© Foto: Margaret M. Delange / Styling: Kirsten Visdal

Se den unike bygårdsleiligheten til regissør Torstein Bjørklund i Oslo

Leiligheten er kanskje på beskjedne 55 kvadratmeter, men til gjengjeld har regissør Torstein Bjørklund fylt den med minst 20 farger og nyanser.

Også møblementet har markante kulører. – Fargesettingen av leiligheten gikk hånd i hånd med oppussingen. Da vi satte i gang, var leiligheten et tomt skall, og Dagny og Koi var på flere befaringer på ulike stadier i prosessen. Det var sånn sett veldig spennende å kunne møblere ut fra fargene, og ikke motsatt, forteller Torstein Bjørklund.

© Foto: Margaret M. Delange / Styling: Kirsten Visdal

Inspirert av 30-tallets melankoli

Leiligheten ligger i en bygård fra 1931 og består av kjøkken, spisestue og stue i ett. I tillegg er det to soverom, hvor det ene er kontor, gang og bad.

For Bjørklund var det viktig å ivareta og fremheve leilighetens 30-tallsidentitet i oppussingen. Han hentet arkitektonisk inspirasjon fra perioden og fusjonerte den med moderne behov og personlige estetiske preferanser.

– Når du skal pusse opp, må du nesten forankre valgene i en styrende idé. Heller enn å forankre det i min egen smak, som jo hele tiden endrer seg, valgte jeg å ta utgangspunkt i gårdens byggeår, sier Bjørklund.

Kjøkken og stue ble slått sammen og vinduer satt inn til det ene soverommet, for gjennomgående lys. – Jeg synes resultatet ble perfekt; en lun og moderne treroms, med tydelige henvisninger til byggets opphav og sjel, sier Bjørklund

© Foto: Margaret M. Delange / Styling: Kirsten Visdal

Inspirasjonen fra 1930-tallets funkisarkitektur, materialer og farger er gjennomgående. – Men dagens oppfatning av hva funksjonalismen var, avviker ofte en del fra det faktiske uttrykket på den tiden. Jeg ville gjerne tilbake til kjernen, i det minste for å kunne begynne der. Ideen om stål på kjøkkenet er også funkisinspirert, med opp-knekk i bakkant som en moderne vri, sier Bjørklund.

© Foto: Margaret M. Delange / Styling: Kirsten Visdal

Atypiske fargekombinasjoner

30-tallsreferansene kommer ekstra tydelig frem i valget av sterke farger, ifølge Thurmann-Moe.

– Skjæringspunktet mellom stilen til Koi og mitt ønske om en stringent tredvetallskoloritt var veldig spennende. Beinharde kontraster og primærfarger satt opp mot hverandre er tidstypiske for perioden, men ikke nødvendigvis så vanlig å se i dag, sier Torstein Bjørklund.

Å være omgitt av mange farger er naturlig for øyet, sier Thurmann-Moe. – Fargene er med på å skape en god atmosfære. Fordi vi mennesker er vant til å se ulike fargenyanser i naturen, er det både naturlig og beroligende for øyet å se på farger fremfor svart og hvitt, sier hun.

© Foto: Margaret M. Delange / Styling: Kirsten Visdal

Sammen har Bjørklund og Koi funnet en linje mellom nåtid og fortid, ispedd en god dose personlighet. – Et rom kan åpne opp for samtaler og refleksjon, og det kan utfordre og på den måten bli litt mer tidløst. Jeg synes det er gøy å bo på denne måten og liker å se hvordan leiligheten setter i gang tanker og følelser hos folk som kommer på besøk, sier Bjørklund.

© Foto: Margaret M. Delange / Styling: Kirsten Visdal

Kunst og naturmaterialer skaper ro og velvære

Til tross for fordums inspirasjon har leiligheten et moderne preg, for han inngikk ingen kompromisser når det gjaldt egne behov og ønsker for hjemmet.

– Når man skaper et hjem, ønsker man seg jo til syvende og sist et lunt sted som gir ro og velvære. Et sted der det er godt å være, og som man vil tilbake til. Naturmaterialer, brukte møbler, velprøvd kvalitet og kunst bidrar til det i denne leiligheten, sier Bjørklund. Og nettopp kunsten har en viktig rolle i hjemmet. Samlingen som pryder veggene, består blant annet av billedkunst fra norske malere og fotografer. Koi Fargestudio valgte farger som spiller på lag med verkene.

– Fargene går litt igjen i kunsten, men i mykere nyanser. Det skal ikke se for matchende ut, men harmonere, sier Thurmann-Moe.

På bildet ser sengen kanskje gul ut, men Thurmann-Moe kan fortelle at: – Den er sterk, mer neongrønn i virkeligheten, syrlig gul som lener seg mot grønn. Det var en liten touch av Koi, et gøy og litt uventet valg. Sengen en av mine favoritter i prosjektet, når man ser den live er den utrolig intens. En sånn farge man vanligvis ikke tenker passer på et soverom, men det går bra på en seng.

© Foto: Margaret M. Delange / Styling: Kirsten Visdal

Veggene og taket på soverommet er malt i grønnfargen «Floating Fog» fra Koi Fargestudio for Pure&Original Paint. Selv stikkontakter og lysbrytere er lakkert i egne farger. – Vi valgte at stikkontakter og lysbrytere skulle bli små smykker i rommet, som man kan observere og tenke at; «Å det var en morsom detalj». Det ser mer gjennomført og gjennomdesignet ut, og gir en helhet til konseptet, sier Thurmann-Moe.

© Foto: Margaret M. Delange / Styling: Kirsten Visdal

Den svenske designeren Gustaf Westman har laget speilet på badet, et skulpturelt element mot de rektangulære, mørkegrønne flisene.

© Foto: Margaret M. Delange / Styling: Kirsten Visdal
© Foto: Margaret M. Delange / Styling: Kirsten Visdal