Reiseguide til Reykjavik

Du reiser kanskje ikke til Island for å henge i Reykjavik. Men innimellom besøkene til heftige vulkaner og ville geysirer, er det fint å vite at der finnes en god dose øyegodter for designnerden også.

Med designbrillene på har vi - sammen med de lokalkjente - plukket ut de beste hotellene, de kuleste spisestedene og den hotteste shoppingen, for at du skal bli inspirert neste gang du stikker på tur til favorittstorbyen din. Denne gangen har vi vært i Reykjavik!

Her bor du:

Vi elsker det mørke og mystiske ved tradisjonsrike Hotel Borg, og art deco-glamouren passer oss perfekt akkurat nå. Til tross for sin klassiske utførelse, oppleves hotellet kult og fresht, og har alle fasiliteter du måtte trenge. Det er helt greit å fortsette å slappe av her etter en dag i Den blå lagune, for å si det sånn!

Kex Hosteler rimelig, trendy og veldig sjarmerende. Hostellet ligger i en gammel kjeksfabrikk i sentrum, noe rammene bærer preg av, og alle møblene er funnet brukt. Om ikke sovesal er noe for deg, kan du få familierom eller dobbeltrom. I vår åpnet dessuten hostellet en fantastisk pizzasjappe, som ennå ikke har fått navn.
Hotel Borg er herlig dekadent og oser luksus med alt sitt eksellente art deco-inspirerte interiør. Akkurat nå som art deco er så veldig hot, er kanskje dette vår absolutte favoritt.
Reykjavik Marina er en del av Icelandair Hotels-gruppen, og om noe skulle ose "ekte islandsk" er det dette. Litt sær design på rommene, som er inspirert av havnen utenfor, men lobbyen og restauranten har morsom utførelse. Slippbarinn, hotellets bar, er kjent for sine cocktails, og er full av liv i helgene.
101 Hotel fikk hotte anmeldelser med en gang det åpnet i 2003. Designhotellet er fremdeles aktuelt, med sin intime boutiquefølelse.

Her spiser du:

Interiøret på Gló er enkelt, noe som passer fint for raw food som fungerer som fast food.

The Coocoo's nest ligger i den gamle havnen, som er et "up and coming"-område. Kafeen er det perfekte lunsjsted, før eller etter at du har vært innom de stadig flere kunstneratelierene, galleriene og butikkene i området. Italiensk cucina med islandsk twist.
Grillmarkaðurinn er en gjenganger på «beste restauranter»-lister fra Reykjavik - og vi skjønner hvorfor. Vi glemmer ikke den 10-retters tastingmenyen vi spiste. Nam!
Gló ligger rett inn en sidegate fra handlegaten Laugavegur. Og om du er raw food-entusiast eller ei, du vil digge maten: Økologisk, kortreist, raw og veldig, veldig god.
Trio er en liten, veldig kult innredet restaurant, med en fantastisk meny. Her får du lomvi, hest og hval, blant annet, som små deilige tapasretter.

Her shopper du:

Kraum strekker seg over flere etasjer, og har et stort utvalg islandsk design.

Spark er unik i Reykjavik-sammenheng, og bekrefter (som eneste butikk) landets rykte som innovativ designnasjon. Sigríður Sigurjónsdóttir har skapt et galleri som er superspennende.
Kraum har tradisjonelle islandske produkter som tovet ull og håndlaget keramikk, men her er også lampen av torskeskinn av Dögg Guðmundsdóttir, som blant annet designer for Ligne Roset.
My concept store er en av få - vi skal være ærlige - interessante butikker i Reykjavik. Denne er søt, og har noe annet enn de typisk skandinaviske produsentnavnene vi ser overalt ellers i byen.
Madison spesialiserer seg på parfymer, og er verdt et besøk bare for opplevelsen.

Innsidetips fra lokalkjente:

Sigríður Sigurjónsdóttir er professor i produktdesign og innehaver av designgalleriet Spark.

1 Snapspå Óðinstorg er min lokale restaurant. Atmosfæren er hovedattraksjonen, i tillegg til god mat. Prøv dagens fisk!

  1. Steinunn Sigurðardóttir er en berømt islandsk klesdesigner, og studioet hennes i den gamle havnen er et eventyr i seg selv. Verdt et besøk!
  2. Gamla laugin eller Hvammaslaug er en varm lagune ved Fluðir, en time utenfor Reykjavik. Hit må du reise bare for å flyte i vannet, helst med tilhørende "flytehette" og "flytestropper" til beina, som en av mine tidligere elever har designet (tilgjengelig hos Spark!). Det er det mest avslappende jeg noen gang har prøvd! Like ved lagunen er det også en geysir som har utbrudd hvert femte minutt.

God tur!