Verner Panton 3daysofdesign © Trine Jørck

3 Days of Design bød på 8 viktige tendenser og nyheter

En av nordens største designfestivaler er akkurat blitt avviklet i København, og vi ble introdusert til en mengde nyheter og nye designtendenser. Her får du de aller viktigste.

Nomad tæpper med slikpapir
© Ragnhild Flatebø
Gittermøbel hos Frandsen
© Helle Blok

1 Gjenbruk og redesign

Vi så flerfoldige fine måter materialer kan gjenbrukes til helt nye design. En tendens som heldigvis ikke er ny men som enda en gang ble tydeliggjort.

Blant annet gulvtepper av ull og godteripapir hos Nomad, Hay, som har byttet ut alle sine skallstoler med nye versjoner av 100% gjenbrukt materiale og Frandsen som presenterte kule møbler skapt av minkbur i eklektiske farger.

Se BO BEDREs redaktør Tonje Madsens favoritter fra 3 Days of Design.

New Works Shore sofa
© New Works
Keramik udstillet til Sørensen Læder udstillingen
© Trine Jørck

2 Mental velvære

Ro, nærvær og antistress var også nøkkelord hos mange brands som hadde skapt rolige universer med utgangspunkt i mental velvære.

Hos New Works resulterte det i en japansk atmosfære med fokus på naturlige materialer, myke tekstiler og en avdempet fargepalett kun brutt av mønstre og broderier i kontrastfarger.

Også hos Nuura var lysets innvirkning på psykologien i fokus og iscenesatt med materialer fra naturen som er inspirasjonskilden for lampenes organiske former.

Vaser, skulpturer og objekter i tre eller keramikk var også utbredt og understrekte våre behov for å omgi oss med organiske objekter som stimulerer sansene våre og bidrar med noe levende.

Montana 3daysofdesign
© Thea Guldager Olesen
Helle Mardahl 3daysofdesign
© Anna Løwe

3 Farger, farger, farger

Og apropos sanseopplevelser opplevde vi en veritabel fargefest rundt hos de forskjellige brandsene.

Blant annet hos Hay som presenterte nye musthaves til badet i color-blocking farger og en unisex pyjamas-linje i fine, klare farger.

Glassdronningen Helle Mardahl kunne også presentere nye tilføyelser til sitt eventyrlige pastellunivers, mens &Tradition introduserte oss for en Utzon-lampe i en vakker havblå nyanse til ære for Jørn Utzons ikoniske Operahus i Sydney. For ikke å snakke om Royal Copenhagen, som i samarbeid med Vitra utstilte deres nyeste korallservise i en overdådig bordoppdekning fylt med friske farger.

80-talls farger var i fokus hos Magnus Olesen, og Verner Panton kommer man heller ikke utenom når man snakker om farger, hans buede sofaer i grønn velur og klar rød vitner om en tid hvor man gjerne kan være modig og ta spreke fargevalg.

Montanas tre nye farger er heller ikke tilfeldige: Acacia, Ruby og Clay er glade og oppløftende farger som alle har potensialet til å påvirke vårt humør og generelle velvære.

Ferm Living Staffa
© Ferm Living
Sno Stool, Footstool and Shelves by Anna Maria Øfstedal Eng
© Benjamin Lund

4 Fløtefest

Råhvite og beige møbler og objekter er ikke nødvendigvis noe nytt, men vi så flere brands vise sin forkjærlighet for den kremfargede varianten på designfestivalen.

Blant annet GUBI som matchet en kremfarget lenestol med et sofabord med glassplate og kremfargede metallben, og hos Ferm Living som lanserte deres nye serie Staffa som er velegnet til både innendørs og utendørs bruk. Norske Anna Maria Øfstedal Eng står bak kremfargede bord og hyller med vridde ben, mens kjøkkengiganten Reform presenterete et nytt håndtak i en kremfarget nyanse.

HAY udendørsmøbler
© HAY
TAKT Spoke sofa
© TAKT

5 Bærekraft og flatpakking

En av bransjens helt store fokusomåder har over de seneste årene vært bærekraft - et tema som naturligvis heller ikke var til å komme utenom under 3 Days of Design.

Et stort flertall av brands fokuserer (heldigvis) mer og mer på bærekraftig produksjon, og en av frontløperne er TAKT som er kjent for deres stoler som kan sendes i flate pakker - men som nå også lanserer en sofa som kan det samme. Også Hay lanserer en fin utendørsserie som kan sendes i flate pakker og holde år etter år.

New Mags, Karimouku 3daysofdesign
© Trine Jørck
Koyori 3daysofdesign
© Trine Jørck

6 Japandi

Innredningsfenomenet 'Japandi' som refererer til en sammensmeltning av japansk og skandinavisk estetikk er forsatt en stor hit.

Vi så stilretningen flere steder, blant annet hos Karimouku hos New Mags, som hadde laget en hel utstilling med utgangspunkt i japansk estetikk, hos New Works som hadde skapt et japansk univers med lave møbler og japansk te og hos Koyori, som fokuserte på meditasjon og treets betydning for stilarten.

Tre har generelt ekstremt stor betydning for 'Japandi' - både i store og små formater. Den tilgangen var også tydelig hos blant andre Carl Hansen & Søn, AHEC og Dinesen, som hadde laget en utstilling som tok for seg treet og dets mange forskjellige sorter.

Natural Material Studio
© Natural Material Studio

7 Regenerering

I tråd med bærekraft og mer ansvarlig produksjon så vi også et fokus på å regenerere - ikke bare gjenbruke - jordens ressurser. Det resulterer i en rekke spennenede eksperimenter og utvikling av nye materialer som først og fremst oppstår som et samarbeid mellom jordens ressurser og forbrukerne av dem.

For eksempel var Natural Material Studio på Refshaleøen i gang med å utvikle byggematerialer av sopp, og under vårt besøk kunne vi interagere og ta på skamler laget av bioskum og gulv-til-tak verker laget av biopolymerer, naturlige mykgøringsmidler, leire og kritt.

Vi er enda ikke i mål, men utviklingene er ytterst interessant - og essensielle for fremtidens designproduksjon.

Nuura 3daysofdesign
© Anna Løwe
Siv hos The Audo under 3daysofdesign
© Trine Jørck

8 Naturlige materialer til både sinnet og innredningen

Det er ikke noe nytt at tre og naturlige materialer er i fokus hos mange brands. Men det som vi derimot la merke til som noe nytt var at flere brands innredet seg med siv, gress og tre som en naturlig del av deres utstilling, for å understreke hvordan naturens materialer bør være en naturlig del av vår innredning.

Tre absorberer ikke bare CO2. Tre og naturlige materialer appellerer også til våre sinn på en annen måte enn kunstig fremstilte materialer. Vi så det både hos Carl Hansen & Søn, som hadde åpnet et verksted i butikken, hos The Audo og B&O, hvor siv var brakt inn og hos Nuura som hadde innredet et helt rom med gress. De naturlige materialene fikk spesielt et japansk uttrykk: enkelt og med fokus på nettopp materialet.