© Tia Borgsmidt

Blåskjell med søtpotetfries

Blåskjell er billige og er enkle å tilberede. De smaker litt luksus, spesielt på en hverdag. Søtpotetfries tar det litt mer enn 30 minutter å få sprø. Har du ikke så mye tid, kan de erstattes av en bagett.

Blåskjell med søtpotetfries

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

Søtpotetfries

  • 400 g søtpoteter
  • ½ ss olivenolje
  • 25 g maismel
  • Fint salt

Blåskjell

  • 1 kg blåskjell
  • 1 gulrøtter
  • ½ fennikel
  • 50 g kål
  • ½ løk
  • ½ ss olivenolje
  • ½ fedd hvitløk
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 1 dl buljong
  • 1 dl fløte
  • Flaksalt og pepper
  • ½ sitron
  • ½ bunt bladpersille

Tilbehør

  • Majones

Slik gjør du:

Søtpotetfries

  • Sett stekeovnen på 225 °C varmluft. Skrell potetene, og skjær dem i staver. Legg dem i iskaldt vann i cirka 10 minutter.
  • Hell av vannet og tørk potetene godt. Vend dem i olivenolje, deretter i maismel, og legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir. Pass på at de ligger adskilt. Stek i cirka 30 minutter, til de er sprø. Avslutt med et dryss salt.

Blåskjell

  • Rens blåskjellene, og fjern skjegget. Kast skjellene som ikke lukker seg når du banker dem lett mot kanten av vasken.
  • Skrell gulrøtter, og skjær dem i små terninger. Skjær topp og bunn av fennikelen, og deretter i terninger. Snitt kålen. Skrell løken og hakk den fint.
  • Varm oljen i en stor kjele. Stek gulrøtter, fennikel, kål, løk og presset hvitløk i oljen en kort stund. Pass på at grønnsakene ikke blir brent.
  • Ha blåskjellene i kjelen, og tilsett hvitvin og buljong. Damp blåskjellene under lokk i cirka 5 minutter, til de åpner seg.
  • Ha i fløte, og smak til med flaksalt, pepper og sitronsaft.

Servering

  • Skyll og tørk persillen. Anrett muslinger, kraft og grønnsaker i dype tallerkener, og topp med persille.
  • Server med søtpotetfries og majones som tilbehør.