Ditt livs kake

Bryllupet er den ultimate festen, og bryllupskaken er høydepunktet. Disse to hjemmelagde kreasjonene i henholdsvis tre og fire etasjer tar tid å lage, men så rekker de da også til 60-70 gjester.

200505_bry_3_1.jpg

© Peter Kam

Bryllupskake i fire etasjer
Hver kake består av tre bunner og to lag kremfyll. Bunnene steker du enkeltvis i kakeformer som du kan innstille i ulike diametre – her 16, 22, 26 og 34 cm. Begynn med den minste kaken, slik at du får litt øvelse til de store.

Kake 16 cm:
1 ss klaret, varmt smør
25 g sukker
½ egg
25 g mel
1/4 ts bakepulver

Stenking:
1 ss silt appelsinsaft
1 ss rom eller appelsinlikør

Alle tre bunner:
140 g godt aprikossyltetøy
Nederste og mellomste bunn:
80 g myk nugat, smeltet

Kremfyll:
125 g mykt smør
100 g melis
1 ss likør
125 g kransekakemasse, revet
30-50 g hakkede syltede aprikoser (fra boks)

Innstill kakeformen til den ønskede diameteren og sett den på bakepapir på en stekeplate. Pisk sammen smør, sukker og egg. Vend i mel med bakepulver, hell røren i formen og gjør den glatt. Stek bunnen på 200-220 grader i 6-7 min. De større bunnene skal ha litt mer.

Avkjøl bunnen i formen før du løsner den langs kanten. Gjenta 2 ganger slik at du får du tre bunner til sammen. Stenk bunnene med saft og likør og smør dem med varmt aprikossyltetøy. La det tørke lett og smør nugat på to av bunnene. Pisk sammen kremfyllet, smør halvparten på den nederste bunnens nugatside. Dekk med den neste bunnen (nugatside opp).

Smør resten av kremen oppå og ha på den siste bunnen (aprikosside ned). Lag de øvrige 3 kakene etter denne grunnoppskriften. Følg ingredienslistene for de ulike kakestørrelsene. Når du har satt sammen alle 4 kakene, pensler du dem med varmt aprikossyltetøy og dekker med marsipantrekk. Deretter smører og pynter du kakene med glasur.

Kake 22 cm:
2 ss klaret, varmt smør
50 g sukker
1 egg
50 g mel
½ ts bakepulver

Stenking og pensling:
1 ss appelsinsaft
3 ss likør
200 g aprikossyltetøy
Nederste og mellomste bunn:
150 g myk nugat

Kremfyll:
250 g smør
200 g melis
2 ss likør
250 g kransekakemasse
75-100 g aprikosbiter

Kake 26 cm:
3 ss klaret, varmt smør
75 g sukker
1½ egg
75 g mel
3/4 ts bakepulver

Stenking og pensling:
2 ss appelsinsaft
3 ss likør
300 g aprikossyltetøy
Nederste og mellomste bunn:
225 g myk nugat

Kremfyll:
350 g smør
275 g melis
3 ss likør
350 g kransekakemasse
125 g aprikosbiter

Kake 34 cm:
5 ss klaret, varmt smør
125 g sukker
2½ egg
125 g mel
1 ts bakepulver

Stenking og pensling:
2-3 ss appelsinsaft
4 ss likør
350 g aprikossyltetøy
Nederste og mellomste bunn:
350-400 g myk nugat

Kremfyll:
600 g smør
500 g melis
4 ss likør
600 g kransekakemasse
150 g abrikosbiter

Alle fire kaker:
4½ dl silt aprikossyltetøy til pensling

Marsipantrekk:
1½ kg rå marsipan, som du elter sammen med
250 g melis
½ dl likør

Glasur:
3 eggehviter, stivpisket
650-700 g melis (litt om gangen)
2 ts glyserin, som du tilsetter til slutt

Relaterte artikler