12 ideer til enkel påskepynt og påskedekorasjoner du kan lage selv

Påsken står for tur, og det er på tide å ta frem påskepynten for å komme i stemning. Vi guider til hvordan du pynter til påske og har samlet alle de beste tipsene til hjemmelaget påskepynt.

Etter flere måneder med mørke og kalde vintermåneder lengter vi etter lysere og gladere tider, og for de fleste av oss innebærer dette også å lysne opp i omgivelsene hjemme. Påsken er den helt perfekte høytiden for å ønske våren velkommen - med sine deilige og friske farger.

Uansett om du har planer om å tilbringe påsken på hytta eller i byen, om du skal invitere til påskefrokost eller påskemiddag, har vi samlet våre aller beste tips og idéer til flott påskepynt. Her vil du kunne lese om hvordan du kan lage egen DIY-påskepynt og hva du trenger, hva som er mest vanlig å pynte med til påske og hvilke farger som går igjen. Dessuten vil du få 12 gode idéer til hva du kan pynte med.

Hvordan lager man hjemmelaget påskepynt?

La kreativiteten få spille fritt og hent frem gamle rester fra gavepapir, fargerike tusjer eller garn, eller ta en tur til nærmeste hobbybutikk. Er du av typen som foretrekker naturlig påskepynt kan du gå ut i naturen og samle sammen grener og blader, kjøpe blomster og blåse egg. Heldigvis skal det ikke særlig mye til for å lage egen DIY-påskepynt hjemme kun ved hjelp av litt lim, teip og avispapir.

Lag for eksempel noen søte gulrøtter av litt gammelt, oransje garn eller av tynne, myke kvister som du surrer rundt litt avispapir, og lim på noen grønne grener. Eller lag 3D-påskeegg av farget papir eller gammelt gavepapir.

Se hvordan du kan lage 3D-påskeegg nedenfor. Video av Kreative Ideer

Hvordan pynter man til påske?

De fleste av oss er godt kjent med den koselige påskepynten som preget barndommen vår - påskekyllinger, blåste egg og grener med gåsunger. Tradisjonell påskepynt skaper en hjemmekoselig atmosfære, og er helt perfekt dersom du er typen som holder ved det kjente og kjære.

Ta en dag i skogen for å samle sammen de første vårblomstene på bakken, store og flotte grener, kongler og andre naturelementer som du kan pynte med på bordet eller lime fast på blåste egg.

Foretrekker du nyfortolkninger eller mer minimalistisk pynt kan du gå til innkjøp av blomster i forskjellige farger og kombinere det til vakre kreasjoner, eller holde deg til påskepynt i enkle fasonger og lyse farger.

Hvilke farger bruker man til påskepynt?

De mest typiske påskefargene er naturlig nok lilla og gult, som kan bli riktig flotte fargekombinasjoner dersom man bruker de riktig.

Hvis du er glad i sterke farger som skaper masse liv kan du bruke lilla og gult som utgangspunkt og komplementere med for eksempel sjokkrosa, oransje, blått og fiolett i tillegg.

Til påskebordet kan du bruke de vakre, gule påskeliljene som hovedelement, og kombinere det med rosa og gule servietter, en blå duk og oransje servise. Pynt opp med malte egg som du legger rundt på bordet.

Foretrekker du roligere og mer naturlige nyanser kan du gå for svakere gulfarger, dusere rosatoner, lysegrønn og kremhvite elementer. Dette vil skape en avslappet og harmonisk atmosfære, men vil allikevel passe godt inn i høytiden.

13 idéer til hjemmelaget påskepynt

DIY påskepynt

Det finnes mange fine påsketing i butikkene, men hvis du har lyst på unik pynt som du kan ta frem år etter år bør du lage din egen påskepynt. Bli inspirert her, hvor vi har samlet en masse ideer til hjemmelaget påskepynt.

Påskepynt idé 1: Egg som er farget av grønnsaker

Det finnes mange måter du kan fargelegge påskeeggene dine på. På bildet over har eggene fått farge fra skallene på en rødløk. Styrken på fargen avhenger av hvor lang tid du lar eggene ligge i vannet med fargen.

Påskepynt idé 2: Egg med fjær

En fin måte å dekorere eggene til påske er med fjær. De kan enkelt limes på og du kan selv bestemme hvor mange fjær du vil bruke og hvilke farger de skal være.

Påskepynt idé 3: Gullegg

Gulleggene kan brukes som små vaser til snøklokker eller andre små blomster.

Påskepynt idé 4: Påskeharer

Lag små søte påskeharer til påskebordet. Ørene kan lages i ståltråd og ellers er det bare fantasien som bestemmer hvordan de skal pyntes.

Påskepynt idé 5: Glitter

Pynt eggene med glitter for å skape mer festlige egg. Dekorer hele egget med glitter eller lag forskjellige mønstre.

Påskepynt idé 6: Blomster og vår

Påske betyr også vår, og disse flotte eggene står godt sammen med både gåsunger, vripil og trollhassel.

Påskepynt idé 7: Påskeservietter

Alternative servietter er en fin og gjennomført detalj til påskebordet.

Menyen som imponerer gjestene i påsken: Frisk påskemeny som smaker vår

Påskepynt idé 8: Fuglereir

Hvis du er av den veldig kreative typen kan du gi deg i kast med disse eggene, som ser ut som små fuglereir.

Påskepynt idé 9: Alternative egg

Påskeeggene behøver ikke nødvendigvis å være ekte egg. Disse søte papireggene i friske vårfarger vil pynte fint opp i hjemmet hele påsken.

Påskepynt idé 10: Blomster

Bruk forskjellige utklipp til å pynte påskeeggene. Det kan for eksempel være servietter eller annet papir med blomstertrykk som passer til våren. Velg gjerne et tema slik alle eggene passer sammen.

Påskepynt idé 11: Pip-pip

Miks gjerne påskeeggene med andre ting. For eksempel kan du bruke små pippiper for å bryte med påskeeggene.

Påskepynt idé 12: Brukt eggeskall til lys

Istedenfor å kaste eggeskallet kan du bruke dem som telysholder ved å sette telys i. Med dette vil du skape påskestemning i hjemmet på en billig og enkel måte.