Pinjekjerner
© bo-bedre.no

Pinjekjerner

Små frø, stor virkning

Pinjekjerner er frø som sitter på kongler fra pinjetrær i Middelhavslandene, California, Mexico og Asia. Konglene høstes tidlig på vinteren, dels for å unngå skader på grunn av været, dels for å forhindre at fugler og insekter forsyner seg.

Konglene lagres til solvarmen får dem til å åpne seg og pinjekjernene kan ristes ut. Frøene har et tynt skall som må fjernes før bruk. Det er altså langvarig prosess å klargjøre pinjekjernene, og det forklarer også den høye prisen.

Det er vanskelig å vite hvor gamle pinjekjernene er når du kjøper dem. Selv om det fortsatt er lenge til siste utløpsdato, kan frøene være harske. Det skyldes som regel lagringstemperaturen. Oppbevar alltid pinjekjernene i kjøleskapet eller fryseren – da holder de seg i minst tre måneder.

Det er 60 g fett pr. 100 g pinjekjerner, men mesteparten er umettet. De inneholder ikke kolesterol, men mye magnesium og over dobbelt så mye jern som mandler.

Pinjekjerner egner seg godt som sausejevning på grunn av fettinnholdet og den myke, kremaktige konsistensen. Og ristede pinjekjerner smaker fortreffelig i f.eks. salater. Det tar 2-3 min å riste dem i ovnen på 200°.