Grønn lunge i storbyen
København kan man få i både pose og sekk. Den danske hovedstaden er omkranset av hav og store grøntområder, noe som gjør at man ikke behøver å gi avkall på naturen selv om man vil leve storbylivet med tilgang til kafeer og butikker. Mange byboere ønsker å leve i grønne lokalmiljøer. Signe Adler-Nissen og Kasper Laustsen er blant dem.
Paret bor i Gammelholm, et nabolag som opprinnelig var kjent for sine mange, trange bakgårder. Etter at deler av strukturen ble revet på 1970-tallet er området nå ettertraktet for sine store, grønne bakgårder, som Signe, Kasper og datteren Ingrid har utsikt til fra den 130 kvadratmeter store leiligheten sin.
Det beste av to verdener
Gjennom småsprossede vindusrekker nyter de synet av blomstrende stauder og hortensiaer. Et nydelig oktoberkirsebærtre står i det ene hjørnet av bakgården, og oppover murveggene kryper eføy og klatrevillvin, som skifter farge i takt med årstiden. For å underbygge følelsen av natur tett på, har Kasper lagt til rette for et rikt fugleliv, med foringskasser og fuglebad. Innimellom rusler familien ned til båten sin som ligger på Refshaleøen og seiler en tur.
– Vi bruker alt i byen, både havet og den grønne naturen, som det er lett å komme seg til over Inderhavnsbroen, forteller Kasper.
Lokal forankring
Det lokale livet rundt leiligheten er en viktig del av familiens liv. De støtter de lokale butikkene og dyrker sitt sosiale liv på kafeene eller sammen med naboer. Den lokale forankringen gir en følelse av nærhet og trygghet, stikkord som også har vært førende for innredningen av leiligheten. Dét, og familiens behov, selvsagt. Paret er nemlig glad i å lese, og det er flere lesekroker i leiligheten. De har fått spesialbygget en hylle til alle bøkene, et harmonisk og klassisk møbel som ser ut som om det alltid har vært i leiligheten.
Klassisk kjøkkendesign med plass til mange
Det samme gjelder det tidløse kjøkkenet, laget av Studio Martin Lindholdt. Utgangspunktet for designen var et kjøkkenbord i marmor, som ble førende for den kjølige fargepaletten med mørkegrå fronter og hvite vitrineskap. Paret, som bruker mye tid på å planlegge og tilberede måltider, har også fått satt inn en stor komfyr som gjør matlagingen til en sosial begivenhet.
– Vi inviterer ofte gjestene våre til å komme i løpet av dagen slik at vi kan lage maten sammen. Det gir en egen ro å hakke grønnsaker og røre i gryter mens man prater. Matlagingen blir en del av det å møtes, forklarer Kasper.
Og slik er kanskje Kasper og Signe selve definisjonen på moderne bymennesker. Livet leves på en fri, naturlig og sosial måte med lokal forankring og i nær kontakt med naturen.