© Tia Borgsmidt

Foccacia med urter og pisket urtesmør

Sommerens vakreste brød – lett og luftig og pyntet med urter og sommerblomster. Deigen settes kvelden før brødet skal stekes, og foldeteknikken gir det den deilige, spenstige krummen. Focacciaen kan serveres med pisket smør; oppskriftene finner du her!

Foccacia med urter

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 foccacia

  • 10 dl vann
  • 30 g gjær
  • 2 ss grovt salt
  • 400 g tipo 00-mel
  • 800 g manitobamel
  • Olivenolje

Slik gjør du

  • Ha vannet i en bolle, og løs opp gjær i vannet. Tilsett litt mel, og ha salt i væsken. Rør sammen, og ha i resten av melet.
  • Elt deigen lenge, bruk eventuelt en eltemaskin.
  • La deigen heve på kjøkkenbenken under et klede i cirka 15 minutter.
  • Fold deigen sammen, fra siden og mot midten, og la den heve i ytterligere 15 minutter.
  • Gjenta 4 ganger. Ha deretter deigen over i en bolle med lokk, og drypp olivenolje over. Sett deigen i kjøleskap til neste dag.
  • Ha deigen over i en smurt ildfast form. Sørg for at den ligger ut i hjørnene. Bruk fingrene og lag små fordypninger i deigen. Pynt med urter og eventuelt stemorsblomster. La deigen heve i cirka 30 min.
  • Bak brødet ved 225 °C i cirka 20 minutter, til det er gyllent.

Pynt

Flaksalt

Urter, for eksempel rosmarin, timian, oregano, løpstikke, salvie og estragon Ev. stemorsblomster

Hvem elsker ikke pisket smør?

Sammen med den varme focacciaen kan du servere pisket urtesmør med friske urter. En perfekt kombinasjon å sette frem på bordet! Det er enkelt å lage, du må bare piske smøret lenge nok til at det blir luftig og får den uimotståelige konsistensen. Tilsett urter etter smak.

Pisket urtesmør

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 100 g smør
  • 5 stilker estragon – alternativt persille, basilikum eller gressløk
  • ½ ts flaksalt

Slik gjør du

  • Skjær smøret i terninger og ha det i en bolle. Bruk en håndmikser og pisk til smøret er mykt og luftig, cirka 10 minutter. Skyll og tørk urtene, og hakk dem fint. Vend urtene i smøret og smak til med flaksalt.