Lekre grønnsaker og egg fra hagen
© Pernille Kaalund

Se den praktfulle kjøkkenhagen som er som hentet ut fra en film

I et lite hus på landet finnes det en kjøkkenhage som bugner av fargerike grønnsaker, bær og blomster, og nederst i hagen klukker hønene.

Ny start

Det var ønsket om å være selvforsynte med økologiske grønnsaker som fikk Janus og Kåre til å flytte på landet. Selv om de alltid har levd økologisk, var det likevel ikke nok – spesielt ikke for Janus, som lider av en kronisk stoffskiftesykdom. Paret bestemte seg derfor for å forlate bylivet og begynne å dyrke sin egen mat.

Kjøkkenhage med grønnsaker

En vakker hage full av grønnsaker. Med omtanke, kjærlighet og planter arvet fra familie og venner, har de Janus og Kåre skapt sin egen drømmehage på et stramt budsjett. Bakerst ligger et stort hønsehus hvor Janus henter egg fra de mange forskjellige hønserasene som bor der.

© Pernille Kaalund
Have med stort hønsehus
© Pernille Kaalund

Et bofellesskap

Hagen, som tidligere var anlagt med mange små rom, mengder av hekk og roser, danner nå rammen rundt et bofellesskap med to generasjoner, en enorm kjøkkenhage, flere drivhus og småskalaproduksjon av høner og egg i alle regnbuens farger.

Fortryllende kjøkkenhage

Berg’s Fairytale Garden er navnet på hagen til Janus og Kåre. Den har fått navnet etter faren til Janus, som alltid hadde en historie han kunne fortelle.

© Pernille Kaalund

Et stramt budsjett

Det er den store, vakre grønnsakhagen som vekker mest oppsikt.

Den ser fantastisk ut, men bedene er faktisk bygd av billigste sort trykkimpregnert tre, som deretter er fôret med plast og fylt med gratiskompost fra en gjenbruksstasjon og et par poser jord på tilbud. Til sammen kom det hele på rundt 4000 kroner. Mer skal det altså ikke til for å komme i gang med økologisk grønnsakproduksjon.

Kjøkkenhage med pallerammer

Kjøkkenhagen er anlagt i pallekarmer, og der dyrker de blant annet spiselige blomster, krydderurter, rabarbra og kål. Lyslenkene som er festet til nedgravde stolper, danner en hyggelig ramme rundt kjøkkenhagen og gir lys når hagearbeidet fortsetter utover i kveldstimene.

© Pernille Kaalund

LES OGSÅ

Loungeområde i have
© Pernille Kaalund
Blomsterkrukker og opsatser
© Pernille Kaalund

Hjemmedyrket året rundt

Janus har vært designeren. Han har brukt timevis på å tenke ut hvordan hagen skulle anlegges slik at den ser symmetrisk ut, selv om den på ingen måte er det. Nå får grønnsakene masse sol hele dagen, og det er noe de liker. Dermed er paret selvforsynte med grønnsaker, bær og frukt hele året.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

En hagenerd

Til daglig er Janus hjemme. Han er hagenerd på heltid og er den av de to som bruker mest tid i hagen. Her tenker han ut nye prosjekter, som Kåre hjelper med å gjennomføre. Allerede som barn drømte han om å ha høner, og nå har de en liten flokk i et hus nederst i hagen. Hønsehuset var noe av det første de fikk bygd da de flyttet inn.

Køkkenhave i skov
© Pernille Kaalund

Farger og historier

Hagen er full av farger og historier. For fem år siden, omtrent samtidig som de flyttet inn, døde Janus’ far av alzheimer. Faren hadde alltid en historie å fortelle, og de ble både bedre og villere etter hvert som sykdommen skred frem.

Derfor har de valgt å kalle opp hagen etter ham. Den heter Bergs Fairytale Garden, som også er navnet på parets Instagram-profil. Da de skulle anlegge eventyrhagen, kom venner og familie med planter fra egne hager, så den er i tillegg full av minner og bånd til egne relasjoner.

Agurker av sorten ‘Marketmore’

I drivhuset dyrker Kåre og Janus blant annet agurker, tomater i mange farger og former, fargerike sommerblomster, squash og bønner. Nederst i midten viser Celebration sine vakre korallfargede blomster. Det er en god idé å ha Tagetes mellom bed og tomater, for blomsten har en duft som forvirrer noen typer skadedyr. Praktvindel og Sinnia er blant hagefavorittene.

© Pernille Kaalund
Sommerblomster i mange farver
© Pernille Kaalund

Match made in heaven

I dag bor Janus’ mor i bygningen ved siden av. Hun er ikke like hageinteressert som sønnen, men bidrar gjerne med hjemmebakst, varm kaffe og middag når det er mye arbeid som må gjøres.

Og det er det ofte, for de har alltid nye prosjekter på gang. Nå er planen å bygge et «fruktbur» i forhagen, en nettingkledd konstruksjon som gjerne kan være ganske høy og med spir og utskjæringer. Buret skal beskytte frukttrær og bærbusker mot fugler, samtidig som insekter skal kunne komme til for å bestøve plantene. Janus og Kåre er enige om at det være både tårn og spir i Berg’s Fairytale Garden, for det gjør dem lykkelige.

Tomater i mange farver og former
© Pernille Kaalund
Tomater
© Pernille Kaalund

LES OGSÅ

Farverike blomster
© Pernille Kaalund
Gul squash
© Pernille Kaalund

LES OGSÅ

Vakkert og beplantet drivhus

Under taket i drivhuset vokser druer som de bruker til saft. Plantene står i høybed. Gamle arbeidslamper gir lys om kvelden.

© Pernille Kaalund
Udsigt til køkkenhave
© Pernille Kaalund