Opskrift på julekalkun til julemiddag
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Sånn lager du en perfekt helstekt kalkun med stuffing

Lag en perfekt julemiddag med helstekt kalkun, med velsmakende stuffing og sherrysaus. Server kalkunen med en fantastisk grønn waldorfsalat.

Julekalkun til julemiddag
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Helstekt kalkun med stuffing og sherrysaus

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

Dette trenger du:

  • kalkun
  • 40 g bacon
  • salt og pepper

Stuffing:

  • hakket løk
  • 10 g bacon i skiver
  • 33 g hakket sopp
  • 16 g soltørket tranebær
  • ⅓ ss frisk timian
  • 33 g smuldret brød uten skorpe
  • 16 g smør

Sherrysaus

  • ¼ l kyllingbuljong
  • ¼ dl sherry
  • ½ ss hvetemel
  • ¼ dl vann
  • salt og kvernet pepper

Sånn gjør du:

Helstekt kalkun

  • Forvarm ovnen til 175°C.
  • Skyll og tør kalkunen innvendig, og brett vingespissene bakover. Krydre med salt og pepper.
  • Stek hakket løk til det er gyldent, sammen med 30 g bacon i tynne strimler og sopp.
  • Bland det med tranebær, timian, smuldret brød og 25 g smør i små terninger.
  • Fyll kalkunen med brødblandingen og lukk med stekenål eller sy igjen.
  • Løft forsiktig brystskinnet løs fra kjøttet og fordel 50 g smør under skinnet. Bind en snor rundt lårene for å holde dem sammen under stekingen. Dekk brystet med 120 g baconskiver.
  • Legg kalkunen i en ildfast form og hell hønsebuljong i bunnen. Stek kalkunen i 2¾ - 3 timer.
  • Drypp jevnlig kalkunen med stekesjyen i formen, og tilsett eventuelt ekstra vann i formen. Den er ferdig når kjernetemperaturen er 75°C.
  • La kalkunen hvile litt før den skjæres opp.

Sherrysaus

  • Hell skyen av i en bolle og skrap bunnen godt slik at alt kommer med.
  • Bland skyen med sherry, sile den, og fjern overflødig fett.
  • Mål mengden sky og juster med vann slik at du har totalt 5 dl.
  • Kok opp skyen og jevn den med en meljevning.
  • Smak til med salt, pepper og ekstra sherry.

Servering

  • Del kalkunen i to langs brystet med en skarp kniv. Skjær lårene av og del dem i overlår og underlår. Del overlåret igjen i to. Skjær brystet av brystbeinet og skjær det i 3-4 pene stykker.
  • Legg stuffing ved siden av kjøttet.
  • Ta resten av kjøttet fra beinet dagen etter, og bruk det sammen med eventuelle rester, for eksempel i en sandwich eller raskt stekt sammen med masse grønnsaker.
Forbered julekalkunen
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Grønn waldorfsalat

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

Dette trenger du:

  • 2 stilker av bladselleri
  • epler
  • ¼ sitronsaft

Dressing:

  • 100 g creme fraiche 18%
  • ¼ dl eddike
  • 1½ ss sukker
  • salt og friskkværnet peber
  • 125 g små grønne og blå stenfri druer
  • 25 g grofthakkede valnødder
  • ½ håndfuld brøndkarse

Slik gjør du:

Salat:

  • Skjær bladsellerien skrått og fint, eller riv dem i lange bånd med en tynnskreller.
  • Skjær eplene i tynne fine skiver, eventuelt drypp dem med litt sitronsaft.

Dressing:

Rør sammen crème fraîche, eddik og sukker, og smak dressingen til med salt og pepper.

Servering:

Bland bladselleri, epler, druer, valnøtter, litt hakket topp fra bladsellerien samt brønnkarse, og hell dressingen over ved servering.

Du kan eventuelt blande salaten grundig i dressingen, og til slutt drysse nøttene og brønnkarsen over.

Julekalkun til julemiddag med tilbehør
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic