Vanilje-panna cotta nytårsdessert
© Tia Borgsmidt

Nyttårsdessert: Panna cotta med bærkompott og hasselnøttkrønsj

Årets siste måltid skal avsluttes på fineste vis og derfor gir vi deg oppskriften på den perfekte nytårsdesserten som består av 3 hovedelementer: vanilje panna cotta, syrlig bærkompott og en sprø hasselnøttcrunch.

Desserten på årets siste kveld er en klassiker med en liten vri, inspirert av et restaurantbesøk der de serverte verdens beste panna cotta. Både dessert, bærkompott og krønsj kan gjøres ferdig på forhånd.

Hvis du vil teste andre nyttårsdesserter, har vi samlet 17 av våre aller beste forslag her.

Panna cotta med bærkompott og hasselnøttkrønsj

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

Panna cotta

  • 1 plater gelatin
  • ½ vaniljestang
  • 2 dl kremfløte
  • 37 g sukker

Bærkompott

  • ½ vaniljestang
  • 2 ss sukker
  • 62 g friske eller frosne bjørnebær
  • ½ dl vann

Hasselnøttkrønsj

  • 37 g hasselnøtter uten skall
  • 1 ss vann
  • 37 g sukker
  • 12 g smør
  • 25 g hvit sjokolade

Slik gjør du

Panna cotta

• Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i cirka 10 minutter.

• Del vaniljestangen, og skrap ut frøene. Ha vaniljefrø og -stang, fløte og sukker i en kjele, og varm opp til sukkeret smelter og fløten når kokepunktet. Fløten må ikke koke, og den skal være fingervarm når du har i gelatinen.

• Vri gelatinplatene fri for vann, og ha dem over i den varme fløten. Rør til gelatinen er helt oppløst. Fordel fløten i 4 dessert- skåler. Dekk med plastfilm, og sett dem i kjøleskapet i 3–4 timer.

Bærkompott

• Del vaniljestangen, og skrap kornene ut i sukkeret. Ha bjørnebær i en kjele sammen med vaniljesukker og vann (bruker du frosne bær, klarer du deg med halvparten av vannet), og kok i cirka 10 minutter på svak varme.

• Ta kjelen av varmen, og kjør bærene til en jevn kompott med stavmikser. Smak eventuelt til med mer sukker, men husk at kompotten gjerne kan ha litt syrlighet. Sett den kaldt.

Hasselnøttkrønsj

• Hakk nøttene grovt, og ha dem i en bolle sammen med vannet. Vend nøttene, slik at de blir litt fuktige.

• Dryss sukker i en stekepanne, og smelt det på svak varme. Tilsett smør, og la det bruse opp. Ha nøttene i pannen, og stek til de får farge og blir karamellisert.

• Ta nøttene ut av pannen og vend dem med hakket hvit sjokolade.

• Fordel blandingen på et bakepapir, og sett den kjølig. Hakk nøttekrønsjen rett før servering.

Ta dessertskålene ut av kjøleskapet cirka 30 minutter før servering. Anrett med nøttekrønsj og bærkompott.

Er du på jakt etter en dessert du kan lage på 5 minutter? Her er 10 raske og enkle desserter!

LES OGSÅ