Blomstertendenser
© Mariia Zotova

De 5 største blomstertrendene akkurat nå

Fra morgenfruer til georginer. Mange nye trender har blomstret opp og vi guider til de 5 største her.

Blomstertrender

Nye trender innenfor boliginnredning presenteres på messer og utstillinger – og det samme gjør de nyeste hagetrendene.

Hvert år holdes Chelsea Flower Show, som er verdens mest prestisjefylte hageshow hvor de beste hagedesignerne utpeker en retning for tidens trender – og det er her de nyeste trendene spirer.

Det danske Haveselskab deltok under Chelsea Flower Show i 2021, og noterte seg de følgende 5 trendene som vi tar en nærmere titt på her.

Have med blomster i varme farver
© Haveselskabet

1. Varme farger

Varme, brente farger som oransje, gul, vinrød, og mørk rosa blir populære i hagens bed og krukker. Det var en av de de mest fremtredende trendene ved Chelsea Flower Show 2021.

De brente nyansene komplimenterer hverandre og kan blant annet kombineres med planter med rødt løv - som får fargene til å virke enda sterkere og mer dramatiske. For å unngå at de mørke fargene blir for dystre, kan man lette uttrykket med prydgress eller enkelte planter med lysere blomster, slik at det skapes en god balanse.

Lilla blomster med bi
© GettyImages

2. Ville planter - naturligvis

Som resultat av trenden om å øke biodiversiteten, forbedre forholdene for hagens dyr og insekter og vise omtanke for natur og miljø, følger trenden med ville planter i hagen.

I naturen har dyr og planter gjennom tusenvis av år tilpasset deres levemåte til hverandre og er dermed også gjensidig avhengige av hverandre. Så dersom man ønsker flere bier og sommerfugler i hagen, er ville planter veien frem.

Flere planteprodusenter har begynt å produsere ville planter. I motsetning til foredlede planter, har ville planter ofte små blomster som er åpne og ikke fylte. Det betyr at bier og andre insekter har fri adgang til pollen og nektar.

Trenden ses tydelig hvis man tar en tur i det lokale hagesenteret, hvor du i dag kan finne planter som rødknapp, rød jonsokblom, hanekam og tiriltunge.

Lille have med mange planter
© Haveselskabet

3. Liten hage - stor hageglede

De siste to årene har livet og hverdagen vært ganske annerledes - hele eller deler av samfunnet har i perioder vært lukket ned og våre reiseaktiviteter har vært veldig begrenset.

Tiden og pengene har dermed blitt brukt i hjemmet og i hagen. Også de som kun har en balkong, en liten hage eller et mindre gårdsrom, har fått jord under neglene og innsett gleden ved å dyrke blomster og grønnsaker.

Sosiale medier oser av kreative løsninger på hvordan man kan utnytte plassen optimalt når gleden ved planter er stor, men plassen tilsvarende liten. Også mange hagedesignere har kommet med deres forslag på å omdanne selv de minste uterommene til grønne oaser - noe Chelsea Flower Show 2021 også ga mange gode eksempler på som bildet viser her.

Farverige blomster
© Haveselskabet

4. Georginer er på mote igjen

Georginer eller dahliaer som de også kalles, har de siste årene fått litt av en oppblomstring, bokstavelig talt. De var populære på 60- og 70-tallet, men gikk deretter litt ut av mote - og nå å er de populære som aldri før.

Hageeierne har igjen fått øynene opp for georginenes mange kvaliteter. De finnes i nesten alle regnbuens farger med unntakelse av blå. Det finnes sorter hvor blomstene er så store som middagstallerkener og andre har form som kulerunde pomponger. Dersom man har mulighet til å skape en egen blomsterhage, er georginer nesten uunnværlige.

Georginer krever litt ekstra arbeid, da de brune knollene skal graves ned på våren og opp igjen på høsten, siden de ikke tåler frost. Men det er arbeidet verdt, for knollene kvitterer med en overflod av blomster i flere måneder - spesielt hvis man gir dem litt ekstra kjærlighet i form av gjødsling. Utenom dette er de relativt lette å dyrke - hvis man ellers klarer å holde sneglene fra fatet for de er nemlig også begeistret for georginer.

Skærehave
© Haveselskabet

5. Gro dine egne buketter

Det gir en enorm tilfredsstillelse og god samvittighet å dyrke sine egne buketter. I tillegg til å unngå diverse utslipp som forekommer under dyrkning og transport av avskårne blomster, så er det å sammensette buketter en fest for kreative sjeler.

Det kommer hele tiden nye sorter og farger, så mulighetene er uendelige - og jo flere blomster man plukker, desto flere vil blomstre igjen. De fleste kjenner til morgenfruer, kornblomst og Sinnia. Men dersom man sier tannstikker, hareøre og dusksalvie, er der nok flere som vil bli usikker på hvilken blomst det er snakk om.

De nevnte plantene er alle en del av en veldig populær trend – å dyrke en blomsterhage. En blomsterhage er egentlig et gammelt fenomen som er kjent fra datidens bønder, hvor et område av hagen var dedikert blomster til buketter, som kunne pynte i hjemmet.

LES OGSÅ