© Pernille Münster

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe: "Dette er den største feilen du gjør med farger"

Hva er egentlig reglene? Finnes det overhodet noen regler? Vi har tatt en prat med Dagny Thurmann-Moe fra Koi Fargestudio. Hun er en av landets fremste fargeeksperter, og deler sine tips til hvordan du kan fargesette boligen din.

Hva er ditt beste råd til dem som ønsker å male boligen sin?
– Sett opp en langsiktig plan før du går i gang, og velg en palett du ikke går lei av. Det høres kanskje utfordrende ut, særlig i dagens samfunn hvor vi konstant blir eksponert for nye ideer og ny inspirasjon, men selv om samfunnet endrer seg, er det faktisk ikke slik at smaken din forandrer seg dramatisk fra sesong til sesong.

I Koi legger vi ned mye tid og arbeid i forarbeidet og analysen. På den måten finner vi ut om det er noen bestemte farger som er gjengangere i livet ditt. Det kan være i alt fra kunst, interiør, klær eller andre objekter.

På kjøkkenet har frontene fått fargen Aurora – en vakker kontrastfarge som har fått navn etter det nordiske lysfenomenet. Den harmonerer vakkert med Pale Terracotta, som er en dus, behagelig og svært enkel farge å lykkes med.

© Pernille Münster

Hva må du tenke på før du velger en farge?
– Du bør tenke på hvilken funksjon rommet skal ha og hvilken følelse du ønsker å få når du kommer inn i det. Fargene skal gjenspeile din visjon for hvordan du vil at hjemmet ditt skal føles, og samtidig legge til rette for det rommene skal brukes til – enten det er søvn, sosialt samvær, kos og avslapning eller konsentrasjon.

Vi vet for eksempel at mørke, kjølige farger gir bedre søvn, mens varme, lune farger legger bedre til rette for sosialt samvær og avslapning. Noen farger trigger appetitt, mens andre hemmer den. Vi påvirkes i stor grad av fargene rundt oss, men ofte er det på et ubevisst plan.

Sofaen er trukket i norskdesignet tekstil fra Plesner Patterns. Det vågale mønsteret får et litt roligere uttrykk i kombinasjon med den støvete nyansen av terracotta på veggen.

© Pernille Münster

Er det noen farger som passer bedre sammen enn andre?
– Tommelfingerregelen når du skal sette sammen en palett, er at farger kler farger. Velger du en ikke-dominerende basefarge, for eksempel en blek nyanse av grønt, terrakotta eller blått, kan du legge til nesten hvilken som helst annen farge. Det viktigste å tenke på er nyansevariasjon – prøv å unngå for mange farger som er nyanselike, særlig de sterkere fargene. Hvis du vil være sikker på å lykkes, kan du enten gå for en triærpalett, monokrompalett eller en splittkomplimentær palett.

Alle tar utgangspunkt i fargesirkelen, men mens den første (triær) handler om å bruke tre farger som ligger ved siden av hverandre i fargesirkelen og i varierte nyanser, handler den andre (monokrom) om å bruke flere nyanser av den samme fargen. Det kan gi overraskende varierte og sofistikerte uttrykk – men husk å holde gulvet utenfor den monokrome paletten.

Den splittkomplimentære paletten handler om å velge farger som nesten er komplimentære, men ikke helt. Du velger altså ikke fargen som ligger tvers over i fargesirkelen, men litt til høyre eller venstre for komplimentærfargen. Jeg er ikke tilhenger av å bruke NCS-regler for harmoni, for jeg synes ofte at resultatet blir kjedelig og matematisk. For meg er farger følelser, ikke formler – selv om det riktignok er lurt å kunne formlene.

Den rosa skyvedøren er malt i Dragonfruit – en spektakulær, intens og dyprosa farge. Det er ikke den beste fargen til et soverom, men den er perfekt til gangen, toalettet eller dørene i huset.

© Pernille Münster

Hvor stor innvirkning har mengden daglys å si?
– Dagslys er viktig for oss, særlig i vinterhalvåret. Dersom du har rom som føles mørke, kan det være lurt å velge farger som oppfattes som lyse. Unntaket er kanskje soverommet. Den fargen vi oppfatter som lysest, er gult. Man trenger heldigvis ikke bruke knallgult, men det vil hjelpe mye med en rolig nyanse av gult i et mørkt nordvendt rom. Her er det viktig at du tester fargen først, for i blått dagslys kan fargen oppfattes som grønn hvis det ikke er nok pigment i den.

Hva er den største feilen folk gjør?
– Den er å kombinere farger med grått eller hvitt. Det skaper harde kontraster og blir ofte bråkete og «uestetisk». Grunnen til det er at gråskalaen (fra hvitt til svart) ikke er en del av fargesirkelen og skaper hard kontrast i stedet for myk harmoni.

Pale Terracottaer en fin farge å kombinere med oransje, rosa, dyprød og turkis.

© Pernille Münster

Hva kan en ekspert som Koi hjelpe med?
– I Koi er vi opptatt av bærekraft og varighet i prosjektene vi gjør. Vi lager en slags «dreiebok» til kundene våre, hvor de får en langsiktig plan for hjemmet sitt. Dreieboken er basert på analyser av kundens smak og stil, og også av hvilke behov de har i hjemmet sitt.

Vi jobber både med farger, planløsning og møblering. Noe blir kanskje gjort med det samme, mens andre ting er mer langtidsprosjekter. Det tar tid å gjøre en bolig til et hjem, og vi ønsker at kundene våre skal ha is
i magen. Vi er opptatt av at vegger ikke skal males eller tapetseres på nytt før det har gått minst ti år, og helst lenger. Det er bedre å investere i gode og robuste møbler, kunst og andre objekter man trenger.

Kombiner farger med farger. Det behøver ikke være vanskelig. Er du usikker på hvor du skal starte, kan du få god hjelp fra ekspertene.

© Pernille Münster