Hvordan leve det gode liv - med respekt for miljøet?

Miljøvennlig bolig, inspirert av japanske templer og regnets linjer.

© Birgitta Drejer

Hvordan leve det gode liv - med respekt for miljøet? Det var oppgaven da dette huset ble planlagt. Kunstneren Kohei Nawa har satt sin sterke signatur på boligen, som er inspirert av japanske templer og regnets linjer.

Kyodo house utenfor Tokyo er konstruert med tanke på bærekraftig kvalitet og det gode liv. Mye av treet er gjenbruksmateriale, og den åpne bygningen har naturlig ventilasjonssystem – som i de gamle templene.

© Birgitta Drejer

Mange store vinduer som er lette å åpne, gjør boligen svært lys og luftig. Treverk er et gjennomgående materiale også innendørs.

© Birgitta Drejer

Den store stuen er husets kjerneområde. Her er det åpent flere steder opp mot andre etasje, noe som sørger for naturlig lufting. Treverket på fasaden er satt sammen av ulike trerester som ellers ikke ville blitt brukt til noe. Miljøvennlig og kult!

© Birgitta Drejer

Soverommet blir bare brukt til å sove i om høsten og vinteren. Trepanelveggene er bygget av resirkulerte materialer, og gjenbrukspreget blir forsterket av stemplene som fortsatt sitter igjen.

© Birgitta Drejer

Den over fire meter høye bokhyllen er synlig fra nesten hele huset, og den er breddfull av romaner, lyrikk og designbøker. Trappen, med kledning av ubehandlede finerplater, er som en skulptur i rommet. Bakerst i rommet henger enden av tauet som går gjennom etasjene – her kan familien fire seg rett ned i stuen om de vil. Og det vil de, selvsagt! Huset har mange innslag av humor.

Les artikkelen og se flere bilder av dette fantastiske huset i februarutgaven av Bo Bedre.