hindbærtærte dessert tærte med frugt
© Morten Heiberg

En storslått bringebærdrøm

En flott dessert-terte med friske bringebær og deilig krem - du er garantert fornøyde gjester!

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 terte

Mørdeig

  • 240 g mykt smør
  • 160 g melis
  • 60 g mandelmel
  • 2 mellomstort egg
  • 1 vaniljestang
  • 260 g hvetemel
  • ½ ts fint salt

Bringebærkrem

  • 8 ark gelatin
  • 400 g bringebærpuré
  • 120 g sukker
  • 6 eggeplommer
  • 2 egg
  • g smør (i terninger)
  • 2 kakeform (som kan tilpasses)

Kakekrem

  • 500 g kondensert melk
  • 1 vaniljestang
  • 6 eggeplommer
  • 150 g sukker
  • 40 g Maizena

Mandelkrem

  • 250 g mykt smør
  • 250 g melis
  • 250 g mandelmel (finhakkede mandler)
  • 4 egg
  • 30 g Maizena
  • 4 ss bringebærbrandy
  • 380 g kakekrem
  • 2 pakke bringebær

Pynt

  • 8 pakker med friske bringebær (3 til pynt og 1 til mandelkremen)

Sånn gjør du

Mørdeig

  • Ha smør, melis, mandelmel, egg, vaniljestang og 30 g av hvetemelet i en bolle og bland det sammen – enten i mikser eller med miksmaster. Vær forsiktig så du ikke ødelegger blandingen.
  • Tilsett de resterende 100 g hvetemel og salt når den første blandingen er jevn. Bland ting raskt sammen.
  • Kjevle ut deigen til en tykkelse på 2,5 mm mellom to stykker bakepapir. Legg utkjevlet deig og papir på en liten tallerken, sett i kjøleskapet og la deigen hvile i minst 1 time.
  • Ta deigen ut av kjøleskapet og la den temperere litt før du putter den over en kakeform med uttagbar-bunn.

Bringebærkrem

  • Juster diameteren på kakeformen slik at den passer innenfor paiens diameter.
  • Kle innsiden av formen med et stykke plastkant og legg ringen på en plate kledd med plastikkfolie.
  • Sett platen i fryseren.
  • Bløtlegg gelatin i en stor bolle med rikelig med kaldt vann. Sette til side.
  • Ha bringebærpuréen, sukkeret, eggeplommer og hele egget i en panne og varm det opp på svak varme mens du visper hele tiden. La blandingen nå kokepunktet, og fjern deretter kjelen fra varmen. Pisk den bløtlagte gelatinen og tilsett den i den varme kremen. Tilsett deretter smøret i terninger. Pisk kremen til den er jevn - bruk gjerne en stavmiker. Fordel kremen i kakeringen med plastikkant. Sett kremen i fryseren og la den stivne. Det tar ca. 2 timer.

Kakekrem

  • Del vaniljestangen på langs og kok opp sammen med melken.
  • Ha eggeplommene i en bolle og visp dem sammen med sukkeret.
  • Tilsett maisenna uten å piske. Hell den kokende melken i blandingen mens du visper. Hell det hele tilbake i pannen og sett det over varmen. La det koke i ett minutt, visp kraftig; pass på at det ikke brenner seg. Hell kremen i en bolle og la den avkjøles.

Mandelkrem

  • Rør smør og melis sammen. Tilsett mandelmelet og eggene ett og ett om gangen. Elt 30 sekunder etter tilsetning av hvert egg. Pisk på middels hastighet med elektrisk mikser til blandingen er lett og jevn.
  • Tilsett maisenna, bringebærbrandy og kakekremen i skjeer litt etter litt. Vend til slutt bringebærene i. Forvarm ovnen til 190°.
  • Fordel mandelkremen rett over den kalde ubakte mørdeigsbunnen. La mandelkremen nå rett under kanten av pannen. Sett paien i ovnen og stek i ca. 40 minutter, til kremen er 'souffled' og brun. Dekk evt med et stykke aluminiumsfolie for å unngå en for mørk overflate.
  • La paien avkjøles helt. Ta 'tallerkenen' med bringebærkremen ut av fryseren, fjern ringen og plastikkbåndet, og legg det oppå den helt avkjølte paien. Pynt med de resterende brettene med friske bringebær. Sett terten i kjøleskapet og la bringebærkremen tine sakte. Server.
hindbærtærte dessert tærte med frugt
© Morten Heiberg