© Birgitta Wolfgang

Se familiens grønne oase i storbyen

Midt i København bor en familie som har skapt en hverdag fylt med det beste fra den danske hovedstadens to verdener: storbyfølelse og frodig natur. Med et kjøkken skapt for sosialisering.

Grønn lunge i storbyen

København kan man få i både pose og sekk. Den danske hovedstaden er omkranset av hav og store grøntområder, noe som gjør at man ikke behøver å gi avkall på naturen selv om man vil leve storbylivet med tilgang til kafeer og butikker. Mange byboere ønsker å leve i grønne lokalmiljøer. Signe Adler-Nissen og Kasper Laustsen er blant dem.

Paret bor i Gammelholm, et nabolag som opprinnelig var kjent for sine mange, trange bakgårder. Etter at deler av strukturen ble revet på 1970-tallet er området nå ettertraktet for sine store, grønne bakgårder, som Signe, Kasper og datteren Ingrid har utsikt til fra den 130 kvadratmeter store leiligheten sin.

Paret er opptatt av god design, men er samtidig svært bevisste på at hjemmet ikke skal oppleves som et utstillingsvindu. Taktile tremøbler underbygger den lune, vennlige stemningen som råder, med spisebord fra loppemarked, klassiske Thonet-stoler og en dekorativ pendel i flettverk fra Beau Marché. Over Petit Machine-lampen av Flemming Lindholdt for Made By Hand henger et maleri av Yelva Vermehren. Det organiske F.A.33-speilet av Gio Ponti er fra Gubi.

© Birgitta Wolfgang

Det beste av to verdener

Gjennom småsprossede vindusrekker nyter de synet av blomstrende stauder og hortensiaer. Et nydelig oktoberkirsebærtre står i det ene hjørnet av bakgården, og oppover murveggene kryper eføy og klatrevillvin, som skifter farge i takt med årstiden. For å underbygge følelsen av natur tett på, har Kasper lagt til rette for et rikt fugleliv, med foringskasser og fuglebad. Innimellom rusler familien ned til båten sin som ligger på Refshaleøen og seiler en tur.

– Vi bruker alt i byen, både havet og den grønne naturen, som det er lett å komme seg til over Inderhavnsbroen, forteller Kasper.

Med en miks av gamle møbler, unikaobjekter og franskinspirert design har paret satt sitt helt eget preg på leiligheten. Hjemmets hvite ramme er fylt med detaljer i tre, gjerne i ulike sorter, noe som gir et fint spill og skaper varme i interiøret. Kurvsofaen er et loppefunn og det litografiske trykket er av Augusta Atla. Bentwood-stolene er fra Thonet.

© Birgitta Wolfgang

Frodig bakgård

– Datteren vår går dessuten i en barnehage hvor de legger stor vekt på naturen, også den i byen. De plukker epler i parken for å lage grøt eller samler eikenøtter for å lage kakao. Når vi går på tur viser hun oss ofte nye, grønne steder. På grunn av kjærligheten vår til naturen var vi litt betenkelige med å kjøpe en bakgårdsleilighet i første etasje. Hadde bygningen overfor vært en grå mur ville det ha føltes som et fengsel. Det grønne er essensielt for opplevelsen.

JP Snedkeri har integrert den store bokhyllen så godt at man skulle tro den alltid hadde vært der! Sofaen fra Bolia står nydelig til tonene i Bonaparte-lenestolene og den gylne Bestlite-gulvlampen av Robert Dudley Best fra Gubi. Rosa detaljer i form av TS-bordet av GamFratesi, også fra Gubi, og Ellos-teppet gir rommet en myk spenning. Palette-sidebordet er av Jaime Hayon for &Tradition.

© Birgitta Wolfgang

Lokal forankring

Det lokale livet rundt leiligheten er en viktig del av familiens liv. De støtter de lokale butikkene og dyrker sitt sosiale liv på kafeene eller sammen med naboer. Den lokale forankringen gir en følelse av nærhet og trygghet, stikkord som også har vært førende for innredningen av leiligheten. Dét, og familiens behov, selvsagt. Paret er nemlig glad i å lese, og det er flere lesekroker i leiligheten. De har fått spesialbygget en hylle til alle bøkene, et harmonisk og klassisk møbel som ser ut som om det alltid har vært i leiligheten.

Kaspers kjøkkendrøm var en komfyr som var stor nok til å romme flere putrende gryter samtidig, og med mulighet for å kort- og langtidssteke i to ovner. Ønsket ble oppfylt med den én meter brede komfyren fra Ilve, som gjør kjøkkenet til samlingspunktet når familien inviterer venner på sosial matlaging.

© Birgitta Wolfgang

Bruktfunn, keramikk og gøyale gjenstander skaper en varm og personlig stemning.

© Birgitta Wolfgang

Det er lagt mye arbeid i å få det nye kjøkkenet til å fremstå som en diskré og naturlig del av innredningen. Det er designet av Studio Martin Lindholdt og laget av Frederiksberg Snedkeri, hvor overskap med vitrinedører og profilerte fronter gir et klassisk uttrykk. De kjølige nyansene får et gyllent motspill i messinghåndtakene og armaturen fra Toni Copenhagen. Pendlene er fra Beau Marché.

© Birgitta Wolfgang

Klassisk kjøkkendesign med plass til mange

Det samme gjelder det tidløse kjøkkenet, laget av Studio Martin Lindholdt. Utgangspunktet for designen var et kjøkkenbord i marmor, som ble førende for den kjølige fargepaletten med mørkegrå fronter og hvite vitrineskap. Paret, som bruker mye tid på å planlegge og tilberede måltider, har også fått satt inn en stor komfyr som gjør matlagingen til en sosial begivenhet.

– Vi inviterer ofte gjestene våre til å komme i løpet av dagen slik at vi kan lage maten sammen. Det gir en egen ro å hakke grønnsaker og røre i gryter mens man prater. Matlagingen blir en del av det å møtes, forklarer Kasper.

Og slik er kanskje Kasper og Signe selve definisjonen på moderne bymennesker. Livet leves på en fri, naturlig og sosial måte med lokal forankring og i nær kontakt med naturen.

Mens mange velger å innrede med møbelklassikere fra 40-og 50-tallet, går Signe og Kasper gjerne helt tilbake til 1800-tallet for å finne sitt uttrykk. Kombinert med moderne møbler blir helheten svært eklektisk. To arvestykker – skatollet og stolen – er nydelig blandet med et skrivebord fra Ikea, en Bestlite-lampe av Robert Dudley Best fra Gubi og en Container-vase av Sebastian Herkner for Pulpo. Pendelen er fra Beau Marché, mens flettverksengen funnet på Den Blå Avis – danskene svar på Finn.no – runder romantisk av helheten.

© Birgitta Wolfgang