Et 70-tallshus med en storslagen historie
På en bakketopp i Vedbæk i Danmark står et storslått 70-tallshus og komplimenterer den omkringliggende naturen. Etter tålmodig ventetid, et lykketreff og en altoppslukende oppussing, står huset igjen som et sant drømmehus.
Maggie Kempinska, som selv står bak all kunsten i huset, er takknemlig for at et postkort endte opp i nytt drømmehjem.
Hvit James Bond-villa
For ni år siden, da Maggie og Jesper Kempinska-Larsen var ute på en av sine sedvanlige skogsturer, falt blikket atter en gang på det hvite «James Bond-huset», som de kalte det. De bodde bare et steinkast unna, men hadde for lengst forelsket seg i det. Nå måtte de gjøre noe.
70-tallshuset som troner på toppen av en bakke, er en hemmelig agent verdig.
Lekre materialer, fine danske nyklassikere og Maggie Kempinskas egne kunstprint ønsker en velkommen i entreen. Lenestol fra &Tradition, designet av Space Copenhagen, sidebord i marmor fra Gubi.
Det startet med et postkort
Paret forfattet et postkort og foreslo et husbytte eller -salg, og smøg det ned i husets postkasse. Det skulle imidlertid gå hele åtte år før de fikk svar: Nå var eierne endelig klare til å selge.
– Vi hadde det jo helt fint der vi bodde, men da mailen plutselig dukket opp i innboksen, føltes det som skjebnen, sier Maggie, som er kunstner og grafisk designer.
Inngangspartiet hadde et rust-rødt gulv og lysebrune vindusrammer. I dag er det lagt grå keramiske fliser i 80 x 80 cm fra Kronos Gent, og de løper helt til trappepartiet. Maggies kunst er å finne over alt; all kunsten er nemlig skapt spesifikt til huset.
Mange følelser på spill
En tre måneder lang og tung prisforhandling gikk i gang, men omsider var kjøpet i boks. Og renoveringene kunne starte.
– Vi sto plutselig med et autentisk 70-tallshus over to etasjer, der ingenting annet enn kjøkkenet var blitt byttet ut på 45 år, forteller Jesper, som til daglig innreder hoteller og restauranter.
Det er plass til store middagsselskaper i det nye, utvidede kjøkken- og spiserommet. Bordet er fra Walter Knoll, stolene er Result og Soft Edge fra Hay, mens taklampene er Multi-Lite fra Gubi. Gulvene i første etasje er gjennomgående dekket med store grå keramiske fliser.
Altoppslukende renovering
– Det var rustrøde mursteinsfliser på gulvene, små rom og vegger overalt, synlige ledninger, lave dører og tre ulike typer tregulv i andre etasje. Absolutt alt måtte gjøres.
Paret allierte seg med Jonas Bjerre-Poulsen fra Norm Architects og fikk med det et nytt materialkartotek. Eik, limtre, keramikk, lin, ull og murstein ble grunnelementene i huset, med en fargepalett i svart, hvitt, grått og beige.
– Vi har et grovkjøkken i forlengelse med dette kjøkkenet, hvor vi roter mer. Derfor kan vi tillate oss å skape ro her med små stilleben og å holde alt i samme tone, forteller Maggie. Design fra Broste Copenhagen, Søstrene Grene, House Doctor og Georg Jensen.
Elegante keramiske fliser
– Vi er spesielt glade i de grå keramikkflisene som Jonas insisterte på, forteller Jesper. – Vi endte opp med å legge dem i hele første etasje, i tillegg til på badene.
Opprinnelig besto det nåværende kjøkkenet av tre små rom. Vegger ble fjernet, nye limtredragere satt inn og materialkartoteket byttet ut. Nå står rommet som husets stolthet, med kjøkkenøya i gråbrun marmor som et blikkfangende sentrum. – Øya veide et halvt tonn, vi måtte ha åtte menn til å flytte den inn i rommet, forteller Maggie og Jesper Kempinska-Larsen. Innredningen for øvrig er spesialbygd i eik, med armaturer fra Dornbracht. Lampene er fra Flos.
Gjennomgående store glassflater inviterer det frodige uteområdet inn i huset. Den omkringliggende naturen la premissene for materialvalgene i huset, som skulle være så naturlige som mulig. Om lyset blir for sterkt, kan elegante gardiner i tekstil fra Kvadrat trekkes for. Barkrakkene er fra Mater.
Inspirert av 70-tallet
Dermed ble de originale rustrøde flisene dekket til. I tillegg ble takbjelkene slipt og pusset, og takene senket for å gjøre plass til innebygd belysning.
– Vi vurderte om vi skulle male bjelkene hvite, men det hadde drept 70-tallsuttrykket og ville vært en skikkelig tabbe, forteller Jesper.
Døråpningen til Maggie og Jespers soverom er laget ekstra stor, for å beholde det luftige uttrykket. Når kvelden kommer, lukkes skyvedøren. Krakken er fra Mater.
Tre rom ble til ett
Det store kjøkkenet besto opprinnelig av tre rom. Her rev de alle veggene og satte i stedet opp to nye limtredragere, som de pigmenterte i den samme «oransje» løden som de øvrige bjelkene i huset.
– Vi ville være tro mod husets opprinnelse og alder, og valgte å gå for en loungeaktig 70-tallsstil, forteller Maggie om valget av Togo-sofaen fra Ligne Roset, designet av Michel Ducaroy i 1973. Stålampen er Arco, designet av Achille & Pier Giacomo Castiglioni i 1962, fra Flos, mens sofaborden er Trisse, av Nanna Ditzel i 1962 fra Snedkergaarden.