© Ulf Svane

Sommerens best iskake

Bær-mousse, italiensk marengs og nydelig sjokoladepynt – det blir ikke bedre.

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 kake

Bunn

  • 480 g sukker
  • 6 usprøytede sitroner, finrevet skall av
  • 500 g hvetemel
  • 100 g Helmelk
  • 8 romtempererte egg
  • 300 g olivenolje
  • 20 g bakepulver
  • 4 ss sitronsaft
  • 200 g smeltet smør

Mousse

  • 1050 g bjørnebærpuré
  • 38 g gelatin (ark)
  • 30 g sitronsaft
  • 2 stykk italiensk marengs (se grunnoppskrift)
  • 500 g lettpisket kremfløte
  • 250 g friske bringebær
  • 250 g rriske bjørnebær

Italiensk marengs (grunnoppskrift)

  • 50 g vann
  • 250 g sukker
  • 140 g eggehvitter

Pynt

  • jordbær
  • bringebær
  • ripsgele (til å pensle jordbær)

Sjokoladepynt

  • 500 g hvit sjokolade
  • 50 g olivenolje
  • 40 g bringebærstøv (frysetørret)

Slik gjør du:

Bunn

  1. Ha sukker, sitronskall og egg i en bolle og pisk det hele til det blir lyst og skummende.
  1. Bruk en visp og tilsett H-melken.
  1. Sikt mel og bakepulver sammen i en bolle og sikt blandingen en gang til i eggene og vend det i.
  1. Tilsett sitronsaft, smeltet smør og olivenolje.
  1. Forvarm stekeovnen til 170 °C.
  1. Kle et stekebrett med bakepapir.
  1. Fordel deigen i en springform med ca 27 cm i diameter og dekk med aluminiumsfolie. Brett ned over kantene på formen.
  1. Stek bunnen midt i ovnen i ca 50 minutter.
  1. Avkjøl bunnen helt.
  1. Bruk en springform på ca 24 cm i diameter og stikk ut en bunn.
  1. Skjær den øverste toppen av. Kos deg med avskjæret mens du lager ferdig kaken.
  1. Del bunnen i to tykke «skiver» à 1 cm

Mousse

  1. Bløt opp gelatinarkene i en stor bolle med kaldt vann Skift vannet etter 10 minutter.
  1. Varm opp litt av bjørnebærpureen til rett under kokepunktet, tilsett krystet gelatin og bland de to tingene godt sammen.
  1. Pisk deretter blandingen inn i resten av pureen
  1. Tilsett sitronsaft og den italienske marengsen
  1. Bruk en slikkepott til å vende med.
  1. Vend til slutt inn den lettpiskede kremen.

MONTERING

  1. Plasser en springform på 27 cm i diameter på et stekebrett kledd med plastfolie
  1. Fôr ringens innerside med en plaststrimmel.
  1. Legg i en kakebunn (ca 1 cm mindre diameter enn springformen)
  1. Fyll springformen halvt opp med den ferdige moussen.
  1. Fordel bringebær og bjørnebær på overflaten eller i et mønster helt ut til kanten.
  1. Tilsett litt mer mousse og legg den andre bunnen på.
  1. Trykk lett på kanten hele veien rundt, så bunnen står i en bue. Trykk deretter med flat hånd på midten. På den måten sikrer du at bunnen er rett.
  1. Dekk med mousse.
  1. Sett kaken i fryseren.

Italiensk marengs (grunnoppskrift)

  1. Kok opp vann og sukker. La det koke til 115 °C. Rør godt.
  1. Ha eggehvitene i en bolle og pisk dem til myke topper.
  1. La sirupen koke til 120 °C og hell den deretter i en tynn stråle over eggehvitene under kraftig pisking.
  1. Pass på at du heller sirupen ned mellom bollens side og vispen, så du ikke får vispen til å slynge sirupen ut på kantene av bollen - da blir den sittende der.
  1. La marengsen avkjøles.

Sjokoladepynt

  1. Smelt sjokoladen i en bolle over et varmt vannbad.
  1. Tilsett olivenolje og bringebærstøv.
  1. Bruk en palettkniv og smør en mindre mengde ut i et tynt lag på en glatt flate, gjerne en marmorplate.
  1. La sjokoladen sette seg litt.
  1. Bruk deretter en deigskrape og «kjør» en bane med et par fingre på nederste kant av skrapen, sånn at det krøller seg og sjokoladen danner en slags vifte.
  1. Pynt midten av kaken med disse sjokoladeviftene.

Psst.. Vi har samlet de beste oppskriftene på 17.mai kaker her!