Guide: Slik velger du de rette fargene til hjemmet

Vi har gått fra å male en enkelt vegg til å sette farger på både vegger, tak, treverk og møbler. Men hvordan får du valgt de riktige fargene som er pene sammen, og som også er fine å omgi seg med om fem år? Få innredningsekspertens tips til å gå igang med oppgaven.

Farverig indretning med kunst på væggene
© Bjarni B. Jacobsen

Innredning med farger

Det er alltid symbolikk i fargevalgene vi gjør, forteller Laura Scheuer Trøstrup, som har jobbet med interiørdesign i snart 17 år og har gjort farger til sin spesialitet. Hun opplever at kundene blir utrolig glade for å få en sammenheng mellom farger og rom. Mange vet ikke hvor de skal begynne.

– Det handler i høy grad om hva du trives i, og det trenger ikke være veldig fargesterkt. Selv om det er helt rolige og lyse pasteller, så gjør fargene likevel en forskjell, forteller Laura og forklarer at helhvitt, som i mange år har vært utgangspunktet i mange boliger, oppleves som veldig hardt.

– Det heter seg at hvitt er den hardeste kontrastfargen som finnes, derfor kan det være ganske slitsomt for øynene å se på hvite vegger. Farger gjør oss lykkelige, de kan ha en beroligende effekt og sette en stemning som ikke var der fra før. Farger har dessuten den effekten at alt vi henger på dem, blir fint. Det er et begrep fra museumsverdenen. Det er sjelden hvite vegger i klassiske museer, forteller hun.

LES OGSÅ: 10 typiske malefeil – slik unngår du dem

LES OGSÅ

Indretning med farver
© Bjarni B. Jacobsen

Forskjellige farger til forskjellige rom

Lauras råd er at du ikke skal være redd for å ha farger hjemme, men heller prøve å fokusere på hva du trives med.

– Det er selvfølgelig noen som følger moten og maler ofte, men når jeg hjelper en kunde, skal det holde i mange år. I en lang periode har gråblå nyanser fungert bra fordi det er farger det er lett å føle seg vel med. Men nå, etter en lang periode med korona, vil vi ha noe som yter litt mer motstand, og det er der terrakotta, jord, keramikk og det mer håndfaste kommer inn i bildet. Vi ser også flere gylne toner. Farger som minner om solskinn, brød og smør. Fargene symboliserer på en måte det som tiltrekker oss, og det finner jeg veldig interessant.

LES OGSÅ

Farveekspert Laura Scheuer Trøstrups
© Bjarni B. Jacobsen

Slik velger du farger til hjemmet

– Laura Scheuer Trøstrups 3 tips til å komme i gang

  • Finn ut hva som er viktig. Hvilke møbler, gulv, fliser og dermed farger, tekstiler og materialer må du forholde deg til, og hva velger du å jobbe med? Utsikten har også betydning. Bor du i en by med utsikt til tak med mye rødt gjenskinn eller et sted hvor det er mye grønt, må du huske at du også må forholde deg til eksteriøret.

  • Visualiser drømmeinnredningen. Finn noe som inspirerer deg, for eksempel i magasiner, på instagram eller pinterest. Velg gjerne ut 20 bilder som du kan ta med til fargehandelen. Du ender kanskje med andre farger og materialer enn du så for deg.

  • Bruk fargekart som guide. Velg fargekart som er utviklet for det skandinaviske lyset for å finne farger som passer sammen. Deretter prøver du fargene på et ark eller maler på veggen flere steder i rommet, slik at du kan se hvilken effekt lyset har når det kommer fra ulike kilder og til forskjellige tider av døgnet.

Farveelementer i indretningen
© Bjarni B. Jacobsen

LES OGSÅ