Coq au vin med balsamicoløg og knust agurk
© Styling: Lone Kjær, Foto: Tia Borgsmidt

Coq au vin, balsamicoløk og knust agurk

Klassisk fransk langkokt gryte servert med søte rødløk og en frisk og syrlig agurksalat. Coq au vin betyr hane i vin, og tidligere var det en måte å marinere gamle, seige haner på, slik at de kunne spises. I dag bruker vi kylling, men får du tak i en høne, kand du bruke den.

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

Coq au vin

  • 1 løk
  • ½ fedd hvitløk
  • 1 gulrøtter
  • ¼ sellerirot
  • ½ kylling (i 4-6 deler)
  • flaksalt
  • 25 g smør til steking
  • 37 g pancetta i terninger (eller bacon)
  • 2 pancetta i terninger (eller bacon)
  • 2½ dl rødvin
  • flaksalt og pepper

Balsamicoløk

  • 2 små rødløk
  • 1 ss smør
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 1 ss brunt sukker

Knust agurk

  • ½ bunt persille
  • ½ grønn chili
  • ½ fedd hvidløg
  • ½ agurk
  • ½ ts grovt salt
  • ¼ dl vineddik
  • ¼ dl olivenolje

Tilbehør

  • baguette

Slik gjør du

Coq au vin

• Skrell løk, og skjær dem i tynne skiver. Press hvitløk. Skrell gulrøttene og selleriroten. Skjær grønnsakene i terninger.

• Gni kyllingstykkene med flaksalt, og brun dem i en stekegryte i halvparten av smøret til skinnet er sprøtt.

• Ta kyllingen ut av gryten. Ha i resten av smøret, og stek løk, hvitløk og pancetta et par minutter. Tilsett grønnsakene, og la det steke i 5 minutter. Pass på at det ikke brenner seg. Legg kyllingen tilbake i gryten sammen med timian, og hell rødvin over. La retten småkoke under lokk i cirka 1 time og

30 minutter.

• Ta kylling og timian ut av kjelen. Hold kyllingen varm, og blend sausen godt. Vil du ha en mer rustikk saus med biter av grønnsaker, hopper du over dette.

Balsamicoløg

• Skrell og del løkene. Smelt smøret i en panne, og stek til løken er blank.

• Tilsett balsamico, og la det fordampe.

• Dryss sukker over, og karamelliser løkene mens du forsiktig vender dem.

Knust agurk

• Skyll og hakk persille.

• Del chilien, og skrap ut frøene. Hakk den fint. Press hvitløken.

• Knus agurken, og skjær den i passe store biter. Dryss salt over.

• Rør sammen eddik, persille, presset hvitløk, olivenolje og chili, og vend det sammen med agurkbitene.

Servering

• Fordel saus på tallerkener og topp med kylling.

• Legg balsamicoløk rundt, og pynt med timian.

• Server med knust agurk og varme bagetter.