Et 70-tallshus med en storslagen historie

På en bakketopp i Vedbæk i Danmark står et storslått 70-tallshus og komplimenterer den omkringliggende naturen. Etter tålmodig ventetid, et lykketreff og en altoppslukende oppussing, står huset igjen som et sant drømmehus.

drømmehus billedkunstner tekstforfatter grafisk designer
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Maggie Kempinska, som selv står bak all kunsten i huset, er takknemlig for at et postkort endte opp i nytt drømmehjem.

Hvit James Bond-villa

For ni år siden, da Maggie og Jesper Kempinska-Larsen var ute på en av sine sedvanlige skogsturer, falt blikket atter en gang på det hvite «James Bond-huset», som de kalte det. De bodde bare et steinkast unna, men hadde for lengst forelsket seg i det. Nå måtte de gjøre noe.

Hvidt 70'er hus i to etager bakketop Vedbæk
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

70-tallshuset som troner på toppen av en bakke, er en hemmelig agent verdig.

Entre grå lænestol &Tradition grå keramiske fliser
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Lekre materialer, fine danske nyklassikere og Maggie Kempinskas egne kunstprint ønsker en velkommen i entreen. Lenestol fra &Tradition, designet av Space Copenhagen, sidebord i marmor fra Gubi.

Det startet med et postkort

Paret forfattet et postkort og foreslo et husbytte eller -salg, og smøg det ned i husets postkasse. Det skulle imidlertid gå hele åtte år før de fikk svar: Nå var eierne endelig klare til å selge.

– Vi hadde det jo helt fint der vi bodde, men da mailen plutselig dukket opp i innboksen, føltes det som skjebnen, sier Maggie, som er kunstner og grafisk designer.

Entre grå keramiske fliser klinker kunstprint
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Inngangspartiet hadde et rust-rødt gulv og lysebrune vindusrammer. I dag er det lagt grå keramiske fliser i 80 x 80 cm fra Kronos Gent, og de løper helt til trappepartiet. Maggies kunst er å finne over alt; all kunsten er nemlig skapt spesifikt til huset.

Mange følelser på spill

En tre måneder lang og tung prisforhandling gikk i gang, men omsider var kjøpet i boks. Og renoveringene kunne starte.

– Vi sto plutselig med et autentisk 70-tallshus over to etasjer, der ingenting annet enn kjøkkenet var blitt byttet ut på 45 år, forteller Jesper, som til daglig innreder hoteller og restauranter.

Spisestue spisebord spisebordsstol HAY Lamper fra Gubi Udtræksbord
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Det er plass til store middagsselskaper i det nye, utvidede kjøkken- og spiserommet. Bordet er fra Walter Knoll, stolene er Result og Soft Edge fra Hay, mens taklampene er Multi-Lite fra Gubi. Gulvene i første etasje er gjennomgående dekket med store grå keramiske fliser.

Altoppslukende renovering

– Det var rustrøde mursteinsfliser på gulvene, små rom og vegger overalt, synlige ledninger, lave dører og tre ulike typer tregulv i andre etasje. Absolutt alt måtte gjøres.

Paret allierte seg med Jonas Bjerre-Poulsen fra Norm Architects og fikk med det et nytt materialkartotek. Eik, limtre, keramikk, lin, ull og murstein ble grunnelementene i huset, med en fargepalett i svart, hvitt, grått og beige.

Køkken i træ stilleben Broste Copenhagen Georg Jensen og House Doctor
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

– Vi har et grovkjøkken i forlengelse med dette kjøkkenet, hvor vi roter mer. Derfor kan vi tillate oss å skape ro her med små stilleben og å holde alt i samme tone, forteller Maggie. Design fra Broste Copenhagen, Søstrene Grene, House Doctor og Georg Jensen.

Elegante keramiske fliser

– Vi er spesielt glade i de grå keramikkflisene som Jonas insisterte på, forteller Jesper. – Vi endte opp med å legge dem i hele første etasje, i tillegg til på badene.

køkken skabe hvid-pigmenteret eg køkken-ø marmor
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Opprinnelig besto det nåværende kjøkkenet av tre små rom. Vegger ble fjernet, nye limtredragere satt inn og materialkartoteket byttet ut. Nå står rommet som husets stolthet, med kjøkkenøya i gråbrun marmor som et blikkfangende sentrum. – Øya veide et halvt tonn, vi måtte ha åtte menn til å flytte den inn i rommet, forteller Maggie og Jesper Kempinska-Larsen. Innredningen for øvrig er spesialbygd i eik, med armaturer fra Dornbracht. Lampene er fra Flos.

Køkken i eg marmor køkken-ø gardiner i hør
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Gjennomgående store glassflater inviterer det frodige uteområdet inn i huset. Den omkringliggende naturen la premissene for materialvalgene i huset, som skulle være så naturlige som mulig. Om lyset blir for sterkt, kan elegante gardiner i tekstil fra Kvadrat trekkes for. Barkrakkene er fra Mater.

Inspirert av 70-tallet

Dermed ble de originale rustrøde flisene dekket til. I tillegg ble takbjelkene slipt og pusset, og takene senket for å gjøre plass til innebygd belysning.

– Vi vurderte om vi skulle male bjelkene hvite, men det hadde drept 70-tallsuttrykket og ville vært en skikkelig tabbe, forteller Jesper.

Køkken vinkelstue moderne sættekasse reol fra HAY
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Døråpningen til Maggie og Jespers soverom er laget ekstra stor, for å beholde det luftige uttrykket. Når kvelden kommer, lukkes skyvedøren. Krakken er fra Mater.

Tre rom ble til ett

Det store kjøkkenet besto opprinnelig av tre rom. Her rev de alle veggene og satte i stedet opp to nye limtredragere, som de pigmenterte i den samme «oransje» løden som de øvrige bjelkene i huset.

Stue 70'er stil Togo-sofa fra Ligne Roset pejs Trsse-bord Nanna Ditzel
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

– Vi ville være tro mod husets opprinnelse og alder, og valgte å gå for en loungeaktig 70-tallsstil, forteller Maggie om valget av Togo-sofaen fra Ligne Roset, designet av Michel Ducaroy i 1973. Stålampen er Arco, designet av Achille & Pier Giacomo Castiglioni i 1962, fra Flos, mens sofaborden er Trisse, av Nanna Ditzel i 1962 fra Snedkergaarden.

Stue åben pejs grønne planter store vindespartier grå keramiske klinker
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Frodige grønne planter foran de store vinduene henter naturen innenfor i den romslige stuen med åpen peis.

Naturmaterialer gir en rød tråd

I andre etasje ble det også revet vegger, for å gi de to barna store rom, og det ble lagt gjennomgående eikegulv. Dessuten jobbet paret mye med belysningen.

– Den skulle fremheve Maggies kunst, men også mursteinene og husets øvrige og nøye utvalgte materialer, forteller Jesper.

Entre loftsbjælke grå keramiske gulvfliser
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Trebjelkene som går igjen i hele huset, har familien bevart i sin opprinnelige form og farge. Bjelkene er blitt slepet mindre "oransje". Det samme gjelder garderoben fra 1972. Lampen har parret selv designet i samarbeid med Frandsen Project. På enden av trappen sees en liten Mater-skammel under Maggies grafiske verker.

Gang lys og luftig atmosfære loftsbjælke
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Et kikk gjennom sove- og arbeidsrommet. Her kan man se hvor lys og luftig atmosfæren er blitt efter renoveringen, og effekten av å holde seg til få materialer og farger i hele huset.

Egen kunst på veggene

– Vi er ikke så glad i så mye pynt og «dill», sier Maggie, som endte opp med å lage helt ny kunst til huset. Nå gjenspeiler den både formspråk og fargepalett i det nye hjemmet.

badeværelse grå keramiske fliser hjemmespa badekar
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency
Badeværelse Armatur fra Dornbracht marmorlampe
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

De store grå flisene fra første etasje er innlemmet også i baderommene, for å få et helhetlig uttrykk. Servantskapet har Maggie og Jesper designet selv og fått laget. Armaturene er fra Dornbracht.

Soveværelse hjemmekontor med panoramisk udsigt
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

– Opprinnelig var dette rommet en ekstra stue i huset, men vi har valgt å lage det om til både sove- og arbeidsrom. Det er helt klart et av våre favorittrom, forteller Maggie.

En del av naturen

– Vi ville at huset skulle være en del av den omkringliggende naturen og holdes i naturlige materialer, sier hun.

Med store vindusflater fra alle rom og utsikt til en frodig hage, har de klart nettopp det.

hjemmekontor Sengegavl skrivebordslampe Gubi
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Skrivebordslampen er fra Gubi, mens stolene er Kevi fra Engelbrechts.

Soveværelse sengegavl som rumdeler loftsbjælke Gulvtæppe fra Marokko
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

En halv-vegg fungerer som sengegavl og romdeler, skrivebordet står på den andre siden. Sengen er plassert midt i rommet og har et 180-graders panoramisk bue. Sengeteppene er fra Hay og Rue Verte, bordene er fra Hay, designet av Brdr. Bouroullec. Teppet er hentet i Marokko, lampene fra Frandsen, og kunsten på veggen er Maggies egen. – Det var mitt Veto-kort med sengen midt i rommet. Det, Togo-sofaen og Arco-lampen. Så var jeg litt likeglad med resten, avslører Maggie. Og Jesper supplerer: – Vi har jo heldigvis samme smak, så innretningen er ikke skilsmissegrunn hos oss.

Baghave grå fliser perlesten
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Fra bakhagen ligner huset et ettplanshus. Det folder seg dog ut ned bakken og rommer to etasjer og en 1700 m2 stor hage.

Terrasse havemøbler fra HAY have
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Terrassen er ikke helt på plass enda. Parret leter etter de helt riktige, myke lounge-utemøblene, men inntil videre står Pallisade-møblene fra Hay ganske fint.

Hovedindgang trapper gamle jernbanesveller som bede
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Det er i alt 34 lange trinn til hovedinngangen. Vil man ha utsikt, må man finne seg i å slepe matvarene til toppen. Det gir litt ekstra mosjon i hverdagen og lange armer, sier Maggie. Gamle jernbanesveller er brukt overalt i hagen som avgrensning av blomsterbeddene.