Denne forretten til årets siste kveld består av smørbakte briocheboller toppet med kremet hummer og kaviar. Når briochebollene er bakt og mayonnaisen er laget, er det enkelt å sette sammen denne utsøkte retten. Vi bruker jomfruhummerhaler, men du kan like gjerne bruke to kokte og pillede hummere.
Ingredienser
Briocheboller
En myk, fransk bolle med masse smør – uimotståelig og perfekt til hummer. Bollene kan bakes dagen før, siden de skal ristes i smør før servering.
½ dl helmelk
20 g gjær
50 g sukker
½ ts flaksalt
2 egg
Ca. 300 g hvetemel
225 g smør
1 egg til pensling
Sitronmajones
Hjemmelaget majones gir en kremet base som passer perfekt til hummerfyllet.
Ca. 1 dl majones:
2 pasteuriserte eggeplommer
½ ts dijonsennep
½ ts flaksalt
2 ss sitronsaft
Revet skall av 1 økologisk sitron
1 dl olivenolje (eller en mildere olje hvis ønsket)
Pepper
Hummer à la creme
1 dl sitronmajones
1 dl crème fraîche (38 %)
1 bunt dill
Revet skall av 1 sitron
Flaksalt og pepper
500 g jomfruhummerhaler (alternativt 2 kokte og pillede hummere)
10 g smør
Servering
4 briocheboller
25 g smør til steking
2 hjertesalater
Kaviar
Dill til pynt
Slik gjør du
Briocheboller
Varm opp melken til den er fingervarm, og løs opp gjæren i den.
Tilsett sukker, salt og egg, og rør deretter inn 200 g mel litt etter litt.
Elt deigen i en kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter.
Tilsett smøret gradvis mens maskinen går, og rør inn resten av melet.
Elt til deigen er glatt, skinnende og smøret er godt blandet.
Dekk til deigen, og la den heve på et lunt sted i ca. 2 timer, til dobbel størrelse.
Ha deigen på et melet underlag, og del den i 12 like deler.
Form små boller, og legg dem på et bakepapirkledd brett.
La dem etterheve under et klede i ca. 1 time.
Pensle med sammenvispet egg, og stek dem ved 180 °C i ca. 20 minutter til de er gyldne.
Avkjøl bollene på rist.
Sitronmajones
Visp eggeplommer sammen med sennep, salt, sitronsaft og sitronskall.
Tilsett oljen gradvis mens du visper, til du har en tykk, kremet majones.
Smak til med mer sitron og pepper om nødvendig.
Hummer à la creme
Bland sitronmajones med crème fraîche og finhakket dill.
Smak til med revet sitronskall, salt og pepper.
Rens jomfruhummerhalene.
Smelt smøret i en panne, og stek halene i ett minutt.
Ta dem av pannen, og la dem avkjøles.
Del briochebollene i to.
Smelt smør i en panne, og rist bollene på snittflatene til de er gylne.
La dem renne av på et kjøkkenpapir.
Skyll og tørk salaten.
Servering
Vend de stekte hummerhalene i dressingen.
Legg hjertesalat på de ristede briochebollene, og topp med hummerfyll.