Svinemørbrand med sprø røtter, svartkål og peppersaus

En svinefilet kan bli en stor gastronomisk opplevelse hvis du «graver» den – legger den i salt og sukker til neste dag. Kjøttet blir mørt og saftig, og sammen med det grønne tilbehøret og en peppersaus blir det en kjempegod vinterrett.

Svinemørbrand med sprø røtter, svartkål og peppersaus

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

Svin

  • ½ stor svinefilet, ca. 600 g
  • 1 ss flaksalt
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ss olivenolie til stegning
  • olivenolje til steking

Sprø røtter

  • 1 bakepoteter
  • 300 g pastinakk
  • 50 g smør
  • flakesalt

Svartkål

  • ½ svartkål eller grønnkål
  • 12 g smør
  • flakesalt og pepper

Peppersaus

  • ½ sjalottløk
  • 1 ss Madagaskar-pepper
  • 10 g smør
  • 2 dl buljong
  • 1 dl kremfløte
  • Flaksalt og pepper

Sånn gjør du

Svin

  1. Puss fileten.
  1. Bland flaksalt og brunt sukker, og gni det inn i kjøttet.
  1. Legg fileten i en frysepose. Knyt sammen, og legg den i kjøleskapet over natten.
  1. Etter at kjøttet har ligget i salt og sukker, må det skylles og tørkes godt.
  1. Varm olje i en stekepanne, og brun kjøttet på begge sider. Stek det ferdig i ovnen, cirka 10 minutter ved 180 oC.
  1. La fileten hvile under et kjøkkenhåndkle i 10 minutter.

Sprø røtter

  1. Skrubb potetene og skrell pastinakkene, og skjær dem i tynne skiver med et mandolinjern.
  1. Smelt smøret og bland det godt med potet- og pastinakkskivene.
  1. Fordel skivene på to stekebrett med bakepapir, pass på at de ikke ligger oppå hverandre.
  1. Dryss flaksalt over, og rist dem sprø i ovnen ved 225 oC varmluft i cirka 15 minutter.
  1. Snu dem underveis om nødvendig.

Svartkål eller grøntkål

  1. Del kålen i blader. Får du ikke tak i svartkål, kan du bruke grønnkål i stedet.
  1. Fjern eventuelt stilken om den er trevlet. Skyll og tørk kålen godt. S
  1. melt smøret i en stekepanne, og stek kålen på høy varme i et par minutter til den faller sammen.
  1. Krydre med flaksalt og pepper.

Peppersaus

  1. Skrell og hakk løken.
  1. Hakk pepperkorn.
  1. Smelt smøret i en kjele, og stek løk og pepper i et par minutter.
  1. Ha i buljongen, og kok inn til halv mengde.
  1. Tilsett fløte, og smak til med flaksalt.

Servering

  1. Skjær kjøttet i skiver og anrett på tallerkener med sprø røtter, kål og peppersaus.