Californisk villa fylt med dansk design
Eierens forkjærlighet for dansk design kan tydelig ses i innredningen.
Med husets arkitektur ønsket eierne en markant strek som var forankret i det enkle. Boligen skulle interagere med de naturlige omgivelsene, og bli en arketype på integrasjonen mellom interiør og landskap, som sett hos noen av de mest ikoniske “mid-century modern”-arkitektene som Richard Neutra, Albert Frey og John Lautner. Innenfor denne rammen passer møbler fra datidens kjente danske designere inn, og komplementerer arkitekturen.
Danske midcentury modern-klassikere
... Er populære som aldri før - også internasjonalt. I denne californiske villaen i Santa Monica har nederlandske eieren Eline Hissinik en stor forkjærlighet for danske møbelikoner.
Overdådig minimalisme
Detaljrik minimalisme er nok det som best karakteriserer det 305 m² hjemmet til nederlandske Eline Hissinik og Scott Yasharian, samt deres sønn Aiden i Santa Monica i California.
Her beveger skulpturelle kaktuser seg sømløst fra hagen og inn i huset, der en PH Louvre-pendel av Poul Henningsen fra Louis Poulsen svever over det minimalistiske, ørkenaktige trapperommet.
Dansk designarv midt i innendørs kaktushage
Idet man entrer den 305 kvadratmeter store villaen dekket av glassdører og -vinduer, kjenner man raskt Californias lys, luft og varme, godt underbygget av eksotiske kaktuser både inne og ute. Ser man på møblene derimot, trår raskt en skandinavisk stemning frem.
For her i hjemmet hersker stilen fra 1945-1975 som på amerikansk går under navnet “mid-century modern”. En stil representert av den danske, men temmelig internasjonale designarven; Poul Kjærholm, Finn Juhl, Hans J. Wegner, men også designere som er mindre kjente internasjonalt som Preben Fabricius og Jørgen Kastholm.
Den gylne veggen i sedertre skjermer for innsyn blant glassvegge- ne. Den hvite Eames-sofaen fra Herman Miller, cocktailbordet av Finn Juhl og Delphi-sofaen fra Erik Jørgensen understreker husets stramme linjer. I hjørnet står Fabricius & Kastholms Grasshopper-stol fra Lange Production sammen med en Serge Mouille-lampe.
Alle møblene har fått en fremtredende plass, nesten som i et galleri. Naturlig nok kanskje – Eline driver nemlig møbelbutikken Midcentury Modern, der hun er vant til å gi de skandinaviske designmøblene hun selger rom til å skinne.
Alle dørene som utgjør glassveggen i stuen kan åpnes, og føyer seg inn i konseptet bak huset – transparens og interaksjon med omgivelsene. Ja, det er lov å drømme ...!
Selektert luksus
– I interiøret har jeg forsøkt å skape funksjonelle områder hvor man kan
verdsette designhistorien. Det fascinerende med moderne klassikere er at tidløsheten er helt uforstyrret av trender og mote, det gir dem en særegen estetisk styrke, sier Eline.
– På den måten er det luksus for meg å ikke fylle hjemmet med ting, men heller håndplukke og gi plass til enkelte møbler, slik at man får muligheten til å oppleve designens detaljer og materialer. Underspilt eleganse og at ting får en fin patina er viktig for meg, og dét kan de skandinaviske designerne.
– Skandinavisk design ser umiddelbart veldig enkel ut, men studerer man møblene nærmere avsløres en fascinerende kompleksitet. Presist designarbeid og håndverk er kombinert med funksjonalitet og holdbarhet.
Samtidig er møblene elegante og behagelige. For meg er skandina- visk design nærmere kunst enn bruksgjenstander, forteller Eline.
I tillegg til å innrede sitt eget hjem tar hun også interiøroppdrag for andre, hvor hun blant annet bistår kunder med å skape sine egne per- sonlige og skreddersydde hjem.
I den sammenheng har hun blant annet fått reprodusert Preben Fabricius og Jørgen Kastholms Bo-555- skrivebord, Scimitar-stol og P376-pendel på bakgrunn av gamle tegnin- ger og funn fra antikvitetshandlere. Produktene er laget med originalt verktøy i gamle verksteder.