I dette hjemmet er julen blomstenes fest

Hos Kasper Staalsøe og Filip Gielda er julen pakket inn i velduftende svibler, amaryllis og barnålsgrener – og en helt spesiell installasjon av brudeslør.

© Foto: Mikkel Adsbøl

Høye paneler, Mayor-sofaen av Arne Jacobsen fra &Tradition og en klassisk PH-gulvlampe av Poul Henningsen for Louis Poulsen setter en klassisk ramme rundt julestemningen. Den plassbyggede bokhyllen og den mørkegrønne bakveggen i fargen Whale Shark fra Duryp likeså. De dekorative eskene er fra matchesfashion.com.

Et glitrende midtpunkt

Kasper Staalsøe og Filip Gielda var ute og gikk i Københavns vinterkledde Christianshavn da en skylignende installasjon i vinduet hos den lokale blomsterbutikken fanget oppmerksomheten. Ideen ble til i samme sekund.

I samarbeid med butikken fikk paret laget en egen, liknende versjon i stort format til deres 94 kvadratmeter store julehjem fra 1725. Den flotte, funklende kreasjonen i gråfarget brudeslør og glitter henger nå over spisebordet og sprer julestemning.

– Litt glitter hører hjemme i julen, og gjenskinnet fra de mange levende lysene vi alltid tenner er nydelig i vintermørket. Blomsterbutikken har brukt tre kilo sølvglitter i skyen, men for min del kunne det godt vært enda mer, sier Kasper med et smil.

© Foto: Mikkel Adsbøl

Hos Kasper og Filip i København består juletreet av store furugreiner i en vase. Det utradisjonelle og svært stemningsfulle treet er smakfullt dekorert med glitrende ornamenter kjøpt hos blant annet Bergdorf Goodman og Arket.

Julestemning i full blomst

Naturlige vekster er en uunnværlig del av parets jul. I desember pynter de hjemmet med store barnålsgrener, dekorasjoner av amaryllis og mose, og buketter med velduftende svibler i store vaser.

– Vi liker godt å ha friske blomster i hjemmet og kjøper alltid blomster som passer til sesongen. Om våren er det tulipaner, om sommeren peoner, og til jul velger vi alltid de klassiske juleblomstene – men gjerne brukt på nye måter. I år består juletreet vårt av store grener fra et digert furutre, forteller Kasper.

© Foto: Mikkel Adsbøl

Få, effektfulle elementer gjør stuen juleklar på enkelt vis. På Piloti-bordet i mørkrøkt eik av Hugo Passos for Fredericia Furniture har paret skapt høytidsstemning med sølvkuler fra Studio Oliver Gustav og en bukett velduftende, hvite svibler i en vase av Ingegerd Råman for Orrefors. Svanen-stolen, designet av Arne Jacobsen, produseres av Fritz Hansen, mens et majestetisk fikentre blomstrer i en krukke fra Rabens Saloner. // Den stemningsfulle sjokoladekalenderen har Kasper fått av gode kollegaer, en gave som hentes frem igjen år
etter år.

Julepynt med volum

Grenene er satt i en stor vase, og er pyntet etter alle kunstens regler med papir-engler, stjerner og glitterdekorerte kongler.

– Når vi pynter til jul jobber vi med store fokuspunkter. Jeg foretrekker få, men store elementer i stedet for mange små dingser. I år er fokuset sølvskyen. Derfor har vi valgt en enkel versjon av juletreet, men som fortsatt pynter fint opp.

© Foto: Mikkel Adsbøl

Paret Kasper Staalsø og Filip Gielda prøver å tilføre julestemningen noe nytt hvert år.

Juletradisjoner med en tvist

Alle de tradisjonelle elementene vi forventer i et julehjem er på plass i leiligheten – adventskrans, juletre og kalender. Men med en ny vri, alltid. Som den klassiske appelsinen med nelliker, for eksempel.

– I år har jeg ikke brukt rødt bånd rundt appelsinen eller satt nellikene i mønster. I stedet har jeg dekket hele appelsinen med nelliker slik at du ikke ser det oransje i det hele tatt.

© Foto: Mikkel Adsbøl

En brettet papirstjerne henger yndig på det originale dørhåndtaket. // En av parets juletradisjoner er julemarkedet i københavnerstudioet The Lab. Der fant de blant annet det nette juletreet av interiørstylisten Christine Rudolph.

Ingen jul uten

Ambisjonen er å tilføre julestemningen noe nytt hvert år. Kasper og Filip kjøper alltid en ny ting eller to hvis de drar på ferie i desember, eller plukker med seg noe fint fra juleutstillingene i Københavns butikker.

Blant funnene fra i fjor finner man en stor grankoglekrans og et lite gulljuletre fra Christine Rudolph.

– Slik blir julen litt forskjellig fra år til år. Det er likevel to ting som aldri endrer seg – kalendernumrene i sjampanjereolen og et juleduftlys fra Ralph Lauren. Uten det blir det ikke ordentlig jul.

© Foto: Mikkel Adsbøl

Sølvskyen over spisebordet er årets store juleblikkfang. Installasjonen er laget av HagenUhre Flowers & Delights i gråfarget brudeslør (ja, blomsten!) – med ikke mindre enn tre kilo glitter. Foran den åpne fløydøren står en konglekrans laget av Christine Rudolph, mens et litografi av Cathrine Raben Davidsen fra Edition Copenhagen lener seg mot veggen malt i Burgundy Wine fra Dyrup – en farge som matcher høytiden særs godt!

Bli med inn i et stilrent juleunivers!

© Foto: Mikkel Adsbøl
© Foto: Mikkel Adsbøl

En enkel Kubus-lysestake, designet av Mogens Lassen i 1962, er forvandlet til en adventsstake med hjelp av fire hånddryppede lys i selskap med glasskuler, blomsten av en Echeveria-sukkulent og mose. // De mørke tretonene i Arv-spisebordet og de tilhørende stolene designet av Studio David Thulstrup for Brdr. Krüger til Noma-restauranten i København får en eksklusiv tyngde mot de lyse omgivelsene. Blown-pendlene i glass er designet av Samuel Wilkinson for &Tradition, og i vinduskarmen oser pyntede barnålsgrener julestemning på dempet vis. I en skål på bordet ligger Kaspers appelsiner, proppfulle av nellikspiker.

© Foto: Mikkel Adsbøl

Veggene på soverommet er mørke som natten og danner en dramatisk bakgrunn for bildeveggen med arbeider av blant andre Cathrine Raben Davidsen, Kristina Demant og Veronica Civa. På nattbordet står spirende amaryllis, litt mose og en gullfarget stjerne i en skål fra Yumiko Iihoshi Porcelain. Tidsel-bordlampen er et vintagefunn fra Royal Copenhagen, som har fått ny skjerm fra Svenskt Tenn. Sengeteppet er fra Society Limonta.

Imponer julegjester med denne lekre julekaken!

© Foto: Mikkel Adsbøl

Sjampanjereolens gylne tretone luner den dype gråfargen på kjøkkenet, malt i fargen Zombie fra Dyrup. Når døren til soverommet står åpen føyer den dunkle blåfargen Tusmørke, også fra Dyrup, seg nydelig inn i helheten.