Fransk julestemning i storbyen

Mathilde og familien bor blant stukkaturer, stilren design og vakre veggfarger i en leilighet inspirert av Paris. Men til jul er det skjeve juletrær og pynt med historie som spiller hovedrollen i interiøret.

Herskapelig leilighet pyntet til jul.
© Andreas Mikkel Hansen

I en herskapsleilighet på Frederiksberg i København har julefreden senket seg. Treet er pyntet med flere generasjoners julepynt, og under de grønne greinene ligger julegavene klar. Mathilde Berg Holkenfeldt Behrendt og Søren Berg, som bor her sammen med sine tre barn, hadde lenge sett på den gamle, fine eiendommen som ligger bare et par hundre meter fra deres tidligere hjem. Og da en av leilighetene i bygget ble lagt ut for salg, var de ikke i tvil: De måtte slå til med en gang!

Grønne vegger og art deco-inspirerte møbler.
© Andreas Mikkel Hansen

Ingenting ble overlatt til tilfeldighetene da paret skulle pusse opp den gamle leiligheten. De var bevisste på å utnytte hver kvadratmeter og åpnet blant annet opp mot den klassiske, lange gangen – en endring som ga en annen dimensjon og romfølelse. Inspirasjonen har de hentet fra gamle herskapsleiligheter i Paris, og fra den franske arkitekten Jean Prouvé og hans enkle og stilrene uttrykk, som i denne leiligheten møtes av naturlige materialer.

Mathilde og mannen har valgt å male stuen i en nydelig grønn farge fra Farrow & Ball. Sofaen, designet av Robin Day, og sofabordet Isamu Noguchi har designet for Vitra er samlingspunktet i det vakre rommet. Julekransen på bordet gir stemning, men må selvfølgelig alltid være under oppsyn.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for mer inspirasjon rett til din innboks.

Lysegrønne vegger og grått teppe i ull.
© Andreas Mikkel Hansen

For ikke å gjøre interiøret altfor stramt, har de malt veggene i dempede farger og krydret rommene med unike skulpturer og keramikk.

– Blandingen gir et uttrykk som verken er gammeldags eller moderne. Hadde vi malt veggene i andre farger ville hele uttrykket endret seg, og hadde vi malt alt hvitt ville det blitt et veldig moderne hjem hvor møblene hadde overtatt den rollen veggfargene spiller i dag, sier Mathilde.

Parets kjærlighet til elegant design er tydelig i stuen, der man kan lene seg tilbake og nyte julestemningen i lenestolen Cité fra Vitra, designet av Jean Prouvé i 1930. Bak står kommoden 62 Dresser, designet av Greta M. Grossman, og Barba Corsinis gulvlampe PD2, begge fra Gubi. Skulpturen på kommoden er funnet på et antikkmarked. Som en kontrast til den lysere veggfargen, er døren malt i en mørk blåfarge med høy glansgrad.

I et gammelt meieri, omringet av designikoner og vintagefunn, feirer Josephine og familien jul på klassisk vis.

Store vinduer og lysegrønne vegger i herskapelig leilighet.
© Andreas Mikkel Hansen

De vakre fargene er en nydelig ramme for julefeiringen, hvor det er barna som spiller hovedrollen. I hennes eget barndomshjem var julen en viktig høytid, og foreldrene sørget for at det oste av hygge i alle rom.

– Det prøver jeg å gi videre til mine egne barn. Den spenningen jeg forbinder med å ta julekassen opp fra kjelleren og finne plass til alle tingene vi har samlet gjennom årene, håper jeg også de føler.

I spisestuen tår spisebordet EM Table og stolene Standard fra Vitra. Begge er designet av parets store inspirasjon, den franske arkitekten Jean Prouvé. Over bordet henger den majestetiske lysekronen Christiansborg, som er designet av Vilhelm Lauritzen. Veggen er også her malt i grønne toner fra Farrow & Ball.

Gammeldags kjøkken med høye stoler og gullamper.
© Andreas Mikkel Hansen

For Mathilde er det ikke så viktig at tingene familien setter frem til jul, passer sammen. Det viktige er at de har en historie. Helt siden hun var liten, fikk hun og søsteren hvert år julepynt av foreldrene, som de en dag kunne pynte deres eget tre med. For 15 år siden overtok Søren tradisjonen. Dermed har hver eneste ting på treet en historie.

Kjøkkeninnredningen fra danske Handcrafted Interior er tro mot leilighetens eldre uttrykk. Barstolene fra Fredericia Furniture er designet av Space Copenhagen, mens Niclas Hoflin står bak Long John-lampen fra Rubn over kjøkkenøya. Flisene, som gir kjøkkenet personlighet, er fra Made a Mano.

Charlotte og familien bor i et helt naturlig julehjem.

Herskapelig leilighet som er pyntet til jul.
© Andreas Mikkel Hansen

– Ett år glemte han å kjøpe julepynt med hjem fra London, så han tok en sølvpakke fra juletreet i SAS-loungen. Den henger fortsatt på treet vårt i dag, forteller Mathilde.

Også når treet skal plukkes ut, har familien en klar regel. De velger alltid et tre som enten har en skjev topp eller mangler en grein – det treet som ingen andre vil ha.

– For det må også få kjærlighet, sier parets eldste sønn, Felix.

Juletreet har fått plass midt i leilig­hetens hjerte, og er pyntet med dekorasjoner som er samlet gjennom et helt liv. Kunsten til ­Cathrine Raben Davidsen er fremtredende på veggen, som er malt i en gråfarge fra Farrow & Ball. Dagsengen Cleopatra er designet av Dick Cordemeijer på 1960-tallet, og den skulpturelle franske taklampen Vertigo er av Constance Guisset for Petite Friture.

_På BoligPluss: _Pernille får arvestykker etter mormoren til å passe inn i sin rene minimalistiske stil.

Gule vegger på soverommet og blått sengetøy.
© Andreas Mikkel Hansen

Det herskapelige uttrykket regjerer også på soverommet. Sengen fra Auping er redd opp med By Nord-­sengetøy og -teppe. Nattbordslampene er fra spanske Thawaru, og kunsten over sengen er av Birgit Bjerre. De spesialbygde skapene er laget av Handcrafted ­Interior. Lenestolen CH22 er designet av Hans J. Wegner og produsert av Carl Hansen & Søn.