Gamle tregulv blir som nye

Hvordan skal du unngå skjolder og flekker på gulvet? Og hva gjør du med gamle gulv? Vår ekspert har svaret på hvordan du behandler tregulvene dine.

Vi har kjøpt en trettitallsleilighet med gamle tregulv. De er veldig slitte, og hvis vi bare søler litt vann på det, for eksempel, får det stygge skjolder. Ikke pent! Det er også store lysere felt der hvor den forrige eierens tepper lå. Hva gjør vi med gulvet? M.

Det lureste er nok å slipe gulvet, for å få bukt med eksisterende flekker. Deretter må du ta stilling til hvilken overflate du ønsker deg, du kan nemlig både olje, lakke, lute og male. Olje gir tregulvet ditt en varm tone, og det blir mykt og godt å gå på. Lakk legger seg som en hinne oppå gulvet og forsegler det. Ulempen er at det lett blir riper og hakk i den harde overflaten. Lut er en syrebehanding som trekker inn i det øverste trelaget, og gir gulvet en gråhvit fargenyanse. Men lut beskytter dårlig mot flekker, så du bør i tillegg gi det en omgang olje etterpå. Noen velger også å male treplankene, men da er det viktig å bruke slitesterk maling beregnet på gulv, og som ikke så lett får riper. Hilsen Elen

Har du et innrednings- eller oppussingsproblem du rett og slett ikke klarer å løse? Våre eksperter hjelper deg med (nesten) alt du lurer på! Send ditt spørsmål til:

Bo Bedre, postboks 61 Sentrum, 0101 Oslo. Merk konvolutten «Spør om innredning». Eller send en e-post til post@bobedrenorge.no.

Kun publiserte brev besvares.