20 ideer til et moderne og bærekraftig kjøkken

En av tidens viktigste trender er bærekraft. Vi har derfor samlet en rekke ideer som kan inspirere deg til et moderne og bærekraftig kjøkken.

Kjøkkenet er på den grønne gren

I en tid da vi bør ha en grønn agenda, klinger ordet «trender» kanskje ikke så godt. I hvert fall ikke når vi snakker om kjøkken. I en ideell verden bør et kjøkken helst ha lang levetid. Når det likevel kan være relevant å snakke om tendenser, er det selvfølgelig fordi det hele tiden kommer nye kunder, og teknologi og materialer er i konstant utvikling. Å være bærekraftig er en viktig tendens, en annen er å få frem mangfoldet i naturen. Nå skal nemlig kjøkkenet være grønt i mer enn én forstand.

Her får du 20 idéer til det moderne kjøkkenet.

V1- køkken
© Vipp

1. Grått fungerer alltid

Det er stilsikkert og tidløst, og grå gir ro og er enkel å matche med andre farger. Her er det modulkjøkkenet V1 fra Vipps som kommer i en elegant farge. Modulkjøkken kan du se hos Vipp Farmhouse, som er designbrandets fjerde og siste hotelldestinasjon.

Nuura
© Nuura lighting

2. Det perfekte lys

Det er en kunst å velge riktig lys på kjøkkenet. Etter at man har valgt en god grunnbelysning, står belysningen over kjøkkenbordet for tur. Mulighetene er mange. En av dem er Apiales glasspendler, designet av Sofie Refer for Nuura. Her pryder de et elegant grått kjøkken fra Kvänum.

© HTH køkken

3. Det klassiske og stilrene

Det hvite kjøkken går aldri av moten. Det er enkelt, tidløst og lett å kombinere med andre materialer og farger, for eksempel en eksklusiv benkeplate av naturstein som granitt eller marmor. Her fra HTH.

LES OGSÅ

Eva Solo Recycling waste bin bag
© Eva Solo

4. Sortér godt

Kravene til kildesortering øker stadig, og det kan være vanskelig å finne plass til alle søppelbøttene man trenger. Eva Solo introduserer en robust bag til kildesortering, og gir oss dermed en estetisk måte å håndtere papp, papir, metall, glass, plast og elektronikk på. Seks forskjellige merkelapper gir oversikt. Prisen er 599 kr. Du kan kjøpe kildesorteringsbagen her.

© Inger Marie Grini

5. Skreddersydde løsninger

Historien til Hamran snekkerverksted strekker seg helt tilbake til 1930. Den gang var det hovedsakelig dører, vinduer, trapper og syskrin som ble produsert i verkstedslokalene. I dag er det imidlertid skreddersydde kjøkkenløsninger som utgjør hoveddelen av produksjonen. Årlig lager Hamran omkring 300 kjøkken til kunder rundt om i landet. I tillegg produserer de også baderomsløsninger, garderobeløsninger og andre spesialinnredninger. All produksjon foregår lokalt, og når de bruker eik, er den høstet i skogene på Sørlandet. Visningsrommet kan besøkes hos Made By Wood på Skøyen i Oslo.

Boform
© Boform

6. Farget plate

Med åpne overskap får kjøkkenet et lettere uttrykk. Vil man skape en frekk kontrast, kan man for eksempel velge en farget veggplate, som denne fra Boforms relanserte Open Line-serie. Kjøkkenet er designet av Ove Skov, grunnleggeren av Boform, i 1981 og kan derfor feire 40-års jubileum i år. Open Line var det første grepsfrie kjøkkenet.

LES OGSÅ

Reform
© Reform

7. Diskret og enkelt design

Reform presenterer et nytt kjøkken designet i samarbeid med Aspekt Office. Kjøkkenet heter UNIT og er inspirert av Børge Mogensens enkle design fra 1950- og 60-tallet, men med et tidsriktig utvalg av materialer og farger. Det enkle designet er sentrert rundt de tredimensjonale grepene som er plassert øverst på frontene. Grepene er av resirkulert aluminium. De nye fargene er dempet, og ideen er at kjøkkenet skal fremstå mer diskré. Materialene er valgt slik at prisene ikke blir avskrekkende. Reform har showroom både i New York, Los Angeles, Berlin og Frankfurt. Nylig åpnet de også to nye i Danmark.

Helsingö
© Helsingö

8. Håndverksmessig kvalitet

Den skandinaviske designforståelsen gjennomsyrer det finske selskapet Helsingö, som har base i Helsingfors. Bedriften kombinerer IKEA-moduler med fronter av høy design- og håndverksmessig kvalitet, noe som betyr at man kan holde et attraktivt prisnivå. Helsingö selger på nett til 20 land i Europa, og de har nettopp åpnet nytt showroom i Stockholm. Bildet av dette miljøet er derfra. Farger og materialer skaper en tidsriktig harmonisk helhet.

ByWirth cutting board
© ByWirth

9. Naturens fargepalett

Grønt er en farge det er umulig å komme utenom denne sesongen. Har du lyst til å være ekstra vågal, kan du male veggen i samme nyanse og få en spennende kontrast til kjøkkenutstyret. Det gjelder også de nye Cutting Boards – en serie asymmetriske skjærebrett i massiv eik fra danske byWirth. Priser fra 550 kr.

LES OGSÅ

Furnipart
© Furnipart

10. Nye håndtak

En rask og enkel måte å friske opp kjøkkenet på, er å bytte håndtak. Det danske selskapet Furnipart har siden 2017 samarbeidet med designeren Rikke Frost, og sammen har de lagd flere dekorative håndtal, som modellen Hammer som er vist her.

Nicolaj Bo køkken
© Nicolaj Bo køkken

11. Snekkerkøkken

Den danske kvalitetsprodusenten Nicolaj Bo lanserer kjøkkenet Culture Club Kitchen – en ny fargerik, masseprodusert kolleksjon med færre valgmuligheter og produksjonstunge detaljer enn de øvrige av selskapets kolleksjoner. Det betyr at man kan få et snekkerkjøkken til en god pris. Culture Club kan også kombineres med de øvrige seriene fra Nicolaj Bo.

Liebherr køkken
© Liebherr

12. Integrerete kjøleskap, fryseskap og kjøl-og-frys skap

Priser og anerkjennelser regner ned over Liebherrs integrerte kjøleskap, fryseskap og kombiskapet kjøl og frys, som har blitt kåret til best i test. Samtidig kan firmaet også smykke seg med Red Dot Design Award i kategorien Best of the Best, samt en iF Design Award 2021.

Arclinea Kitchen
© Arclinea Kitchen

13. Grepsfrie skap

Det italienske Kjøkkenprodusenten Arclinea, som man nå kan se i det spektakulære showroomet D Studio Copenhagen i København, presenterer det nye kjøkkenet Thea, designet av Antonio Citterio. I denne grepsfri kolleksjonen fungerer profilen som skiller dørene, også som «håndtak». Kjøkkenmodulene inkluderer elementer til en arbeidsstasjon og et mer sosialt område. Bildet viser en arbeidsstasjon skjult bak takhøye dører i eik og en elegant kjøkkenøy i jerngrå melamin.

Light-Point
© Light-Point

14. Lys, lys, lys...

– det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er for innredningen. Det gjelder også i kjøkkenallrommet. Her er det Spirit pendant fra Light Point som setter stemningen. Spottene kan vinkles i forskjellige retninger. Svart skinne med fire spotter i Rose Gold koster 7695 kr.

Light-Point
© Light-Point

15. Godt lys

Det er viktig å velge riktig fargetemperatur på belysningen hvis man vil ha en hyggelig atmosfære på kjøkkenet. Man kan "male" med lys, og nye lamper er en av snarveiene å gjøre endringer på kjøkkenet. Her er det lysarmaturet Cover Wall W3 fra Light Point som setter stemningen. 13 435 kr.

Kvik Kitchen
© Kvik Kitchen

16. Fremstilt av PET-flasker

Kvik har grønne ambisjoner og lanserer nå to av sine kjøkkener med nye dører. De nye overflatene er lagd av PET-flasker. Det gjelder blant annet det klassiske Mano-kjøkkenet, som til nå bare har vært produsert i svart og hvitt. Nå legger de til en mørkegrå farge, og samtidig blir den hvite utgaven vesentlig mer bærekraftig. Den nye PET-overflaten skal være like enkel å vedlikeholde, og like god å ta på.

Invita
© Invita

17. Tre, tre, tre

Naturmaterialer er alltid vakkert, og tre er et organisk materiale med nærmest uendelig holdbarhet. Det gjelder ikke minst når det er lagd med håndverksmessig finesse, som f.eks. fingertappede sammenføyninger. Det nye kjøkkenet GLØD fra Invita er et godt eksempel på hvordan det kan gjøres med respekt for naturens edle metaller.

Xila- køkken fra Boffi
© Boffi

18. En vakker oppdatering

Man behøver ikke å finne opp hjulet på nytt. Det samme gjelder for kjøkkendesign – ofte holder det med en oppdatering. Det gjelder i hvert fall for det elegante Xila-kjøkkenet fra Boffi. Her har designer Piero Lissoni skapt en 2.0-versjon med nye grep, farger, veggskap og metallfarger som messing og kobber som matcher canaletto valnøtt og røkt eik.

LES OGSÅ

&SHUFL køkken
© &SHUFL

19. Mange forskjellige kombinasjoner

&SHUFL er kjent for et ikonisk grep og en bred palett av farger og materialer som kan mikses og matches. Det nye er at du nå kan få frontene og sidene fra &SHUFL med kanter i tre, slik at det er mulig å få et kjøkken i eik eller alm kombinert med noen av de vakre linoleumsfargene. Du kan også være helt minimalistisk og velge serien Raw, som har bare MDF-plater. Bildet viser Raw Black med grepsfrie overskap og messinghåndtak på underskapene.

Garde Hvalsøe
© Garde Hvalsøe

20. Et sofistikert møte mellom det rå og raffinerte

Der er eksklusivitet for alle pengene i OEO-kjøkkenet fra Garde Hvalsøe. Kjøkkenet er designet av Thomas Lykke fra OEO Studio og blir nå lansert i røkt eik med benkeplate og detaljer i messing. Alle skuffeseksjonene er kledd med gjennomgående vertikale lister i massiv røkt eik. Seksjonene er skilt fra hverandre med vertikale lister av glødestål – et sofistikert møte mellom rått og raffinert. De vertikale grepene er frest inn, og det hele toppes med en skinnende benkeplate.