Slik lager du en velsmakende Bearnaisesaus på 10 minutter

Bearnaisesaus er velegnet til både kjøtt og fisk. Her viser vi deg hvordan du enkelt kan lage sausen på under 10 minutter!

Beanaise saus

© Getty Images

Frykten for Bearnaisene

Gordon Ramsay og Eyvind Hellstrøm bør se bort for et øyeblikk, for dette er ikke for sarte kokkesjeler ...

Bearnaisesausen fremkaller svette og angst hos mange. Selv har du helt sikkert tenkt: "Den må ikke skilles, den må ikke skilles!" når du har tidligere har laget sausen.Merkelig nok skilles aldri sausen når Ramsey eller Hellstrøms stødige kokkehender reduserer hvitvin og eddik, rører sausen over et varmtvannsbad, tilsetter nyhakket estragon og kjørvel... (og så videre, og så videre).

Men ta det helt rolig, vanlige mennesker trenger ikke kokkeskole og egen tv-serie for å lykkes med en hjemmelaget versjon av den populære sausen.

Hvordan lage Bearnaise

Kan du holde på en hemmelighet? Snarveien til en vellykket og enkel bearnaisesaus er nemlig en blender. Men ikke fortell dette til hverken Gordon eller Hellstrøm, for da kommer vi i trøbbel.

Ingrediensene i sausen er helt klassiske: eggeplommer, vann, estragon-eddik, pepperkorn, smør og frisk estragon.

Slik gjør du

  • Begynn med å helle tre eggeplommer i blenderen
  • Hell en skvett med vann inn i blenderen og bland sammen med eggeplommene
  • Smelt 250 gram smør ved lav varme
  • Press en halv sitron (ca. en spiseskje) ned i en annen liten bolle (eggeplommer og smør venter i henholdsvis blender og gryte)
  • Tilsett 2 spiseskjeer med estragon- eller hvitvinseddik og noen pepperkorn
  • Kok blandingen opp
  • Hell så eddikblandingen i blenderen mens du mikser i moderat hastighet
  • Tilsett sakte det smeltede smøret
  • Ha noen isbiter for hånd. Tilsett en om gangen dersom blandingen er for varm i blenderen og sausen begynner å skilles
  • Bland bearnaisesausen til sausen har fått ønsket tykkelse
  • Hell sausen ned i en gryte eller en annen serveringsskål
  • Hakk fersk estragon og tilsett i sausen
  • Nå er sausen serveringsklar!

Se hele prosessen på et og et halvt minutt på denne videoen:

Relaterte artikler