© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

I denne Oslo-leiligheten skaper kunsten en unik stemning

"Vi syntes det er spennende at folk får lov til å føle og mene når de kommer hjem til oss."

I Facebook-profilen til Aram Vaughan får du tydelig beskjed: If you can't take a joke, you can get the fuck out of my house.

«Ta med godt humør» står det ofte på invitasjoner, særlig til litt mer uformelle sammenkomster – slike man helst vil takke ja til. Arams versjon er kanskje litt krassere, men intensjonen holder vann.

– Humor er kjempeviktig for oss, sier hun.

De buede vinduene ble utgangspunkt for stilen i boligen. – Det er jo en typisk Frogner-leilighet, selv om den er blitt veldig moderne, sier Aram Vaughan. Listverket er nedtonet, men tidsriktig for et bygg fra 1900. Sofa fra Houz med puter fra Røros Tweed, bord fra Bolina/Ferm Living og plante i potte fra Bolia. På bordet står en skulptur av Abid Javid (fra Houz) og en skål med peanøtter fra Bolina.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Alt annet enn en likegyldig innredning

Vi ser oss rundt. En perfekt formet kjøkkenøy med en benk i bakkant, som begge synes å sveve over de brede gulvbordene i ask, fra Dinesen. Store, buede vinduskarmer snakker høyt om historie og formaliteter. Alle flater er malt nær hvite; møbler og lamper har et minimalistisk og klassisk uttrykk. Humor?

– Vi måtte ta bort noe kunst og møbler for bildenes skyld. Det blir visst litt mye for noen å se en dildo med mensblod, sier Aram, og sikter til et verk av Maria Pasanau, som vanligvis henger i gangen, og er det første som møter deg.

– Vi syns det er morsomt og fargerikt. Det er en subtil form for humor og kraftig budskap, som treffer oss. Både Mark og jeg syns det er spennende at folk får lov til å føle og mene når de kommer hjem til oss. Det er helt greit om de ikke liker det vi har, men det er få som kommer hit og er likegyldige, sier Aram, og peker ut La Mamma-stolen som står i tv-stuen. Den ble designet av italieneren Gaetano Pesce for B&B Italia i 1969, og er inspirert av prehistoriske fertilitetsfigurer.

– Det er en stol med store pupper og lår liksom. Det er jo jævlig morsomt, men den er ikke for alle.

Verket «Ropes» av Christian Haas er en løs kontrast til de strenge linjene i interiør-arkitekturen, utført av Skapa arkitekter. Døren – en såkalt pivotdør – ligner en vegg når den er lukket

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Kakkelovnen ser både klassisk og helt ny ut, og er et kroneksempel på stilen som Amar og Mark har gått for. Den er fra Kakkelovnsma-keriet, med spesialbestilte porselensfliser. – Det finnes ingen andre ovner som denne. Den er tegnet av arkitektene i Skapa og flisene er hentet i Italia. Vi elsker den, sier Aram.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Kunstverket som preger stuen er av Ma$arati, aka Mathias Nordby, som Aram jobbet med for noen år siden. – Jeg liker stilen, og tanken på at han tegner motivet med oljestift i en lang bevegelse. Men aller mest liker jeg fyren, sier hun. I taket er to Boob downlights fra Flos. Under står to skapmoduler fra USM Haller, med en skulptur av Sigve Knutson og en bordlampe fra Como. Puffen er fra Jysk. På stuebordet står blant annet en morsom knute-lysestake av Emmeli Hultquists fra Houz.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Kunst med humor

Humoren og særpreget er også til stede i verket «Ropes» av den tyske industridesigneren Christian Haas, i gangen. Det er ikke godt å si hva det symboliserer, men likegyldig blir man ikke. Stuen domineres av et stort, gult verk av Ma$arati, kjent for sin lekne og spontane stil, og på bordet står en lysestake i keramikk formet som en knute. Men Aram synes likevel at hun og Mark fortsatt har et stykke igjen:

– Det som gjør et hjem spennende, er alt som er rart og personlig. Jeg og Mark kan dra på enda mer før vi er der vi ønsker.

Kjøkkenøya er i ask fra Dinesen, mens benken i malt mdf er tegnet slik at den ser ut til å flyte i rommet, med 10 centimeter avstand til veggene og 20 centimeter over gulvet. – Jeg ønsket et annet materiale enn marmor til benkeplaten, og falt for denne natursteintypen som ikke er så hvit, men glitrer litt. Det er så vakkert når sola treffer og skaper spill i flatene, sier Aram. Lysestake fra Nedre Foss, serveringsfat fra Ygg og Lyng. Skål fra Norway Design, kaffekanne fra Culina. Boller på øya fra Houz.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Store forandringer

Akkurat hvor de ender blir spennende å se. Det er store endringer på vei, for et par som er vant til store endringer. For noen år siden sluttet Aram i en fast jobb for å starte sitt eget agentforetak, No Name Oslo, mens mannen Mark Vaughan driver et musikkpromoteringsselskap.

Og i fjor – mens landet lå i karantene – kjøpte de ny leilighet.

– Den forrige føltes litt for stor, og selv om jeg savner garderobeplassen på soverommet så føles dette mer som et hjem. Litt fordi det er mindre, eller mer intimt, men også fordi det er mer sosialt med den åpne løsningen hvor kjøkken, spiseplass og lounge er i samme rom.

Skapet med lommedører er genialt for å skjule elektriske apparater som er ofte i bruk, men likevel ikke får stå fremme på benken. Når det er åpent føles rommet som et kjøkken, når det lukkes blir det ryddig med fokus på rommets andre roller – som stue, for eksempel.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Alle hvitevarene er fra Gaggenau og integrert i kjøkkenet fra Hamran, inkludert en benkeplateventilator.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Et drømmekjøkken

Den nye leiligheten har 130 kvadratmeter fordelt på to soverom, to bad, gang, tv-stue og oppholdsrom. God plass til Aram og Mark, og omgangskretsen. Paret er sosiale både i jobbsammenheng og privat, og kjøkkenet sto derfor høyt på prioriteringslisten da de pusset opp.

– Det er det aller viktigste rommet. Vi er ekstremt glade i mat, og har mange gode venner som deler lidenskapen. Fokuset var å skape et kjøkken hvor matlaging og sosialisering står sentralt, uten at det føles som et proffkjøkken – men som et hjem. Utformingen var vi raskt enige med arkitektene i Skapa om, men vi jobbet oss gjennom mange forslag på materialer for å sikre den riktige atmosfæren, sier Aram.

Og riktig er det blitt. Bare ikke på bekostning av humøret.

– En leilighet blir et hjem først når man flytter inn med sine ting som er i bruk i hverdagen. Hvis du tar vekk alt som er vårt, så står du igjen med noen flotte arkitektoniske trekk og materialer. Alene kan det bli selvhøytidelig, det er døden. Derfor er humor viktig for oss, sier Aram.

Det er bygget inn så mye oppbevaring som mulig på soverommet, som en ramme om sengen, med integrerte nattbord. Tegnet og bygget av Hamran. Lampe fra Flos. Seng fra Ikea med sengetøy fra Høie. Gulv fra Dinesen, håndsydde gardiner på mål fra Gardinekspressen.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Badet er kledd i porselensfliser med marmorering, som matcher benkeplaten i naturstein, på servantskapet fra Hamran. Legg merke til hvordan speilskapet er bygget inn i veggen. Et lite badekar på 150 centimeter fikk akkurat plass under vinduet; også det er bygget inn. Veggmontert armatur fra Tapwell er en luksuriøs detalj.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen