
Rødbettartar med eple, geiteostpuré og nøtter
Tartar av rødbeter er enkelt å lage, og smaken og konsistensen er en uforglemmelig opplevelse av syre, sødme og umami.
AvLone Kjær
Rødbettartar med eple, geiteostpuré og nøtter
4 Personer
Fargerik og lekker. Baker du rødbetene på forhånd, er det en enkel forrett å lage.
Dette trenger du
Rødbettartar
- 750 g rødbeter
- Grovsalt til baking
- 2 epler
- Saft av 1 appelsin
- Flaksalt og pepper
Geiteostpuré
- 100 g myk geitost
- 2 ss lett crème fraîche, 18 %
- Revet skall av 1 sitron
- Flaksalt og pepper
Topping
- 50 g hvit fastost, for eksempel Vesterhavsost
- 50 g salte nøtter, for eksempel makadamia- eller cashewnøtter
- 1 potte karse
- Olivenolje
Slik gjør du
Rødbettartar
- Skrubb rødbetene, og tørk dem godt.
- Ha grovsalt i en ildfast form, legg rødbetene på saltet og dekk med mer salt. Bak betene i ovnen ved 180° i cirka 1,5 time.
- Avkjøl rødbetene, og fjern skallet. Skjær rødbetene i små terninger.
- Del eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i terninger.
- Vend sammen rødbete- og epleterninger, og press appelsinsaft over.
- Smak til med flaksalt og pepper.
Geiteostpuré
- Rør geitost, crème fraîche og revet sitronskall til en puré.
- Smak til med flaksalt og pepper.
Topping
- Riv osten fint.
- Hakk nøttene.
Servering
- Fordel geitostpureen i 4 skåler.
- Legg 3–4 ss rødbettartar i hver.
- Topp med revet fastost, karse og nøtter.
- Drypp litt olivenolje over og servér.
Kuvertbrød med malt og pisket smør
Ca. 20 små Kuvertbrød
Maltet korn gir kuvertbrødene en mørk, vakker farge og en intens smak. Vær oppmerksom på at deigen skal heves kaldt over natten. Brødene er bakt i silikonformer til minirugbrød (cirka 2 x 8 cm). Resultatet er små, fine kuvertbrød.
Dette trenger du
Kuvertbrød med malt
- 3 dl vann
- 2 dl mørkt øl
- 10 g gjær
- 1 ss flaksalt
- 1 ss mørk maltsirup
- 100 g maltmel
- 200 g hvit fullkornhvete
- Ca. 425 g hvetemel
- 1 silikonform til kuvertbrød
Pisket smør
- 200 g smør
- Flaksalt
Slik gjør du
Kuvertbrød med malt
- Hell vann og øl i en skål, og løs opp gjæren i det våte. Tilsett salt, sirup, maltmel og hvit fullkornhvete. Elt hvetemelet i deigen, litt om gangen, men ikke bruk alt. Bruk gjerne en eltemaskin. Elt den godt i ca 10 minutter, helt til deigen slipper kanten på bollen.
- Legg et klede over deigen, og la den heve i kjøleskap til dagen etter.
- Ha deigen ut av kjøleskapet, og la den stå på kjøkken-benken 1 times tid.
- Dryss mel på benken, og hell deigen over. Del den i cirka 20 emner, og form dem til brød som passer formen. Legg brødemnene i formen, og la dem heve under klede i cirka 30 minutter.
- Sett ovnen på 225° varm-luft, og bak brødene i cirka 15 minutter, til de er mørke og har fått en sprø skorpe.
Pisket smør
- Skjær smøret i mindre biter, og pisk det mykt og luftig med en hjulvisp.
- Dryss flaksalt over.
Servering
Server brødene lune med pisket smør.
TIPS: Har du ikke en silikonform til minirugbrø-dene, kan du bruke en muffinsform i stedet.