© Styling og foto Krista Elvheim

Slik kan du nyte høsten ute

Det er ingen grunn til å trekke seg inn selv om høsten er på plass. Innred uteplassen med levende vekster i lune farger, tenn noen lys - og trekk inn den gode høstduften!

Du trenger ikke trekke inn helt ennå, selv om høsten har ankommet. Tre en tykk ullgenser over hodet, og sett deg under et lunt pledd - så kan du fortsatt nyte den friske luften. Høstluften er jo noe for seg selv, en klar luft etter at naturen er skylt ren av bøttevis med regn.

Stemningsfull utebelysning har mye å si for hvor hyggelig det er å sitte på terrassen utover den tidlige høstkvelden. Levende lys er alltid en vinner, men lamper lager også en fin stemning. Utendørs lyslenker, for eksempel. Dander dem løst over potter og interiør for en avslappet atmosfære.

Den røde rubin

Vi legger oss flate for naturen når det kommer til eleganse. Treet med de dyprøde bladene, cotinus coggygira, står som en juvel på uteplassen. Det skal tåle å stå uten en vinternatt også, bare husk å gi den litt ekstra beskyttelse mot kulden ved å kle potten inn i isopor og en striesekk.

Deilig duft

Duftpelargoniaen tomentosum gir fra seg en behagelig eim av peppermynte. Plant den i en stor krukke og nyt synet av de vakre, lodne bladene utover høsten, men husk å ta den inn når gradestokken nærmer seg minus. Inne trives duftpelargoniaen best i litt kaldt klima, i en vinduskarm uten ovn under, på soverommet eller i en kjølig gang.

Rake ranker En klatreplante er flott å se på , og er i tillegg super om du vil skjerme mot innsyn eller har en vegg som kunne trenge litt naturlig dekor. Villvin skifter farge fra grønn til nydelig burgunderrød utpå høsten, og er en vakker match til vinrødt prydgress. Plant i en krukke på uteplassen og nyt synes av stauden år etter år.

Sensommerkosen Løft store planter opp i høyden og skjerm for innsyn samtidig som du skaper en intim og hyggelig stemning. Spe på med plenty av puter og pledd, levende lys og et lite bord med plass til mat og drikke. Klar, ferdig, kos!

Server krydret plommekake

Gi eplekaken en ny vri! Bruk plommer og ha i litt nellik for god, krydret smak.

INGREDIENSER:
10-20 plommer uten stein, delt i båter.
200 g smør, romtemperert.
200 g sukker.
4 egg, romtemperert.
170 g hvetemel.
1 ts malt kanel.
1 ts bakepulver.
1/4 ts malt nellik.

Pisk smør og sukker, tilsett ett og ett egg om gangen og rør godt. Sikt mel og bakepulver over røren og vend inn kanel og nellik. Fordel halve røren utover i en smurt springform og spre halvparten av plommene jevnt over. Gjenta prosessen. Stek midt i stekeovnen på 180 grader i cirka 50 minutter.

La hvile litt, og så kan gjestene bare komme. Mest sannsynlig står de allerede og tripper på vent.