
Dampede blåskjell med urter og kremet sjy.
God som forrett. Til 4 personer.
Avblåskjell 1,25 kg ferske vær obs på at opptil 25 % av skjellene må kastes. Beregn 250 g klargjorte skjell per person
smør 25 g
sjalottøk 24 stykk avlange, hakkede
hvitløk 2 fedd, snitt ede
fennikeltopp eller frisk dill, grovhakket
hvitvin 2 dl, tørr
kremfløte 1½ dl
karri 1 ts, mild
sausejevning lys
estragon 1 ss, hakket
bladpersille 3 ss, hakket
greddløk 3 ss, fi nskåret
rødløk 1 stykk, fi nhakket
limesaft ferskpresset
salt grovt
Skyll skjellene og skrubb dem godt. Kast de skjellene som ikke lukker seg ved et lett bank mot kjøkkenbenken, eller hvis skallet er ødelagt.
Smelt smøret i en stor kjele ved kraftig varme, men ikke la det brune, og sauter løk, hvitløk og fennikeltopp i 2 min.
Tilsett skjellene, og vend dem forsiktig rundt. Held hvitvinen i, og damp skjellene under lokk i ca. 8 min.
Sil væsken over i en mindre kjele, og tilsett fløte og karri. Reduser fløtesjyen til halvparten. Dryss ev. litt sausejevning i, og smak den kremete sjyen til med limesaft og salt.
OBS: Kast de skjellene som ikke har åpnet seg.
Server de dampede skjellene, vendt med krydderurter, rødløk og litt salt. Anrett sjyen i små skåler som gjestene kan dyppe brødet i. Ha ev. skyllebolle eller varme dampende servietter på bordet til å rense fingrene.