På lag med den opprinnelige arkitekturen

Det måtte en arkitekt og en kunstner til for å hente frem ­kvalitetene i huset der ­ingenting var skiftet ut på over 50 år.

Åpnet opp med vinduer

© Inger Marie Grini

Bak en rekke av gamle bjørketrær skjuler det godt bevarte huset til Susanne og Nils Erik Hjorth Joneid seg. Ved første øyekast kan det se ut som om tiden har stått stille i denne delen av gatestubben der den rasjonelle husbankarkitekturen fra 1965 har fått bestå så urørt. Men bak den enkle svartbeisede fasaden har arkitekten Nils Erik og smykkekunstneren Susanne foredlet kvalitetene, og skapt et lyst og moderne hjem til seg selv og barna.

Paret har satt inn store glassflater fra gulv til tak, der de selv synes det er fint å se ut. Men aldri uten å spille på lag med den opprinnelige arkitekturen.

Godt utgangspunkt for oppgradering

© Inger Marie Grini

Den ekstreme forvandlingen har de fått til uten å endre noe særlig på planløsningen. Men det måtte litt mer til enn bare å fjerne matchende teppe, tapet og gardiner fra 60-tallet. De har revet vegger og dører, og åpnet rommene for å skape gode soner og sørge for rikelig innfall av naturlig lys.

Huset var enkelt, og i utgangspunktet ganske smart tegnet, for det dreide seg stort sett om å jobbe med overflater og åpninger, forteller Nils Erik.

Hyllene i heltre kvistfri furu har Nils Erik tegnet selv og fått laget i de samme dimensjonene som vinduskarmene.
Dette gjør at hyllene blir en naturlig del av arkitekturen.
Sofaen Ugo er designet Norway Says.

Sømløst med nye metoder

© Inger Marie Grini

Arkitekten brukte mye tid og omtanke på å finne de riktige materialene til de ulike rommene. Det eksisterende samspillet mellom tre, puss og betong, tok han et steg videre med nyere håndverksmetoder og sjeldne tresorter satt sammen i sømløse overganger: På gulvet i oppholdsrommene la de tykke hvitpigmenterte, såpevaskede planker av douglasgran, og i gangen falt valget på slitesterk, støpt betong. Kjøkkenveggene ble dekket med fasadeplater av fibersement, de har det samme matte uttrykket som gipspuss, men tåler veldig mye mer.

Den gamle spisestuen i teak heter Bambi og kommer fra Rastad & Relling. Sammen med det store maleriet av en norsk samtidskunstner har rommet et personlig og lekent uttrykk.

Peis som soneskille

© Inger Marie Grini

Siden pipeløpet ikke kunne flyttes på, bestemte de seg for å bygge den opp som et soneskille mellom stue og kjøkken. De fjernet den originale peisen og parafinovnen, bygde inn en peisinnsats og kledde brannmuren inn med fasadeplater i stål, voilà!

Her er flere peiser som gjør mer enn å varme opp huset.

Smarte kjøkken-detaljer

© Inger Marie Grini

Den svarte veggen på kjøkkenet er bygget rundt pipeløpet, med høyskap mot kjøkkensiden. Her er skroget fra Ikea, mens frontene er spesiallaget av patinert sink. Kjøkkenbenken, som er over fem meter lang, har de fått laget i polert betong.

Alle spoter og lamper i huset er fra ExpoNova.

Ikea-kjøkken med spesiallagde fronter

© Inger Marie Grini

Kjøkkeninnredningen er laget på Ikea-skrog med selvlagde fronter i or. Nils Erik ville ha et materiale som gikk godt sammen med douglasgranen på gulvet. Hempene har han laget av kjernelær med messingringer.

Se hvordan vi gjorde dette Ikea-kjøkkenet luksuriøst!

Gjentagelser fra kjøkken til bad

© Inger Marie Grini

De smale vinduene gir et flott innfall av dagslys. Flisene er fra italienske Slimtech. Innredningen er en blanding av Ikeaskap med selvlagde hemper, gjenbrukt corian-benk og vask fra Alape med Vola-armatur.

Få boligreportasjer sendt direkte til innboksen din!

Delikat stillesone på soverommet

© Inger Marie Grini

Soverommet er enkelt og lyst. En tett ullsisal dekker hele gulvet og gir rommet en lun atmosfære. Stolen fra Bruunmunch fungerer som nattbord. Sengetøyet er fra Høie.

Plassbygd garderobe i entreen

© Inger Marie Grini

Gangen er praktisk og gjennomført med plassbygd garderobeløsning som en integrert del av rommet. Ytterdøren er av glass, men dekket av en frostet film for å skjerme for uønsket innsyn.

Fin familie på tre

© Inger Marie Grini

Nils Erik Hjorth Joneid er arkitekt og jobber hos Knut Hjeltnes Sivilarkitekter MNAL as. Han har mange tanker om nye smarte løsninger både inni og utenfor det gamle huset. Oppgraderingen er blitt hans store hobby, men akkurat nå har de alt de trenger, og så får tiden vise om det er noe poeng å hente ut makspotensialet. Susanne Hjorth Joneid er både smykkekunstner og sykepleierstudent. Familien flyttet inn i huset på Nadderud for over to år siden.

Relaterte artikler