© Tia Borgsmidt

Kalvemørbrad med poteter, syltet purre og bakt løk

Høsten er her, og vi ønsker vinden, regnet, mørke kvelder og gode venner velkommen til et måltid basert på årstidens råvarer. Her finner du oppskriften på en delikat hovedrett med kalv, bordelaisesaus, bakt løk, fondantpoteter og syltet purre.

Litt kalvekjøtt med en saus så god at englene synger – hvis dette er hva høsten
har å by på, kan den gjerne komme.

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

Fondantpoteter

  • 2 bakepoteter
  • 25 g smør
  • 1 ss olje
  • ½ fedd hvitløk
  • Noen kvister timian
  • 1½ dl kraft
  • Flaksalt og pepper

Bordelaisesaus

  • sjalottløk
  • 5 g smør
  • 1 laurbærblader
  • kvister timian
  • 1½ dl rødvin
  • 1 dl portvin
  • 3 dl kalvefond
  • 12 g smør
  • Flaksalt og pepper

Bakt rødløk

  • 2 rødløker
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss balsamicoeddik
  • ½ ss flytende honning
  • Flaksalt og pepper

Syltede purrer

  • 1 purrer
  • ½ dl eddik
  • ½ dl sukker

Kalv

  • 200 g kalvemørbrad
  • Flaksalt og pepper
  • 12 g smør til steking

Slik gjør du

Fondantpoteter

  • Sett ovnen på 200 °C.
  • Skjær toppen og bunnen av potetene, og skjær resten i firkanter, maks. 2 x 2 centimeter.
  • Varm smør og olje i stekepannen, og ha potetene i pannen. Stek på alle sider, til de er gylne.
  • Ha deretter i presset hvitløk, timian og buljong. Dekk stekepannen med lokk eller aluminiumsfolie, og bak potetene i ovnen i cirka 20 minutter, til de er møre.

Bordelaisesaus

  • Skrell og finhakk løken. Smelt smøret i en kjele, og stek løken til den er blank.
  • Ha i laurbærblad og timian, og deretter rødvin. Kok inn til halv mengde.
  • Ha i portvin, og kok inn til halv mengde. Tilsett kalvefond, og kok igjen inn til halv mengde. Sil av timian og løk, og ha sausen tilbake i kjelen. Monter inn smøret rett før servering. Smak til med flaksalt og pepper og eventuelt litt sukker.

Syltede purrer

  • Rens purrene, og skjær dem i skiver. Ha eddik og sukker i en kjele, og kok opp. Tilsett purren, og la det småkoke 1 minutt.
  • Ta kjelen av varmen, sett den til side, og la purren avkjøles i laken.

Bakt rødløk

  • Skrell løk, og skjær dem i fire båter. Rør sammen olje, eddik og honning, og vend løken i marinaden.
  • Fordel løken på et stekebrett med bakepapir, og bak i ovnen ved 200 °C i cirka 20 minutter.

Kalv

  • Puss kjøttet hvis det trengs. Tørk kjøttet, og krydre med flaksalt og pepper. Smelt smør i en panne, og brun kjøttet på alle sider.
  • Sett kjøttet i stekeovnen – sammen med potetene – i cirka 10 minutter på 200 °C. Ta kjøttet ut av ovnen, og la det hvile i 5 minutter før du skjærer i skiver.

Servering

  • Anrett oppskåret kjøtt med syltede purrer, bakt rødløk og bordelaisesaus.
  • Server med poteter og gjerne en grønn salat på siden.