Dampede blåskjell
© bo-bedre.no

Dampede blåskjell med urter og kremet sjy.

God som forrett. Til 4 personer.

blåskjell 1,25 kg ferske – vær obs på at opptil 25 % av skjellene må kastes. Beregn 250 g klargjorte skjell per person
smør 25 g
sjalottøk 2–4 stykk avlange, hakkede
hvitløk 2 fedd, snitt ede
fennikeltopp eller frisk dill, grovhakket
hvitvin 2 dl, tørr
kremfløte 1½ dl
karri 1 ts, mild
sausejevning lys
estragon 1 ss, hakket
bladpersille 3 ss, hakket
greddløk 3 ss, fi nskåret
rødløk 1 stykk, fi nhakket
limesaft ferskpresset
salt grovt

• Skyll skjellene og skrubb dem godt. Kast de skjellene som ikke lukker seg ved et lett bank mot kjøkkenbenken, eller hvis skallet er ødelagt.
• Smelt smøret i en stor kjele ved kraftig varme, men ikke la det brune, og sauter løk, hvitløk og fennikeltopp i 2 min.
• Tilsett skjellene, og vend dem forsiktig rundt. Held hvitvinen i, og damp skjellene under lokk i ca. 8 min.
• Sil væsken over i en mindre kjele, og tilsett fløte og karri. Reduser fløtesjyen til halvparten. Dryss ev. litt sausejevning i, og smak den kremete sjyen til med limesaft og salt.
• OBS: Kast de skjellene som ikke har åpnet seg.
• Server de dampede skjellene, vendt med krydderurter, rødløk og litt salt. Anrett sjyen i små skåler som gjestene kan dyppe brødet i. Ha ev. skyllebolle eller varme dampende servietter på bordet til å rense fingrene.