Dette er fremtidens smarthjem - i dag

Hva skal jeg bruke det til? Et spørsmål det er viktig å stille før du går til anskaffelse av ny teknologi. Bli med rundt i et hus spekket med intelligente løsninger der alle har til hensikt å gjøre hverdagen enklere og tryggere.

Hus som inspirasjonskatalog

Noen mil nord for København har ferdighusleverandøren Eurodan bygget tre boliger som på utsiden ser ut som helt vanlige hus, men som er noe langt mer enn det. De er nemlig tenkt som en inspirasjonskatalog hvor fremtidige huskjøpere kan se tre hus med forskjellige smarthjem-løsninger.

I lampene i fremtidens hjem sitter lyspærer fra WiZ. Pærene er laget av det samme selskapet som produserer Philips Hue, og med dem kan du styre og endre både lysstyrke, farge og fargetemperatur. Sofaen og lenestolen er fra New Works, og teppene fra Ferm Living.

Huset har et boareal på 188 kvadratmeter og er fullt av smarthjem-løsninger. Peisen i stuen bruker biobrensel til å varme opp, og den fungerer også som skillevegg. Gardinene fra Kurage isolerer og styres fra mobilen, og bakerst henger mørkleggingsgardiner fra PoweredBlinds, slik at det også er mulig å ha hjemmekino i stuen. Putene er fra IDcreAtions, mens lampen Arco fra Flos, er vintage.

Kjøkkenet i Fremtidens Hjem er levert av Svane Kjøkkenet , og det har Quooker med både mineral- og kokende vann. Spottene i taket har også innebygde høyttalere.

For deg med renoveringsplaner

Et av husene er for dem som vil bygge alt nytt, et annet viser hva du kan gjøre hvis du har planer om en større oppussing, og det siste er et hus der smarthjem-teknologien er lagt inn til slutt. På disse sidene viser vi mellomløsningen. Den kan gi noen ideer til deg som går med planer om å pusse opp. Huset vi viser fra, er på 188 kvadratmeter og har garasje. Det er BO BEDREs smarthjem-ekspert Torben Vognsen, partner i Fremtidens Hjem, som har tatt initiativ til prosjektet.

Utallige muligheter for de som er glad i dingser

Fremtidens Hjem er et eksempel på et smart hjem der stort sett all elektronikk kan styres via stemmen og mobilen – fra du kjører elbilen inn i garasjen til du legger deg om kvelden. Det er utallige muligheter for dem som er interessert i dingser. Det er også mye nyttig for dem som bryr seg om hva teknologien kan gjøre, men ikke om hvordan den virker.

– Vi har samlet det nyeste av intelligente produkter og løsninger som finnes på markedet og fått dem til å snakke sammen, slik at besøkende kan se hvordan det virker. I bunn og grunn handler det jo om å gjøre bruken så enkel som mulig. Vi har innredet med produkter alle kan kjøpe. Eller rettere sagt, 90 prosent er hyllevare, de resterende 10 prosentene er skreddersydde løsninger, for eksempel tv-møbelet som Umage har hjulpet oss med. Det fantes ikke på markedet, men settes i produksjon nå, kan Torben fortelle.

Du må stille deg spørsmålet: Hva betyr det for meg?

Huset er bygget med det siste av materialer, og det inkluderer intelligente takvinduer, grepsfrie armaturer på kjøkken og bad, intelligente toaletter, solcelleanlegg som kan lagre overskuddsenergi og en smart hage som vanner seg selv når det trengs. Før man kjøper et smarthjemprodukt bør man stille spørsmålet «Hva betyr det for meg?», sier Torben. Når han får spørsmålet om hvilke tre løsninger han selv ville valg, nøler han ikke.

– Smart belysning, slik at du med stemmen eller en knapp kan skru på alt lys. Med en slik løsning kan du også fjernstyre lyset, slik at du kan slå det av og på når du er bortreist. Eller du kan velge en dempet belysning, slik at du ikke faller på vei til toalettet hvis du må opp om natten. Det er relativt billig å etablere en overordnet lysplan for hele boligen, sier Torben og fortsetter:

– En annen teknologisk løsning som de fleste ville likt, er smarte gardiner. Da trekkes gardinene automatisk for hvis det plutselig blir veldig varmt, og det er lett å få det mørkt hvis du vil se film i stuen. Den tredje løsningen jeg ville valgt, er en intelligent lås. Sikkerhet og overvåking er to viktige elementer i Fremtidens Hjem – og generelt i smarte hjem. I Fremtidens Hjem legger vi nå ytterligere et nivå til sikkerheten i form av et smart låsesystem fra Yale. Vi kan forhåndsprogrammere en rutine som åpner inngangs- døren når du kjører opp innkjørselen og bilen kobler seg på hjemmenettverket. Da slipper du å stå og fomle etter nøkkelen hvis du kommer hjem med hendene fulle. Eller når rørleggeren kommer og du ikke er hjemme. Da kan du åpne døren og slippe ham inn ved hjelp av mobilen.

Smarte løsninger til hjemmet