grydebrød © TIA BORGSMIDT

Brød bakt på grill med pisket hvitløksmør

Dersom du ikke har en grill, kan brødet også bakes i ovnen og få den samme gyldne skorpen.

Brød bakt på grill med pisket hvitløksmør

1 Brød

Denne deigen skal heve ved romtemperatur i 12–15 timer. Deretter bakes brødet i en kjele på grillen. Først med lokk, slik at fukten i deigen forsegles og brødet hever seg godt. Deretter uten lokk, slik at det får sprø skorpe.

Dette trenger du

Rugmeldeig

  • 4 ½ dl vann
  • 10 g gjær
  • 350 g hvetemel
  • 1 ss havsalt
  • 150 g rugmel

Pisket hvitløksmør

  • 200 g smør
  • 1–2 fedd hvitløk
  • Flaksalt

Slik gjør du

Dag 1

  1. Ha vannet i en bolle, og rør gjæren ut i vannet.
  2. Tilsett hvetemel, og bland det godt sammen.
  3. Ha i havsalt, og deretter rugmel.
  4. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 10–15 minutter på middels til høy hastighet. Deigen skal bli elastisk og slippe sidene på bollen.
  5. Pensle en stor bolle med lokk, og legg i deigen.
  6. Sett på lokket, og la deigen stå til heving på kjøkkenbordet i 12 –15 timer.

Dag 2

  1. Dryss litt mel på bordet, og hell deigen forsiktig utover.
  2. Unngå å elte deigen for mye, men fold den innover fra sidene
  3. Dekk deigen med et klede, og la den etterheve på bordet mens grillen og gryta blir varm.
  4. Tenn grillen, og sett en støpejernsgryte med lokk på grillristen.
  5. La gryta stå i cirka 15 minutter, slik at den blir god og varm.
  6. Ta gryta av grillen, ta av lokket, og løft deigen forsiktig over i gryta.
  7. Sett på lokket, og bak brødet på grillen i cirka 30 minutter.
  8. Ta av lokket, og bak i cirka 10 minutter til det er gyllent.
  9. Avkjøl brødet, først i gryta i cirka 10 minutter, og deretter på en rist.

Pisket smør

  1. Ha smøret i en bolle, og pisk i et par minutter tildet er luftig.
  2. Tilsett presset hvitløk og flaksalt.

Servering

Skjær det avkjølte brødet i skiver, og server smøret ved siden av.

TIPS:

Brødet kan også bakes i stekeovn. Sett først gryta i ovnen, og sett på 250 °C varmluft. La gryta bli varm, cirka 20 minutter. Ta den ut, ta av lokket, og løft deigen forsiktig over i gryta. Legg på lokk, og sett den tilbake i ovnen. Bak i cirka 30 minutter. Ta av lokket, og bak brødet i cirka 10 minutter til.