Et hjem hvor kunsten former rommene
Vi har besøkt en av Københavns flotteste leiligheter, som rommer ekstraordinær, vill og moderne kunst.
Av
Den herskapelige boligen ligger i et gammelt, vernet bygg. Profilerte brystninger, stukkatur og nytt Dinesen-gulv med brede heltreplanker er et tidløst og lekkert bakteppe for bronseskulpturen av britiske Lucy Teasdale. I spisestuen i bakgrunnen fremheves Sonja Ferlov Mancobas skulptur med en storslått, gullmalt nisje.
"Kunst er blitt en viktig del av livet vårt"
Paret i 60-årene har tidligere nytt stor suksess i arbeidslivet. Nå nyter de roligere dager i en av København-bydelen Frederiksstadens mest attraktive leiligheter, omgitt av kunst.
– Kunst er blitt en viktig del av livet vårt. Nå, i denne fasen av livet, er det nettopp kunsten som gir oss daglig glede, sier de to samlerne.

Som en blomsterbukett danner de klassiske Finn Juhl-stolene, Pelikan, en vakker sittegruppe imidt i rommet. De små bordene i midten med en liten skulptur av Sonja Ferlov Mancoba har Kasper Salto og Thomas Sigsgaard tegnet. Erik A. Frandsen står for den flerfargede lysekronen– til venstre et maleri av Eske Kath med flyvende hus og ved siden av et billede av den fremadstormende Sarah Hughes. Tom Anholt er kunstneren bak de fire bildene til høyre. Alle gulv er fra Dinesen.

Eller som installasjonen av Tjorg Douglas Beer egentlig heter, The Sexy Pusher. I leiligheten vises verket i en noe nedstrippet versjon – det består nemlig også av noen gamle, tyske pornoblader som eierne har fjernet av hensyn til barnebarna. På veggen, et av Eske Kaths karakteristiske malerier.
En diskret lidenskap
De ønsker å være anonyme. Å sette seg selv i søkelyset ligger ikke til deres natur, men de vil gjerne dele kunstsamlingen sin med flere og samtidig vise hvordan man kan bo med kunst. Selv har de vært opptatt av å ikke gjenskape følelsen av et museum eller et galleri. Rommene skal brukes, hjemmet skal leves i. Store, komfortable lenestoler, myke dagsenger og sofaer legger til rette for å slappe av, lese en bok, lytte til musikk, og ikke minst – nyte kunst i behagelige omgivelser.
– Samlingen vår beveger seg utelukkende innenfor moderne samtidskunst. Kunst skal helst pirke litt i deg, sparke deg litt i baken, sier paret enstemmig.

Den danske kunstneren Jesper Christiansen malerier er fulle av detaljer, og bildet over sofaen har motiv fra hans hjemlige Vestsjælland. Den dansk-italienske designerduoen GamFratesi står bak sofaen Étiquette fra DePadova, mens puten er laget av et gammelt teppe. Michael Kviums portrett av en mann med et fylt kondom står i veluttenkt samspill med lampen under – med et motiv av den nakne Leda og svanen, illustrert av Henry Heerup. Skulpturene er av den tyske kunstneren Tjorg Douglas Beer.
Fredet bygning
Renoveringen av leiligheten har tatt nesten fem år. Oppussingen av selve bygningen pågår fortsatt, og ideen er at husets øvrige leiligheter skal bebos av designere og andre kreative sjeler slik at bygården med tiden vil sprudle av utvikling og skapertrang. Bygget er fredet, og flere eksperter og arkitekter har vært involvert i prosjektet for å sørge for gode løsninger innenfor de gitte rammene.
– Da vi begynte å se oss om etter et sted i København var utgangspunktet at det måtte legge til rette for at kunstsamlingen vår kunne spilles opp mot de riktige bygningsmessige rammene, forteller paret.
– Vi hadde også behov for å plassere noe kunst utendørs. Ettersom eiendommen er fredet lå det noen begrensninger på renoveringen, men det tvang oss også til å ta noen viktige avgjørelser. Vi kunne for eksempel ha valgt å slå sammen enkelte rom, men vi bestemte oss for å beholde planløsningen som den var. Det skaper en fin og hjemlig fornemmelse.

De fire store bildene av Tal R i spisestuen starter mange samtaler i middagsselskaper. Rundt spisebordet Tarkett Table fra danske Vermland står gamle og nye møbelklassikere – fra Hans J. Wegners ikoner til Studio David Thulstrups Arv-stol fra Brdr Krüger, opprinnelig tegnet til stjernerestauranten Noma.
Et rom med plass til alt
Spisestuen oppsummerer på mange måter leilighetens uttrykk. Hvite vegger med profilert brystning, stukkatur og gulv i heltre danner bakteppet for parets kunstsamling, hvor en av Sonja Ferlov Mancobas store skulpturer har fått hedersplass i en egen gullmalt nisje. Fire store malerier av Tal R sprudler av former og farger, og omkranser et solid, ovalformet spisebord i eik, designet av danske Vermland. Rundt står en utsøkt samling danske møbelklassikere. Det er i dette rommet man innimellom finner mannen i huset liggende på Poul Kjærholms-dagseng med høretelefoner på, lyttende til syrerock fra 70-tallet.
– Provoserende kunst og musikk renser hjernen min, sier han.
– Da vi ble kjent, sendte han meg tekster på sms fra det danske rockebandet Alrune Rod. Det ga meg innblikk i en lyrikk som virkelig åpnet øynene min for den verdenen, sier hun.

I spisestuen er Poul Kjærholms PK80-dagseng fra Fritz Hansen plassert under et stort maleri av Tal R. Paret flytter stadig rundt på både kunst og møbler, og på gulvet står verk som venter på å få tildelt ny plass. I vinduet, en skulptur av Birger Brøndum.

I en av de mindre stuene henger et maleri av en jente laget av den finske kunsteren Robert Lucander. Ved siden av, som vi ikke ser her, en gutt malt av samme kunstner.
Kunsten endrer sitt uttrykk med lyset
Leilighetens 12 rom ligger som perler på en snor rundt en indre gård malt i hvitt. Slik reflekteres lyset vakkert og mykt inn i rommene, og gir kunsten de beste mulige vilkår. Interiøret og kunsten flyttes og forandres på med jevne mellomrom.
– Vi er kunstsamlere, men vi har hittil aldri solgt noe, kun kjøpt. Som samler vil man alltid huske hvert verk – når det er kjøpt, hvordan settingen var og aller viktigst, hva det var som gjorde at vi stoppet opp ved akkurat det verket, forteller paret. – Noen ganger setter vi bildene våre bort i en periode, for så å gjenoppdage dem et halvt år senere. I senere tid har vi også beveget oss fra malerier og mer over i fotokunst, skulptur og glass. Vi søker også bevisst helt unge kunstnere for å være der fra starten og kunne følge dem i utviklingen.

De tre bildene viser fra venstre verker av Peter Bonde, et bilde av Günther Förg over en barvogn fra Fil de Fer og til sist små skulpturer av Sonja Ferlov Mancoba.
Tilbake til barndommen
Paret tilhører begge 1968-generasjonen, hvor man satte spørsmålstegn ved samfunnet og søkte nye perspektiver og innfallsvinkler innenfor kunst og kultur. De har begge hatt kunstopplevelser tilbake i tenåren som har satt sine spor, og han husker særlig en opplevelse fra nettopp 1968.
– Jeg glemmer aldri da jeg som 15-åring så Jens Jørgen Thorsen sitte og spille piano, omringet av bulldosere som rev ned husene for å gi plass til nye eiendommer. Performancen hans åpnet øynene mine for at kunst faktisk kan sparke til virkeligheten, sier han, og samboeren supplerer:
– I barndomshjemmet mitt var vi ganske konservative. Moren min kjøpte på et tidspunkt en lampe utsmykket av Henry Heerup med motivet Leda og svanen, som viser en svane og en naken dame. Det var litt for saftig kost hjemme hos oss den gangen, og moren min snudde konsekvent illustrasjonen inn mot veggen. Nå står lampen i en av stuene våre, med motivet ut, til fri beundring for alle, ler hun, og forteller hvordan kunsten er blitt en del av deres daglige tradisjon.

Soverommet domineres av et stort verk av Kathrine Ærtebjerg, adskilt fra den finske kunstneren Lucanders verk med en stor grønn plante – en lunende detalj, som vitner om at man er i et privat hjem, ikke i et galleri. Tykke, grå gardiner gir en behagelig tyngde til det ellers lyse rommet.

Den franske kunstneren Renaud Delorme beveger seg i krysningen mellom pop- og gjenbrukskunst. Her et foto av modellen Kate Moss. Det som ved første øyekast virker som en optisk illusjon, viser seg ved en nærmere titt å være en komplisert mosaikk av former og farger. Stolen Jakkens Hvile er fra PP Møbler.
Kunst gir sinnet ro
– Om kvelden, før vi legger oss, skjenker vi kanskje et lite glass vin hver, og så går vi på besøk i vårt eget hjem. Vi går fra rom til rom og ser på kunsten i lyset som måtte være der akkurat da, og prater om alle bildene og skulpturene. Det er en fantastisk måte å avslutte dagen på. Kunsten får hjernen til å falle til ro, og etterpå sover man så godt.

Det nette, frittstående Fisher Island-badekaret med Aboutwaterarmatur fra Fantini Rubinetti er designet av Piero Lissoni for Boffi. Grå gulvfliser fra Mosa Tiles spiller nydelig på lag med natursteinen i dusjen, og ved vinduet er det satt opp en enkel bordplate i amerikansk valnøtt og en veggmontert oppbevaringsmodul i calacatta quartzite-stein, begge fra Boffi. Glassdøren til dusjen er spesiallaget hos italienske ADL.

Den eksklusive dusjsonen er kledd i natursteinen calacatta quartzite fra Brasil, som brukes i nesten tre meters høyde på veggene. Det er lov å drømme! Armaturen er fra Fantini Rubinetti.