Bli med inn i et stilrent juleunivers

Når desember nærmer seg, mykes den stramme, monokrome innredningen opp med kranser, kvister og små ornamenter.

Jul a la Marie-Louise

Hos Marie-Louise Warley Kjær står julen i tradisjonens tegn.

Gjensynet med den gamle julepynten er like gledelig hvert år, og med kranser, kvister og små ornamenter mykes det stramme interiøret vakkert opp.

© Pernille Enoch

Den enkle, skulpturelle julepynten i papir er fra Arket og House Doctor.

© Pernille Enoch

Familien forsøker alltid å gjøre litt ekstra ut av å finne det perfekte juletreet, som i år er enkelt pyntet i hvitt. Stemningen smitter over på Werner Stoffs klassiske Nagel-lysestaker på peisen, som ved siden av treet får et julete preg. Den stripete lenestolen er fra Bo-Tikken.

Duften av jul

Den deilige duften vitner om at julen har inntatt hjemmet til Marie-Louise Warley Kjær og familien.

Den friske granlukten fra juletreet som nettopp er blitt båret inn blander seg med eimen av deilig julebakst – vaniljekranser og ingefærkaker som familien har laget, tradisjonen tro.

© Pernille Enoch

Julens tradisjonelle rødfarge er subtilt inkludert i tråder og sløyfer til oppheng – som her, på den yndige dekorasjonen i hvitt papir.

© Pernille Enoch

Vaniljekransene blir bakt årlig under familiens bakeweekend.

© Pernille Enoch

Serviset Hjertegræs ble designet av Thorkild Olsen i 1934 og produsert hos Royal Copenhagen. Designet er typisk for 1930-tallet.

Øye for estetikk og visuelt design

Med bakgrunn som visual merchandiser og kreativ prosjektleder er julen et av årets høydepunkter for Marie-Louise.

Hun elsker nemlig å pynte. Allerede i starten av desember begynner hun å ivre etter å finne frem kassene med både ny og gammel julepynt fra kjelleren.

© Pernille Enoch

Det enkle snekkerbyggede kjøkkenet er i forlengelse av spisestuen, kun adskilt av en dekorativ glassdør. En liten dose julerødt har sneket seg inn i form av en pute i J52B-stolen, designet av Børge Mogensen for FDB Møbler, kjøpt på lauritz.com.

© Pernille Enoch

Den ellers så stramme stilen hos Marie-Louise får en myk touch når julen kommer. En klassisk misteltein markerer inngangen til den store spisestuen, hvor årets julemåltid serveres på et robust bord laget av en snekker. På Arne Jacobsens Syver-stoler fra Fritz Hansen sitter familien behagelig gjennom alle rettene, opplyst av vintage industrilamper kjøpt på et marked i Frankrike. Det grafiske verket i forgrunnen er av Jean Dewasne.

Minimalistisk innredning

Vanligvis er hjemmet rolig og nøkternt innredet, med en fargepalett dominert av svart, hvitt og naturlige nyanser – et sublimt eksempel på effekten av begrensningens kunst.

Men i desember mykes det stramme interiøret opp med grønne vekster, tørkede grener, delikate figurer i papir og keramikk, misteltein og store sølvkuler.

© Pernille Enoch

Et gammelt piano, funnet brukt, sørger for juletoner i spisestuen. House Bird-fuglen av Ray og Charles Eames er fra Vitra, mens den overdimensjonerte Black Sheik-bordlampen er fra Design By Us. Foran et linoleumstrykk av Mie Olise Kjærgaard står en adventskrans laget av fire kubbelys i hver sin hvite keramikkfot fra Søstrene Grene.

© Pernille Enoch

Hjertegræs-serviset fra Royal Copenhagen brukes både til hverdag og fest. Kombinert med krystallglass, linservietter og en liten olivenkvist er høytidsstemningen sikre.

© Pernille Enoch

En gammel kommode luner de hvite omgivelsene og danner basisen for et fint stilleben bestående av Achille og Pier Giacomo Castiglionis ikoniske Snoopy-bordlampe fra Flos, et par julete porselensfigurer og et verk av Robert Jacobsen.

Enkel og grafisk julepynt

Litt klassisk rødt får også innpass, men kun i form av tynne tråder og bånd til opphenging.

– De store sølvkulene langs trappen er tradisjon, slik har det vært helt siden barna var små. Bortsett fra det er julepyntingen ikke forutbestemt, selv om det er de samme tingene jeg pynter med hvert år, forteller Marie-Louise.

– Jeg er ikke av typen som kjøper mye ny julepynt. Tvert imot. Jeg elsker å åpne kassene med gammel pynt, og gjensynet er en gledens stund for meg hvert eneste år.

© Pernille Enoch

Marie-Louise har selv laget dekorasjonene i vinduene av funn fra skogen og fine bånd. PK61-sofabordet av Poul Kjærholm med svart skiferplate fra auksjonshuset Bruun Rasmussen er en smakfull kontrast til den lyse sofaen fra Ilva. Helheten oppsummeres nydelig i det grafiske verket av Jens Birkemose på veggen.

© Pernille Enoch

Langs trappen henger store sølvkuler i røde bånd. Slik har det blitt pyntet siden barna var små, og familien flyttet inn i det store huset i Charlottenlund nord for København.

Fortryllende borddekking

Et annet høydepunkt i desember er når julebordet skal dekkes.

Familien bruker det samme dekketøyet som de bruker til hverdags, Royal Copenhagens Hjertegræs fra 1934.

Serviset har Marie-Louise arvet fra sin farmor, så det har stor sentimental verdi for familien. Kombinert med nydelige krystallglass, nypusset sølvbestikk, fine linservietter og en liten olivenkvist på hver kuvert får det jordnære dekketøyet en eksklusiv høytidsstemning.

– Vår beste juletradisjon er at vi alltid har julaften hjemme, og at mine foreldre leverer både and og fantastiske poteter nærmest direkte fra jord til bord. I år blir vi åtte til sammen.

Menyen består av and, fleskestek, hvite og brune poteter, to typer rødkål – min manns hjemmelagede og en på glass som jeg liker best – og min mors nydelige brune saus.

Måltidet avsluttes hvert år med risalamande med kirsebærsaus. Og kun én mandel, smiler Marie-Louise, som avslører at arbeidsfordelingen på julaften også er den samme hvert år.

– Jeg pynter og dekker julebordet, mens min mor og min mann sørger for all maten.

© Pernille Enoch

I entréen pyntes det også til jul med en hjemmelaget gren med kongler og kranser.