Få julestemning uten glitter og plast

Bli med hjem til Rikke Albrechtsen og få inspirasjon til julestemning med minimalistisk sikkerhet.

Enkle juledekorasjoner av svibler
© Pernille Enoch

Jo visst kan man skape julestemning i et hjem preget av svart-hvitt og grafisk minimalisme! Grafiker Rikke Albrechtsens hjem er et levende bevis på at det går an. Sammen med de to barna Carl og Freya bor og jobber hun i en 170 kvadratmeter stor funkisleilighet fra 30-tallet. Her er det pyntet til jul med minimalistisk stilsikkerhet.

– For meg handler julen om å ta seg god tid. Man skal la freden senke seg og gjøre de tingene man ikke alltid rekker i hverdagen, mener Rikke, som tilbringer mange desemberettermiddager på skøytebanen med barna.

I stuen skapes stemning med enkle juledekorasjoner som svibler i glass. Fly-stolen fra &Tradition har en sentral plassering, og fra denne har man utsikt til kirketårnet når klokkene ringer julen inn. Sofaen er fra Bolia, teppe og sofabord fra Hay, mens gulvlampen er Twiggy fra Foscarini.

Hva med to juletrær side om side?
© Pernille Enoch

Rikke kaller stilen sin for tidløs. Hun får inspirasjon til interiøret fra reiser, andres hjem og ideer fra gjester. Hennes beste innredningstips er å skape en varig enkelhet holdt i rolige farger. Så kan man innimellom kjøpe nye puter og pledd for å piffe opp de forskjellige rommene.

– Mine hjem har alltid vært minimalistiske med mye svart og hvitt. Jeg har alltid satt pris på god gulvplass, enkelhet og orden, sier hun.

Familien har pyntet til jul med to trær side om side: Ett naturlig, dekorert med én enkelt stjerne, og ett byggesett som barna får lov til å pynte. Sistnevnte er Filigrantræ, designet av Trine Find.

Stemningsfullt stilleben
© Pernille Enoch

På toppen av kaminen har Rikke plassert en dekorativ sammenstilling av Lex Potts vaser True Colours fra &Tradition.

Tips: Vaser i ulike høyder og farger skaper et vakkert stilleben – selv uten blomster.

Enkelt og dekorativt med granbar
© Pernille Enoch

– Mange tror at jeg har kjøpt alle møblene mine i løpet av de siste par årene, men både sofaen og flere av stolene er kjøpt for rundt ti år siden, og mange av litografiene mine er gaver som jeg fikk med meg da jeg flyttet hjemmefra, forteller Rikke. Hun ser frem til å gå inn i førjulstiden med faste tradisjoner som gløgg og kanefart med barna, og kakebaking med moren og søsteren på første søndag i advent.

Enkle og dekorative stilleben med lys, blomster, servise og kongler tar seg godt ut på på det runde bordet. Rundt står Plastic Side Chair designet av Eames-paret fra Vitra. På kjøkkenet gir en vase med granbar den rette minimalistiske julestemningen. Kjøkkeninnredningen er fra Box One, mens vegghyllene er fra Vipp.

Svarte blikkfang
© Pernille Enoch

Et innbydende soverom med fint formede detaljer. Tapetet Trapez er designet av Arne Jacobsen og produseres av Boråstapeter. Nattbordlampen er fra Muuto, og klesstativet som henger fra taket er fra Ferm Living. Lenestolen DCW, designet av Charles og Ray Eames fra Vitra, utgjør et svart blikkfang i det lyse rommet.

Deilig furunålduft
© Pernille Enoch

Fargeskalaen og det grafiske uttrykket går også igjen på badet. Kombinasjonen av fliser og malte vegger og tak, gir badet et historisk preg. Og med en stor vase furugreiner vil furunålsduften brer også om seg i baderommet.

Tips: Mal tak og vegger i samme farge for en helhetlig effekt. Det fungerer spesielt godt i rom med stor takhøyde!

Denne saken ble først publisert i desember 2017.