Arkitektparets drømmehus med panoramautsikt over fjorden

Se det enestående huset hvor utsikten dominerer alle rom.

Facade arkitektegnet hus Flensborg Fjord
© Andreas Mikkel Hansen

Huset er imøtekommende, men også beskjedent - sett fra gaten. Inngangspartiet er flyttet en anelse til venstre for utsikten – et klassisk valg innen asiatisk arkitektur, hvor man gjerne skal ta et trinn til siden, så de onde åndene ikke kan komme inn.

En guttedrøm

Bo Frederiksen visste at han skulle bli arkitekt lenge før han kunne stave ordet. Og da han som ung student seilte nedover Flensborg Fjord sør i Danmark, kikket han på husene som solte seg i Egernsunds sydvendte skråninger og drømte om å bygge sitt eget, akkurat der. Det er over 40 år siden.

I dag er han gift med Eva, som også er arkitekt. Sammen driver de Frederiksen Architects, og sammen har de to døtre. Lin, den yngste, har valgt samme yrkesvei som foreldrene, og de tre har tegnet familiens nye hus – plassert i den solfylte skråningen ved fjorden, akkurat som Bo drømte om.

Arkitekttegnet hus teglsten beton Flensborg Fjord tre etager
© Andreas Mikkel Hansen

Det er først fra vannsiden at man kan se huset utfolde seg i tre etasjer, som alle har usjenert utsikt til havet.

Den solfylte skråningen

– Jeg har alltid vært fascinert av havet, og jeg liker at utsikten fra tomten er aktiv. Vi ser over til Tyskland og det seiler stadig båter forbi. Det skjer noe på vannet, sier Bo, som er oppvokst like ved, i Sønderborg.

Egernsund er en gammel teglverksby, noe arkitektene ønsket at huset skulle gjenspeile. Det er bygget i hardbrent stein fra Egernsund Tegl, et vakkert og slitesterkt materiale som egner seg godt til det tidvis barske kystklimaet.

Stue Beton sofa fra HAY lænestol fra Hans J. Wegner Flensborg Fjord
© Andreas Mikkel Hansen

Det Japan-inspirerte huset i danske Egernsund har fantastisk havutsikt, et syn som omslutter alle hjemmets tre etasjer. Konstruksjonen i stram betong står i nydelig kontrast til de organiske omgivelsene, samtidig som materialet tar teknisk høyde for det store jordtrykket på eiendommen. Det er Bo og Eva Frederiksen som har tegnet hjemmet sammen med datteren Lin, som alle jobber i Frederiksen Architects.
I utformingen lot arkitektene, naturlig nok, havet spillet hovedrollen også i interiøret, der store vindusvegger rammer inn den nydelige utsikten. CH25-stolen av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn i flettverk og eik er, sammen med tregulvet og -vinduskarmene, en lun motvekt til veggene og taket i betong. Mags-sofaen er fra Hay.

Arkitektfamilien Frederiksen sofafra HAY
© Andreas Mikkel Hansen

Arkitektfamilien Frederiksen, fra venstre Bo, Eva og Lin. Parets eldste datter Siri er ikke til stede, men har også spilt en viktig rolle i diskusjonene om utforming og realisering av huset.

Spisestuen Betonvægge Betonloft egetræsgulv
© Andreas Mikkel Hansen

Børge Mogensens J39-spisestoler i eik, produsert av Fredericia Furniture, står i nydelig samspill med vinduskarmene i samme materiale, som er brukt gjennomgående for sin varme kontrast til de rå betongveggene.

Sort Køkken Multiform betonvægge egetræsgulv
© Andreas Mikkel Hansen
Sort funktionelt køkken arbejdsø med vask
© Andreas Mikkel Hansen

Fra kjøkkenet er det åpen sikt mot havet fra en vindusvegg med utgang til en altan. En enkel XAL-lampe fra Anker & Co speiler nydelig de lange linjene i Multiformkjøkkenet uten å stjele oppmerksomhet fra naturen utenfor.

Soveværelse udsigt over Flensborg Fjord beton terrasse
© Andreas Mikkel Hansen

Soverommet er tilknyttet en privat terrasse hvor man kan nyte vær og vyer, ta seg en utendørs dusj eller stupe rett ut i fjorden. Med store vindusflater og gulv i betong både inne og ute flyter sonene sømløst over i hverandre.

soveværelse beton halv væg garderobe
© Andreas Mikkel Hansen

På soverommet skjuler veggen et praktisk garderobeområde bak sengen. Den er malt i den gråblå nyansen Kveldshimmel, fra Jotun, som harmonerer med betongveggenes natulige nyanse. Lampene er fra Luceplan, og nattbordene fra 8000C.

Stor foranderlighet

Selve bygget fremstår lavt og beskjedent fra veien, men fra siden vendt mot havet strekker det seg over tre etasjer som er godt integrert i det skrånede terrenget. Utsikten spiller hovedrollen på alle plan, og trappen som binder etasjene sammen fortsetter hele veien ut i havet, som en skipsbro.

Hjemmekontor arbejdsrum udsigt over Flensborg Fjord
© Andreas Mikkel Hansen

Lin Frederiksen nyter utsikten fra det store arbeidsrommet på husets øvre plan. Med adgang direkte fra entreen kan familien bruke kontoret til møter og arbeid, og samtidig være adskilt fra husets mer private del. EA108-kontorstolen er designet av Charles & Ray Eames fra Vitra.

Datteren Lin trappe gang beton egetræ
© Andreas Mikkel Hansen

Datteren Lin representerer en ny generasjon av arkiteker, og hun har vært en viktig medspiller i utviklingen av huset.

Med landskapet som arkitekt

– Skyene og vannet er de viktigste elementene i alle rom, derfor har vi valgt et minimalistisk interiør med få materialer og farger, fortrinnsvis betong og eik, forteller Bo.

– Vi har latt oss inspirere av japansk byggekultur hvor det vies liten plass til unødvendige ting. Bo og Eva har kun flyttet gradvis inn i huset, og foreløpig er det først og fremst somrene som er blitt brukt til å teste ut livet i det nye drømmehuset ved havet.

De har laget deilig mat i kjøkkenet, jobbet i det store kontoret og testet terrassene.

Bibliotek bogreol betonvægge betonloft sofa gulvtæppe
© Andreas Mikkel Hansen

Som en motvekt til de øvrige store og åpne oppholdsrommene, har Eva og Bo innredet et mer intimt bibliotek. Det er her paret leser og hører på musikk, eller bare slapper av med utsikten. Hyllene er laget i overskuddsmaterialer i eik fra byggingen av huset.

Bo og Eva er begge enige om at livet ved kysten gir mersmak.

– Jeg synes det er fantastisk å merke hvordan rommene påvirker oss når vi er her. Vi går ned i tempo og det faller en egen ro over oss.

Badeværelse badekar beton Flensborg Fjord minimalistisk
© Andreas Mikkel Hansen

Med store vinduer er badet ikke for den bluferdige, men perfekt om man vil se og kjenne på havbrisen også når man bader inne. Badekaret er spesialtilpasset av Hasenkopf, mens lampene i taket er fra Wever & Ducré.

Betondækket terrasse Stole fra HAY træbænk fra Skagerak Flensborg Fjord
© Andreas Mikkel Hansen

Utenfor bad og soverom er en stor og romslig terrasse, komplett med utedusj, en dagseng fra Skagerak og Hee-stoler fra Hay. Og en bålpanne, selvsagt.