29 ideer i siste liten

Sent ute med juleforberedelsene? Frykt ikke, vi har ideene som får frem høytidsstemningen i en fart! Fra verdens beste fløtekarameller til naturlig vakker pynt du lager selv.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Pakk det inn!

Vi har sagt det før, men sier det igjen: Å pakke inn det du gir bort på en vakker måte, er halve gaven!

Her er papiret nøytralt og ensfarget, men takket være noen stempelputer i ulik farge og et hjemmelaget stempel vi har laget av viskelær, blir både kort og papir helt unikt. (Ferdige stempler finnes selvsagt også.)

Tørkede blomster og blader har blitt sprayet med hårlakk, for holdbarhetens skyld.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Bind en personlig bukett

Ja, det er fint med en stor bukett tulipaner, men nå er det jul, hva med å utfordre deg selv litt? Gå til den fineste blomsterbutikken, plukk det lekreste du ser, og be dem binde det opp for deg – eller gjør det selv.

Sørg for å plukke blomster med lang holdbarhet, som for eksempel hortensia og grener. På bildet er den klassiske HK-kannen, designet av Henning Koppel for Georg Jensen, brukt som vase.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Kom deg ut!

For virkelig å sette pris på innekos er det viktig å komme seg ut. Naturen i desember kan være et eventyr, om bare du kler deg godt. Ta på deg gode klær, slik at du kan bli noen timer ekstra, du må jo få tid til å tenne bål også!

Med deg hjem fra turen har du selvsagt kvister du kan pynte huset med.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Lag lure gaver

Et alternativ til den daglige pakkekalenderen, er å gi en litt større
gave hver søndag. I denne familien på fire er det strikket en skikkelig fin strømpekalender.

På den siste søndagen i advent er det planlagt en ekstragave; nederst i sokken ligger broren til strømpen som gavene har bodd i de siste fire ukene. Slik varmer kalenderen til langt ut på nyåret!

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Tenk konseptuelt

I fjor pakket du kanskje inn gavene med gråpapir og luksuriøse velurbånd, året før gikk det kanskje i gamle tapetrester? Ikke så farlig hva du ender med, men vi vil gjerne utfordre deg til å tenke litt konseptuelt.

Som her, for eksempel, hvor alle gavene er lagt i esker og pynten er strengt grafisk. Ganske lekkert!

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

La det henge i en tynn tråd

Det er like stress hvert eneste år – julekalenderen, what to do? I år satser vi på form og innhold – denne kalenderen skal få små fine sitater inni seg, skreddersydd til den som skal få den.

Kjøp pappark i ønskede nyanser, brett dem til små pyramideformede esker. I enden syr du fast en gyllen tråd og hekter alle 24 sammen. Fin dekor – og hyggelig å lage. Ps! Ikke glem å legg diktene i ...

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Lag en rød tråd

Det går helt fint å skape en moderne og stilfull jul med den mest tradisjonelle julefargen av dem alle. Eliminer andre farger så langt det går, og la røde blomster og pynt gjenta seg i alle rom, god rød jul!

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Fest kransen i taket

Har du ikke plass til krans på bordet, heng den taket! Denne er laget av bjørkekvister fra skogen og er festet til en krok i taket ved hjelp av tre grove ståltråder.

Kvistene bør være tynne nok til at de lar seg forme, og lette nok til at de kan la seg bære av ståltrådene. Lysene er festet til de punktene der stålvaierne går ned i kransen. Kvister av rosmarin sørger for litt farge til de nakne kvistene, granbar funker også.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Send varmende ord ...

... til alle du er glad i, det gleder de som får dem, men er meditasjon for den som skriver også. Den ambisiøse kan også lage sin egen fjærpenn.

Slik gjør du: Klipp nederste del av en fjær, fjern innmaten med en tynn heklenål, og før inn en refillkulepenn. Ekstra glamorøs blir fjærpennen med litt gullspraymaling på. Alt råmateriale får du på Panduro Hobby.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Plukk bordpynt

Dropp den pompøse bord-pynten, plukk i stedet med deg det du finner på skogturen. En barkvist, et blad og et par stengler med en velduftende urt, mer skal det ikke til før du har en dekorativ kuvert til gjesten. Duften av natur og jul følger med på kjøpet!

Se flere tips til pynting av festbordet her.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Lag søtsakene selv

Julens beste konfekt er også den enkleste, den består kun av to ingredienser: Hvit sjokolade og frysetørkede bær.

Slik gjør du: Knekk sjokoladen i mindre stykker og smelt den over et vannbad. Smør den myke massen ut på et stykke matpapir, dryss på med de frysetørkede bærene og la det stivne i romtemperatur.

Når den er nedkjølt, brett sjokoladen i mindre, rustikke stykker og server. Dette er en hit! Oppbevares i kjøleskapet.

Et annet godt tips er Bolig Pluss' store guide til hvordan du lager hjemmelagede drops!

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Bind deg ein blomekrans ...

... eller en med snøkrystaller. Disse er stanset ut fra et Craft Punch-sett som kan lage krystaller i ulike størrelser. Satt sammen som her blir de til en isblomst.

Krystallene festes med limpistol til kransen av metall (kjøpt hos Panduro Hobby). På toppen av det hele – en naturkvist og din favorittpyntefugl.

Her kan du lære hvordan du lager en krans av sukkulenter.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Kom ut av skapet

Om ikke du kan bestemme hvor skapet skal stå, sørg i hvertfall for å gjøre det julefint der det står! Viftestjernen er kjøpt hos Madam Stoltz, men er også enkel å lage selv.

Brett til papp eller papir som kler omgivelsene best. Grankvisten og konglen levner ingen tvil om hvilken høytid vi går inn i!

Eller prøv deg på vår populære oppskrift på julestjerne i papir.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Inviter til juleverksted

Gaver, mat og pynt hører julen til, men glem ikke det viktigste – samværet med familie og gode venner! Kjøp inn papp, skinn og noen tekstiler og arranger juleverksted hjemme i din egen stue.

Slik slår du to fluer i ett smekk, lager fersk julepynt og sosialiserer. Hjertene på bildet er laget av imitert selskinn.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Verdens beste fløtekarameller

Ekte fløtekarameller smaker best! Når du i tillegg kombinerer dem med flaksalt og lakris er det vanskelig å toppe det.

ca. 24. stk.

60 g smør

125 g sukker

1,5 dl kremfløte

0,5 dl lys sirup

1 ts vaniljesukker

0,5 ts flaksalt

1 ts flaksalt

2 ts lakrispulver

Smør en liten form med olje, ca. 10 x 15 cm, og kle den med bakepapir. Ha smør, sukker, fløte og sirup i en kjele og kok opp. Skru ned til middels varme og la blandingen koke under omrøring til temperaturen er ca. 122 grader – det tar ca. 25 min.

Løft kjelen av varmen, rør vaniljesukker og salt inn i karamellmassen, og hell det i formen. La det avkjøles litt i romtemperatur. Bland resten av flaksaltet med lakrispulveret og dryss på toppen. Sett formen i kjøleskapet et par timer.

Vend karamellen ut på et skjærebrett og skjær dem i biter på ca. 2 x 2 cm. Oppbevar karamellene i kjøleskapet.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Moderniser treet

Lei av rødt, hvitt og gull på juletreet? Erstatt de hvite lysene med noen i lyserosa – og suppler med gylne og glassklare detaljer. De tomme pakkene du pynter opp med under treet i førjulstiden, skal selvsagt holdes i samme stil.

Grått, rosa, lilla og gull er farger som får juletreet ditt til å fremstå i nytt lys. Go for it!

Se 11 andre alternativer til det tradisjonelle juletreet.

© Birgitta Drejer og Andreas Mikkel Hansen

Skap stilleben

Små grupper av pyntegjenstander rundt om i huset er en effektiv måte å bygge opp forventningene til jul på. Start tidlig i desember med dette ene, deretter er det bare å la det balle på seg.

Her sørger farget glass og silkebånd i dype nyanser for at julen ikke føles konform. Og gavepakker uten innhold? Finnes ikke mye som bygger opp forventningene som det!

Mangler du adventsstake?
© Kira brandt og Birgitta Drejer, styling Elisabeth Kruse/Glotti Press

Lag søte dørdekorasjoner av kongler, bær, lim, ståltråd og hyssing. Ja, vi sier dør­dekorasjoner, men disse hjerteknuserne tar seg like fint ut i vinduet eller på juletreet.

Kjapp adventsstake? Sett lange slanke lys i hver sin keramikkpotte med amaryllisløk­. Avslutt med mose rundt kantene, sett i en klynge og nyt adventstiden­.

Gaver med personlighet
© Kira brandt og Birgitta Drejer, styling Elisabeth Kruse/Glotti Press

Det er alltid gøy å få en gave som er pakket inn med omhu, med fint papir, bånd og dekor. Men lite varmer mer enn gode ord, så utvid til og fra-lappen med en personlig hilsen.

Dekorer gavene med en enkel hjemmelaget vifte!

✧ Del et A4-papir i to på langs, og lim stykkene­ sammen i forlengelse av hverandre.

✧ Brett papiret frem og tilbake, 1 cm om gangen, og bind sammen på midten.

✧ Spre viften utover og fest i endene. Syr du i en tråd er de fine på juletreet også!

Pynt med papir
© Kira brandt og Birgitta Drejer, styling Elisabeth Kruse/Glotti Press

Ta kontroll på bordsettingen og lag bordkort til julekalaset.

Kjøp tykt, pent papir i hobby­butikk, og klipp opp i passe stykker. Lag et hull i den ene enden, trekk en metalltråd gjennom­, og fest på kongler, gran eller annet du måtte ha for hånden.

Pynt treet med origami for et naturlig, nedtonet uttrykk. Sett juletreet i full papirblomst, eller hva med egenbrettede julestjerner?

Hyggelige kort og hjemmelaget juletre
© Kira brandt og Birgitta Drejer, styling Elisabeth Kruse/Glotti Press

De er enkle å lage, og litt morsommere å få enn et generisk julekort fra butikken.

Ta med familien ut i naturen og plukk granbar, kongler og annet dere måtte finne. Dra hjem, sett på kakaoen og litt fin jule­musikk­, og lim dagens fangst på tykt, fint papir med dekorteip. Hvite pom-pomer gjør nytten som snøfnugg.

Hvis juletreutvalget begynner å bli skralt, hva med å lage ditt eget? Legg fire korte greiner over én lang, og fest med hyssing. Sett treet i en stor vase fylt med sand – vi har brukt den klassiske vasen fra Lyngby Porcelæn­ – pynt med granbar og små esker pakket i pent papir.

Her finner du mange andre enkle og dekorative adventsideer.

Sånn, da var det gjort. Neste!

Få mye ut av lite
© Kira brandt og Birgitta Drejer, styling Elisabeth Kruse/Glotti Press

Tryll frem julestemning med få, enkle grep.

Surr noen bambusblader rundt en lysestake, knytt røde bånd rundt pynten du allerede har stående fremme, og sett furukvister i vaser sammen med røde amaryllis.

Kjapt og lett, men med stor effekt! Lysestaken er fra House Doctor, mens det lille huset er fra Bloomingville.

Og hva med denne julekalenderideen?

Fest 24 esker med pålimte tall i juletrefasong på veggen­, i lav høyde hvis små barnehender skal nå opp. Ikke tenk at du må løpe rundt på butikken og handle inn masse ting i siste liten.

En lapp som lover kinobesøk eller som gjør at man kan ønske seg hva man vil til middag samme dag er minst like stas!

Eskene og tallene er fra Panduro.

Klassisk krans og søte par i hjerter
© Kira brandt og Birgitta Drejer, styling Elisabeth Kruse/Glotti Press

En grønn krans med levende lys skaper julelukt og julestemning, og er superlett å lage.

✧ Fest gran­greiner på cirka 20 cm i klynger rundt en halmkrans. Velg gran med kongler på, og sørg for at konglene vender utover.

✧ Skyll jorden av blomsterløk – her kan du bruke løken av tulipan, krokus eller annet – stikk en tykk ståltråd gjennom løken og fest i kransen.

✧ Stikk ståltråd gjennom bunnen på kubbelysene og fest i kransen­.

✧ Legg et par lerkegreiner løst over, bind fire brede silkebånd rundt og heng opp.

Og hva med kongler som klemmer, hva er vel koseligere enn det?

✧ Fold et stykke bånd på midten og fest endene med limpistol.

✧ Ha lim på langsiden av to kongler og fest sammen med båndet mellom­.

✧ Hold til hjertet har tørket, og heng til pynt!