© Foto: Birgitta Wolfgang

Se det splitter nye huset som er en hyllest til 50-tallet

Både farger, design og arkitektur er gjennomført i samme stil - og resultatet er oppsiktsvekkende.

En personlig boligdrøm

På en villavei i Vangede utenfor København bor Camilla og Kasper med de tre barna Sebastian, Caroline og Benjamin i en splitter ny enebolig. Huset ser ut som det kunne vært bygget på 50-tallet, og det er ikke tilfeldig. Camilla har i flere år interessert seg for arkitektur fra nettopp denne epoken, en fascinasjon som ble vekket av en dokumentarserie på dansk TV om de store Mid Centuryarkitektene Charles og Ray Eames, Frank Lloyd Wright og ikke minst John Lautner

Huset er inspirert av den danske arkitekten Erik Christian Sørensens hjem, der lyset spiller en sentral rolle. Med overlys og store vinduer mot hagen er overgangen mellom ute og inne flytende. Ved spiseplassen kan vinduspartiet skyves helt til siden slik at innerommet og terrassen blir et sammenhengende areal. Taket er kledd i bekfuru, som både tilfører varme og regulerer akustikken. Rundt spisebordet av Risskov Møbelsnedkeri står Hans J. Wegners klassiske Y-stoler for Carl Hansen & Søn, mens George Nelsons Bubble-pendler fra Hermann Miller pynter opp fra taket.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Hentet inspirasjon fra dansk 50-tallsarkitektur

Samtidig med at Camilla og Kasper fant tomten i Vangede startet også prosjektet med å sette seg grundig inn i dansk 50-tallsarkitektur for å finne inspirasjon til sitt nye hjem. Det var slik de kom over den danske arkitekten Erik Christian Sørensens eget hus, som de fikk lov til å besøke.

– Det var en fantastisk og svært sanselig opplevelse. Lyset var nydelig, entreen besto av vakkert snekkerarbeid, og transparensen i huset tiltalte oss. Vi falt for grunnideen, dette med å bygge hjemmet som en ramme for et godt liv fremfor å bygge noe nærmest for å skryte. Den tilnærmingen har vi tatt med oss. Huset vårt er for eksempel lukket mot veien og åpent mot hagen og det private, forteller Camilla.

I det store kjøkkenallrommet er den plassbyggede sofaen med integrert reol en naturlig romdeler.

© Foto: Birgitta Wolfgang

En behagelig byggeprosess

De kontaktet en av Erik Christian Sørensens elever, arkitekt Lene Tranberg, som anbefalte sin kollega Peter Kjær til prosjektet – en anbefaling paret er svært fornøyd med. Peter viste seg å være lyttende, enormt detaljert, og han holdt kontinuerlig kontakt med entreprenørene gjennom hele prosessen.

– Huset er blitt svært gjennomført, og det er fordi Peter har vært så nøye. Ofte kommer arkitekter med en egen stil og noen løsninger som gjerne lanseres for å holde kostnadene nede. Men man må betale for å få ting akkurat slik man vil ha det, og pengene er vel verdt det. Det har vært en stor trygghet i å samarbeide med en arkitekt som har vært et godt og tydelig bindeledd mellom oss og håndverkerne gjennom hele prosjektet.

Stuemøblene avslører parets fascinasjon for 50-tallet. Hans J. Wegners CH25-stoler for Carl Hansen & Søn ble satt i produksjon i 1950, Isamu Noguchis stuebord for Herman Miller er fra 1947 og Bubble-pendelen av George Nelson, også for Herman Miller, er et klassisk eksempel på amerikansk modernisme. Sofaen er tegnet av arkitekt Peter Kjær med puter i ulltekstiler fra Kvadrat. Bildene er av Hannah Heilmann

© Foto: Birgitta Wolfgang

Farger som en del av uttrykket

Foruten husets konstruksjon har paret brukt mye tid på å finne de rette fargene til interiøret. Mens de bygget huset jobbet Camilla med å innrede et kontor i en gammel Nordea-bygning i København, der Le Corbusiers klare, karakteristiske farger prydet veggene. Gjennom dette arbeidet fikk hun virkelig øynene opp for hva ulike nyanser kan gjøre med et rom, og visste med én gang at farger måtte spille en sentral rolle i deres nye hjem. Hun valgte en palett typisk for 1959, inspireret av Le Corbusiers 30-tallsnyanser.

Camilla og Kasper brukte lang tid på å finne de rette fargene til steinblandingen i det slipte betonggulvet. Målet var en uperfekt sjarm, hvor spillet i uttrykket gjør helheten lun, til tross for det harde materialet.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Med hjelp fra arkitekt Peter Kjær har familien brukt velkjente arkitektoniske grep, som å la en smal entré munne ut i et stort rom – det gir en god opplevelsen og flyt i hjemmet. I inngangspartiet presenteres også grunnfargene i hjemmet: grønne flater med svarte detaljer. Sammen med det lune treverket i taket sørger den olivenfargede garderoben for en varm velkomst.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Det fargerike kjøkkenet oser av sofistikert og leken modernisme. Camilla hadde aldri trodd at hun noen gang skulle ha oransje vegger på kjøkkenet, men i dag er rommet yndligsplassen!

© Foto: Birgitta Wolfgang

Frontene i den stramme innredningen er fra &Shufl, skuffene er snekret i Tyskland, og lampen over øya fra danske Anour oppsummerer nydelig det enkle formspråket. Barkrakkene Adam fra Frama med seter i skinn er en myk kontrast til den kjølige benkeplaten i stål.

© Foto: Birgitta Wolfgang

"På en måte fremstår fargene vi har brukt mindre kraftige ettersom vi ikke har noe hvitt i huset."

– Det er noe med å skape variasjon gjennom farger og materialer og være oppmerksom på hvordan dagslyset påvirker valgene. Jeg fikk hjelp av en interiørarkitekt til dette, for det er veldig vanskelig! På en måte fremstår fargene vi har brukt mindre kraftige ettersom vi ikke har noe hvitt i huset. I stedet hviler nyansene på det svarte og det lysegrønne, som er grunnfargene i både entreen, kjøkkenet, stuen og spisestuen. Jeg hadde nok heller aldri trodd at jeg kunne ha oransje på kjøkkenet. Men nå, to år senere, elsker jeg det bare enda mer, avslutter Camilla. l

Kontoret er i en dus, avslappende grønntone som gjør arbeidsdagen litt mindre stressende. Ved skrivebordet fra Hay står en kontorstol av Charles og Ray Eames fra Vitra, mens II-pendelen av Yamagiwa Mayuhana og rullegardinene i bambus bygger opp under husets enkle, Japan-inspirerte stil.

© Foto: Birgitta Wolfgang

De mørke Mews-flisene av Barber & Osgerby i fargen Ink fra Mutina står nydelig til den olivenfargede baderomsinnredningen. Den dekorative Smile-vegglampen i kobber av Joan Cinca for Estiluz matcher fint armaturen fra Tapwell i samme materiale.

© Foto: Birgitta Wolfgang

På soverommet er fargene fra kjøkkenet videreført, og fyller omgivelsene med en behagelig energi. Kombinert med lunt treverk er roen komplett. Pendelen er designet av Poul Christiansen for Le Klint.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Det starter allerede ved inngangen. Fonten på husnummeret til danske Camilla og Kaspers nybyggede hyllest til modernismen er designet av 50-tallsarkitekten Richard Neutra, som brukte fonten på husene han selv tegnet.

© Foto: Birgitta Wolfgang