I dette Sandnes-hjemmet digger de dansk design

I det tidløse familiehjemmet skaper de lyse omgivelsene en fin ramme omkring vakkert treverk, egentegnede løsninger og dansk design. Mye dansk design.

© Inger Marie Grini

I Thomas Aardal totalrenoverte hus fra 1900-tallet på Sandnes er fascinasjonen for dansk design tydelig.

Store tanker om resultatet

Da Thomas Aardal skulle kjøpe hus, hadde han ett kriterie: det måtte det bli et oppussingsprosjekt. Han hadde tydelige tanker om hvordan resultatet skulle bli, og med bakgrunn som tømrer og elektriker kunne han gjøre store deler av arbeidet selv. Da han for sju år siden fant en gammel bolig fra tidlig 1900-tall i hjembyen Sandnes, brettet han opp ermene.

-Jeg måtte rive alt, inn- og utvendig. Det er kun gulvene og en gammel pipe som er beholdt, forteller han.

© Inger Marie Grini

Arne Jacobsens Syver-stoler fra Fritz Hansen henter nydelig opp de gylne nyansene i Kongle-pendelen av Poul Henningsen fra Louis Poulsen, som ruver over CH327- bordet av Hans J. Wegner fra Carl Hansen & Søn. Mellom to verk av Per Kleiva og et foto av Per Heimly henger en String-hylle fylt med små figurer fra Kay Bojesen. Gulvteppet er fra Ikea.

© Inger Marie Grini

Tivoli-plakaten er et romantisk minne fra Tivoli i København, der Thomas og Camilla giftet seg. En lampe fra Baltensweiler står ved Ole Wanschers Colonial-stol og -puff fra Carl Hansen & Søn.

© Inger Marie Grini

Sammen med kakkelovnen rammer Arne Jacobsens vegglampe for Louis Poulsen og Serge Mouille-lysekronen i svart inn den lyse stueavdelingen. Erik Jørgensen-sofaen er kjøpt brukt og trukket om av Monsen møbeltapetsering, mens bokhyllene er fra Bolia. I forgrunnen, en gyngehest i tre fra Kay Bojesen.

Mye dansk design

Huset går over tre etasjer, med en grunnflate på 70 kvadratmeter. For tre år siden flyttet kjæresten – nå kona – Camilla Gjetvik inn, og for ti måneder siden kom sønnen Max til verden. Sammen har den lille familien funnet seg til rette i lyse omgivelser blant dansk design. Mye dansk design.

© Inger Marie Grini

Thomas har endelig fått kakkelovnen han alltid har ønsket seg – et lekkert møbel som både definerer og myker opp omgivelsene. PH-bordlampen av Poul Henningsen fra Louis Poulsen lyser opp små figurer fra Kay Bojesen og Vitra, sistnevnte av Alexander Girard.

Nytt og gammelt i skjønn forening

– Hjertet mitt er i det danske. Det begynte med en Arne Jacobsen-lampe og ballet på seg. Nå reiser jeg gjerne til Danmark bare for å hente en stol, ler han. Møbler signert danske designbautaer titter frem fra de fleste kroker i det lyse hjemmet, en blanding av originale utgaver og relanserte versjoner. Erik Jørgensen-sofaen i stuen er kjøpt brukt og trukket om.

– Du får et annet forhold til det du har når du må olje og pusse og plukke ut stoff. Jeg liker at ting er ordentlig, og dansk design er akkurat det. Det ligger tid og tanke bak, og hvis du passer på møblene, har du dem for alltid.

© Inger Marie Grini

Det som er av norsk design i huset har Thomas laget selv – kjøkkenbordet for eksempel, som han har tegnet og som Bostil har bygget. Bordet matcher fint den klassiske Royal System-hyllen av
Poul Cadovius, i dag produsert av dk3, som huser glass, gryter og annet utstyr familien bruker hyppig. PH-pendelen er av Poul Henningsen fra Louis Poulsen, Grand Prix-stolen er designet av Arne Jacobsen fra Fritz Hansen, mens teppet er fra Hay.

Et tidløst hjem

Blandingen av design og naturlige materialer gjør at hjemmet fremstår tidløst, forsterket av en gammel kakkelovn i stuen som bryter mykt med de ellers rene linjene. Thomas har valgt hvite vegger for at detaljene i interiøret skal komme til sin rett. Selv om han synes farger kan funke hos andre er han måteholden med paletten i egne omgivelser. To rustfargede puter i sofaen i andre etasje er «det sprøeste» han har, som han sier.

© Inger Marie Grini

For å unngå tunge overskap uten å miste oppbevaringsplass, tegnet Thomas åpne hyller i eik, som henger høyt på veggen for å gi friere arbeidsplass på kjøkkenet. Hyllene er bygget av Bostil, og materialet hentes fint opp i benkeplaten i eik som rammer inn det hvite Sigdal-kjøkkenet.

Helhetlig og klassisk

– Alt treverket ser så spennende ut i seg selv. Sammen med brunt skinn blir helheten organisk og behagelig. Jeg kaster meg ikke på trender og jeg er ikke opptatt av å henge ting på veggen bare fordi den er hvit. Jeg vil heller finne noe jeg virkelig liker, selv om det kan være en lang prosess.

© Inger Marie Grini

Det som tidligere var en garderobe er nå blitt til et lite hjemmekontor i gangen, tegnet av Thomas og bygget av Bostil. Den svarte FlowerPot VP3-bordlampen er av Verner Panton fra &Tradition, mens CH33-stolen er av Hans J. Wegner fra Carl Hansen & Søn.

Perfeksjonisten

Siden oppussingen er det blitt mange kopper kaffe ved det egentegnede bordet på kjøkkenet, og han er svært fornøyd med Poul Henningsens Kongle-pendel som ruver over spiseplassen i stuen. Men hvilken løsning han er mest fornøyd med er ikke enkelt å svare på. Til det er han for perfeksjonist.

– Jeg klør i øynene hvis jeg ser noe som ikke sitter. Hadde jeg ikke vært 100 prosent fornøyd med noe, så hadde jeg fikset det. Det ligger mye tid og krefter bak hvert rom.

© Inger Marie Grini

Soverommet er lyst og lett i hvitt og tre, samme palett som i resten av huset. Thomas har selv tegnet sengerammen i eik, som har selskap av en Tolomeo-vegglampe fra Artemide.

© Inger Marie Grini

Til og med lille Max bor blant danske designklassikere, her i form av Børge Mogensens Søborg-stol fra Fredericia Furniture og Povl Kjers lodne Rokkefår. Tolomeo-lampen er fra Artemide, mens kommoden er fra Ikea.

© Inger Marie Grini

Thomas’ samling av inspirerende utklipp fra magasiner og blader vokser i takt med at skisseboken fylles opp av ideer til nye møbler.