at den skal skille seg. Vi gir deg hemmeligheten til hvordan du kan lage enkel hjemmelaget béarnaisesaus helt selv - uten at den skiller seg!

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

Béarnaisesaus

  • 3 eggeplommer
  • 250 g smør
  • 1 halv sitron
  • 2 ss estragoneddik
  • 1 ts vann
  • 1 krm pepperkorn
  • 1 håndfull fersk estragon

Slik gjør du

  • Begynn med å helle tre eggeplommer i blenderen
  • Hell en skvett med vann inn i blenderen og bland sammen med eggeplommene
  • Smelt 250 gram smør ved lav varme
  • Press en halv sitron (ca. en spiseskje) ned i en annen liten bolle (eggeplommer og smør venter i henholdsvis blender og gryte)
  • Tilsett 2 spiseskjeer med estragon- eller hvitvinseddik og noen pepperkorn
  • Kok blandingen opp
  • Hell så eddikblandingen i blenderen mens du mikser i moderat hastighet
  • Tilsett sakte det smeltede smøret
  • Ha noen isbiter for hånd. Tilsett en om gangen dersom blandingen er for varm i blenderen og sausen begynner å skilles
  • Bland bearnaisesausen til sausen har fått ønsket tykkelse
  • Hell sausen ned i en gryte eller en annen serveringsskål
  • Hakk fersk estragon og tilsett i sausen

Så er sausen serveringsklar!

Se hvordan du lager béarnaisesausen i videoen nedenfor.

Fransk gastronomi i verdensklasse

Béarnaisesausen kommer fra Frankrike. Sausen ble oppfunnet på restauranten Le pavillon Henri IV i en Parisforstad på 1800-tallet, og er oppkalt etter kokkens eget hjemsted Béarn i Pyreneene.

Skulle du være spesielt interessert, eksisterer faktisk restauranten den dag i dag, hvor du både kan smake på den originale oppskriften og få den med deg hjem!

Dette serverer du sammen med sausen

Béarnaisesaus passer helt ypperlig til alle typer kjøtt og fisk. Spesielt vil det være godt sammen storfe av typen entrecôte, indrefilet eller mørbrand. Men den aromatiske sausen vil også løfte ethvert måltid med både kylling, svin og en saftig laksefilet.

Imidlertid er sausen mer anvendelig enn de fleste tror, og i det siste har faktisk béarnaisesaus med pasta inntatt matbildet. Sausen vil dessuten være god som base i en sandwich, eller som en nyfortolket versjon av den klassiske egg benedict - med surdeigsbrød, avokado og egg.

Kan serveres både varm og kald

Béarnaisesaus kan serveres varm som kald, alt ettersom hva du skal servere den med eller hva du foretrekker. Skal vi tenke rent gastronomisk vil sausens aromaer rettferdiggjøres best når den serveres varm, men den distinkte smaken vil være minst like god kald.

Serverer du sausen til middag sammen med kjøtt eller fisk, er vårt beste tips å holde sausen varm, slik at retten ikke blir kald like fort. Serverer du imidlertid sausen sammen med en sandwich eller som dip til pommes frittes, kan sausen fint serveres direkte fra kjøleskapet.