Hageliv er også for byfolk!

Gled deg selv, naboene og byens insekter med din egen urbane jungel på takterrassen, i bakgården eller på balkongen. Her får du noen tips til å komme i gang.

GOD START MED GOD JORD. Alle byplanter trenger god pottejord – også de som skal i bed i bakken. De fleste plantene trives enten i normal, luftig og mineralrik plantejord med litt leca og leiregranulat i, eller i litt surere rhododendronjord.

SE AN FORHOLDENE. Bylandskapet er på mange måter et unaturlig sted for planter å vokse, så det gjelder å jobbe med – og ta hensyn til – omgivelsene. En trist murvegg kan for eksempel pyntes opp med stålnett for klatreplanter, og så videre. Og det finnes mange fine planter som vil trives godt på selv en liten og skyggefull plass! Har man derimot en uteplass med mye direkte sol, vil en kjøkkenhage med spiselige planter kunne trives godt. I bybildet kan det være fint med litt store planter, som busker og trær, og om du får hjelp på et gartneri til å finne et tre som kan trives i forholdene hos deg, har du noe pent å se på i mange år.

LA HUMLA SUSE. Planter gjør ikke bare byen vakrere, men kan også være til glede for insekter som bier og sommerfugler. Dersom du velger de riktige plantene (se neste avsnitt) får du ekstra glede med på kjøpet, i form av et rikere dyreliv!

Lokk til deg sommerfugler som tiriltunge blåvinge med planter på balkongen!

PLANTER FOR ET RIKERE DYRELIV I BYEN. Enten du skal plante på en takterrasse, en balkong eller i en felles bakgård, vil disse plantene være til glede for både deg selv, naboer og lokale humler (og – om du er heldig – honningbier og sommerfugler): Anemone, akeleie, anisisop, asters, blodkløver, blåbær, eføy, erteblomst, gullklematis, hagepute, honningurt, hvitkløver, isop, kanadablåhegg, kjempeverbena, kuletistel, krokus, lavendel, liguster, lønn, løvetann, magnolia, mjødurt, mynte, oregano, paradiseple, petunia, plomme, purpursolhatt, revebjelle, rosmarin, rutelilje, ryllik, salvie, sitronmelisse, markjordbær, smørbukk, snøklokke, solbrud, solsikke, sommerfuglbusk, storkenebb, stjerneskjerm, svarthyll, sypress, timian.

Lettstelte og hardføre stauder og trær i potter forvandler en kjedelig balkong til en frodig hage.

SØRG FOR NOK VANN. Om man har tid til å følge med hver dag og vanne etter behov, vil man kunne holde liv i noen sommerblomster gjennom sesongen. Men om man har større planter som skal gro seg til over flere sesonger, er det en god idé for byfolk å plante i selvvanningspotter som lar planten suge opp vann etter behov. En stor hortensia og et fikentre kan faktisk drikke opptil ti liter per dag, og en selvvanningspotte vil sørge for stabil og sunn vekst.

Klatrende klematis, blåregn og hortensia strekker seg opp i høyden, mens bunndekkende planter som bregner, hosta og gravmyrt pryder opp på bakkenivå.

Prydgress kan være et stilfullt valg for en balkong, som man kan glede seg over langt ut på høsten.