En vakker hage med minimalt vedlikehold
Drømmer du om ville, vakre og vedlikeholdsfrie bed? Vi også! Derfor falt vi pladask for denne hagen med prydgress og stauder. Cocktail, anyone?
Av
Denne store hagen, fylt med både ville bed og mer strukturerte hekker, forener begge deler på beste vis.
En hage på 10.000 m²
Ved første øyekast kan dette kanskje fremstå som en komplisert og krevende hage. Men den gang ei! Joda, plenen må klippes, men de færreste har så mange kvadratmeter som her. Bedene derimot, trenger kun å plantes for så å beskjæres én gang hver vår – og resten fikser de selv. Hva mer kan vi be om? Attpåtil ser de helt fantastiske ut!
Men la oss ta det fra starten. Da Jeannett Friergaard og mannen Leif Jensen Svejse tok over denne hagen, hadde de hele 10 000 kvadratmeter å leke med. En overveldende størrelse for de fleste, så hvordan skulle de gripe den an? Det måtte eksperter til.

Det er alltid friske blomster fra egen blomsterhage på bordet. Jeannett eksperimenterer ofte med nye varianter av sommerblomster som hun bruker i sine blomsterbuketter.
Bøkehekker, buede linjer og rosebed
I samarbeid med landskapsarkitekten Lene Juul begynte paret i 2001 å plante trær og busker for å ramme inn hagen, og deretter fulgte en tid der de, etter mer klassiske prinsipper, anla buksbomhekker, buede linjer og rosebed.
Jeanett plantet en fruktlund og en gullregnallé, flyttet innkjørselen og anla en 700 kvadratmeter stor kjøkkenhage, som igjen ble omgitt av bøkehekker.

Inspirasjon fra Holland
På et tidspunkt begynte Jeannett å lese om den nederlandske landskapsarkitekten Piet Oudulfs hage, og hans måte å blande prydgress og stauder på.
Det fikk paret til å tenke på hva de skulle gjøre med resten av hagen, slik at alt kunne falle på plass. De ble så forelsket i de vakre prydgressene og den nederlandske hagens ville og naturlige utseende, at de ringte landskapsarkitekt Kjeld Slot.
Ut ifra det som allerede var gjort i hagen, foreslo han å plassere bedene rundt en akse fra midten av terrassen mot inngangen til kjøkkenhagen.
I 2016 ble de første spadetakene i hagen tatt, og i dag ligger tre lange bed og strekker seg som hav av prydgress og stauder. Om din skala ikke er fullt så stor, blir ikke resultatet mindre imponerende!

Bedene bruser som et hav av svaiende gress, men holdes på plass av hagens stødige hekk.
Komplisert hage med enkelt vedlikehold
Men så var det dette med stellet, da. Hagen ser kanskje komplisert ut, men den er faktisk ganske enkel å vedlikeholde. Denne bedtypen kalles også præriebed, inspirert av de nordamerikanske slettene.
Bedene er kjennetegnet av å være robuste, og er derfor ganske velegnede til det skandinaviske klimaet.
Ved å plante stauder og prydgress som er tilpasset forholdene, får man dermed en hage som er lett å stelle. Når bedet først er etablert, skal plantene kun klippes en gang i april, og ellers klarer de seg selv.

Verdt å vite om prydegress:
Når du planter med prydgress, får du raskt en stor effekt.
• Store planter, eller planter som står tett (12 planter per kvadratmeter), gir raskere et fyldig bed.
• Når bedet har vokst til er det minimalt med vedlikehold, ettersom gressplantene selv stenger for ugress.
• Prydgressene skal ikke knipes, men hele beddet klippes ned i april. Bedet bør lukes litt for hånd om våren.
• Plant høye solide gress ved siden av hjortetrøst, så de kan støtte hverandre.
• Gjør det du orker, ikke mer og gi deg med god samvittighet.

En pergola skaper et fint rom i hagen, og de ville plantene kan lett klatre på strukturen.
Begynn å grave!
Denne type hage er vakker året rundt, og skifter karakter med vær og vind, lys og tidspunkt på året. Bedene er spesielt flotte mot slutten av sommeren, når de fleste prydgressene blomstrer.
Når det blåser, duver toppene, og i stille vær med morgendis legger de silkemyke aksene et mystisk drømmeskjær over hagen. Går man ut i hagen en tidlig morgen etter en frostnatt, så glitrer og glimrer aksene som frosne spir.
Så det er vel ikke noe å lure på? Finn frem spaden og begynn å grave!

Både kjøkkenhage og drivhus har fått plass i Jeannett og Leifs store hage, og det finnes mange steder å slå seg ned og nyte omgivelsene.


*Drivhus, dahliaer og vakre buketter. Litt lengre fra huset finnes den 700 m² kjøkkenhagen, omkranset med en hekk. Her dyrker Jeannett grønnsaker, bær og et hav av blomster som flittig bindes til vakre buketter. Kål i mange varianter er en av familiens favoritter, mens lilla bønner, asparges, jordbær, stripete rødbeter, sorte gulrøtter og selvfølgelig deilige bær holder familien selvforsynt det meste av året.
Her brukes grønnsakene også som pynt, og Jeannett tar gjerne i bruk naturens triks, som for eksempel å plante ringblomster ved siden av gulerøttene for å forvirre kålsommerfuglens luktesans og unngå for mange larver i kålen. *

De viktigste plantene i Jeannetts bed:
- Fjærbørstegress
- Miscanthus
- Pennisetum
- Deschampsia Goldblau
- Persicaria
- Eupatorium
- Pileurt
- Echinacea
- Molinia transparent
- Pennisetum Fairy tales
- Det røde bed
- Eupatorium 'Chocolate'
- Miscanthus 'Malepartus'
- Sanguisorba
- Kvan
- Sedum

Jeannett og Leif kontaktet den lokale biavlerforeningen for å høre om de visste om noen som ville avle bier mellom frukttrærne deres. Det ville lederen selv, og nå står bikubene der godt for tiende år på rad. I tillegg til at biene produserer den deiligste honning, er de også viktige for bestøvningen av blomster, frukt og grønnsaker.

Eplene blir most på sensommeren og lagret som hjemmelaget vitamintilskudd til hele vinteren.


Et slags orden i kaoset blir det når de viltre bedene rammes inn av mer stringente bøkehekker. Hekkene skaper le mot vær og vind, men er også med på å lage hygge, rom og struktur i hagen. De er dessuten vakre om vinteren, når resten av hagen «forsvinner».

Russisk salvie og Echinacea med en Helenium rubinzwerg i bakgrunnen.

Gresshagen er plassert tett på huset, og gresset er vakkert hele året - også på vinteren, dekket med rim.

5 vakre prydgress:
Et bed fylt med prydgress kan tåle regn, vind, sol og tørke.
Ved å plante ulike stauder og prydgress som er tilpasset forholdene, får man en hage som er lett å vedlikeholde og som er vakker året gjennom.
Plantene gir bedene et mer naturlig utseende og en god letthet. Hva med å prøve noen av disse?

I hagens bakerste del er fargeskalaen purpurrød. Her sees Blodplomme Pranus cerasifera nira ved siden av pergolaen.