
Hvit galskap
Jan og Monique driver sin egen livsstils- og interiørbutikk, og innreder hoteller og privathjem verden over. Bli med hjem til dem, og få tips til hvordan innrede med moderne kunst og neonlys.
AvDen nederlandske arkitekten og designeren Jan des Bouvrie er kjent for sine hvite interiører og for å blande klassiske elementer med moderne kunst og samtidsdesign. Sammen med kona Monique har han skapt et unikt univers i sin privatbolig rett utenfor Amsterdam. Villa Bergerac ble bygget i 1910, og Jan kjøpte det for 35 år siden.
Siden den gang har jeg forandret på innredningen så mye som 30 ganger, og hver gang har jeg brukt min kunnskap om lys og rom, og selvfølgelig det jeg kan om kunst. Det originale huset var på 150 kvadratmeter. Men paret har bygget på det, og i dag er villaen mer enn dobbelt så stor. Og layouten er dramatisk endret. Der hvor Moniques kontor ligger i dag, lå det opprinnelige kjøkkenet, og i garasjen der Jans antikke bilsamling står, lå stallene.
Jans foreldre eide et møbelfirma og etter endt utdannelse som arkitekt fra Rietveld Academy, jobbet han i flere år sammen med dem før han åpnet sin egen livsstils- og interiørbutikk i byen Naarden. Het Arsenaal, som den heter, er oppkalt etter lokalene den ligger i. Dette var tidligere byens arsenal. I begynnelsen av 1980-tallet begynte Monique å jobbe her som Art Director. I dag er de sammen både privat og på jobben. Datteren Bo på 21 år studerer i Amsterdam, mens sønnen Jan jr. på 14 år bor hjemme. Paret har også sammenfallende smak når det gjelder innredning.
Jeg elsker farger og det er en fantastisk god kontrast til store hvite flater, forteller Monica. Paret innreder ikke bare i Nederland, men over hele verden. Noen eksempler er hoteller som Floris Suite Hotel i Curacao og private hjem i Moskva og Saint Tropez. Jan designer også møbler.
Sett utenfra ligner Villa Bergerac fremdeles på et elegant landsted, men når man kommer inn gjennom den hundre år gamle inngangsdøren, er det som å tre inn i en annen verden. Alt er skinnende hvitt. Selv gulvene er hvite. En skarpskåren verden som begynner i den symmetriske entreen, der et blått neonlys fungerer som trappegelender. Jan bruker ofte neonlys i sine interiører for å skape ulike stemninger. I hans eget hjem er det neonlys både i stuen, spisestuen og i baren. Alt etter den stemningen han ønsker, kan han skifte fra kaldt blått til varmt rødt.
For to år siden bestemte Jan og Monique at hjemmet skulle gjøres om enda en gang. Alt ble malt hvitt, gulvene ble blanklakkerte og rommene ble utstyrt med stort sett hvite møbler. Rommene virker derfor veldig store. For at det ikke skal bli for hvitt har paret inkludert farger i form av kunst både på vegger og i form av skulpturer. I rommene henger malerier av Zhang Xiaogang og fotografier av Karin Verbruggen. Jan og Monique var noen av de første i Nederland som begynte å samle på kinesisk kunst. De reiser gjerne til diverse kunstmesser for å finne nye interessante kunstnere.
Hvitt er basisen hos oss, akkurat som det hvite lerretet til en maler. Hvitt bringer ro og lys inn i et rom, ifølge Jan. Ryddig er det også hjemme hos Jan og Monique. Det er ingenting som bryter de store hvite flatene.
Jeg liker bare ikke skuffer og skap, men de tar dessverre stor plass i dagens innredninger, sier Jan. Derfor er alle skap på kjøkkenet, i oppholdsrommene og i garderoben innebygde og dermed nesten usynlige. Huset har en stor overbygd terrasse som vender mot sørvest. Jan har jobbet mye i Karibia og er veldig inspirert av øygruppas arkitektur. En overbygd terrasse forlenger sommeren og gir oss et bedre liv, mener han.
Jan og Moniques kreativitet har ingen ende og hvis du er i Amsterdam, så ta deg en tur innom Het Arsenaal, som ligger en halvtimes kjøretur utenfor byen. Her finner du mange nye ideer, og hvis været tillater det, kan du nyte en deilig lunsj på butikkens egen uterestaurant.