Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Chili

Det trenger ikke å ende med flammer ut av munnen, svetteperler på pannen og tårer i øynene når du spiser chili. Det finnes hundrevis av sorter i alle mulige størrelser, former og farger - fra kruttsterk thai-chili til aromatisk, tørket ancho-chili som smaker som en blanding av kaffe, kakao, sjokolade, tobakk og svisker.

200303_chilliwide.jpg

© bo-bedre.no

Chili tilhører nattskyggefamilien som paprika, potet og tomat. Den sterke chilismaken kommer av råstoffet capsaicin som dannes i frøene og frøveggene. Opptil 90 % av styrken kommer herfra.

Styrken måles i scovillegrader som går fra 0 for paprika og opptil 300 000 for den aller sterkeste habanero-chilien. Thai-chili har 50 000-100 000 scovillegrader og ancho-chili 1000-1500.

Capsaicin er ansvarlig for den brennende fornemmelsen, men stoffet stimulerer også produksjonen av endorfiner, som har en smertelindrende effekt.

Relaterte artikler