
Brød bakt på grill med pisket hvitløksmør
Dersom du ikke har en grill, kan brødet også bakes i ovnen og få den samme gyldne skorpen.
AvLone Kjær
Brød bakt på grill med pisket hvitløksmør
1 Brød
Denne deigen skal heve ved romtemperatur i 12–15 timer. Deretter bakes brødet i en kjele på grillen. Først med lokk, slik at fukten i deigen forsegles og brødet hever seg godt. Deretter uten lokk, slik at det får sprø skorpe.
Dette trenger du
Rugmeldeig
- 4 ½ dl vann
- 10 g gjær
- 350 g hvetemel
- 1 ss havsalt
- 150 g rugmel
Pisket hvitløksmør
- 200 g smør
- 1–2 fedd hvitløk
- Flaksalt
Slik gjør du
Dag 1
- Ha vannet i en bolle, og rør gjæren ut i vannet.
- Tilsett hvetemel, og bland det godt sammen.
- Ha i havsalt, og deretter rugmel.
- Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 10–15 minutter på middels til høy hastighet. Deigen skal bli elastisk og slippe sidene på bollen.
- Pensle en stor bolle med lokk, og legg i deigen.
- Sett på lokket, og la deigen stå til heving på kjøkkenbordet i 12 –15 timer.
Dag 2
- Dryss litt mel på bordet, og hell deigen forsiktig utover.
- Unngå å elte deigen for mye, men fold den innover fra sidene
- Dekk deigen med et klede, og la den etterheve på bordet mens grillen og gryta blir varm.
- Tenn grillen, og sett en støpejernsgryte med lokk på grillristen.
- La gryta stå i cirka 15 minutter, slik at den blir god og varm.
- Ta gryta av grillen, ta av lokket, og løft deigen forsiktig over i gryta.
- Sett på lokket, og bak brødet på grillen i cirka 30 minutter.
- Ta av lokket, og bak i cirka 10 minutter til det er gyllent.
- Avkjøl brødet, først i gryta i cirka 10 minutter, og deretter på en rist.
Pisket smør
- Ha smøret i en bolle, og pisk i et par minutter tildet er luftig.
- Tilsett presset hvitløk og flaksalt.
Servering
Skjær det avkjølte brødet i skiver, og server smøret ved siden av.
TIPS:
Brødet kan også bakes i stekeovn. Sett først gryta i ovnen, og sett på 250 °C varmluft. La gryta bli varm, cirka 20 minutter. Ta den ut, ta av lokket, og løft deigen forsiktig over i gryta. Legg på lokk, og sett den tilbake i ovnen. Bak i cirka 30 minutter. Ta av lokket, og bak brødet i cirka 10 minutter til.